Πάνω από 50 καταγγελίες επαναπροωθήσεων διερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη  

Απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στα όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες.

O Συνήγορος του Πολίτη διερευνά περισσότερες από 50 καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Έβρο και στο Αιγαίο, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Ανδρέας Ποττάκης, ζητώντας να δοθούν στην ανεξάρτητη αρχή τα θεσμικά εργαλεία για να μπορέσει να διερευνήσει τις καταγγελίες με αποτελεσματικότητα. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην κυβέρνηση και στα όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες, κάποιες από τις οποίες προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, όπως είπε.

Ο κ. Ποττάκης απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου για το 2021, η οποία είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο, συνεισφέροντας επίσης στοιχεία που έχουν προκύψει στο μεταξύ.

Στο ζήτημα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, ο κ. Ποτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα του Συνηγόρου να αναθεωρηθούν τα οικονομικά κριτήρια για την απόδοση ιθαγένειας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά αυστηρά για την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας της τελευταίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα να αποτελούν «κόφτη» για μεγάλο αριθμό μεταναστών που πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια για να αποκτήσουν ιθαγένεια. Αντιθέτως, είπε ότι στο ζήτημα της τράπεζας θεμάτων, έχει διαπιστωθεί μια κατανόηση του υπουργείου Εσωτερικών ως προς την κριτική για την ασαφή διατύπωση και την υπέρμετρη δυσκολία των θεμάτων, πολλά από τα οποία, όπως έχει σημειωθεί, είναι εκτός της καθημερινής πραγματικότητας και των γνώσεων όχι μόνο των υποψηφίων για ιθαγένεια, αλλά της συντριπτικής πλειονότητας των γηγενών Ελλήνων.

«Είναι γνωστό […] ότι για τα ζητήματα της τράπεζας θεμάτων φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη κατανόηση από πλευράς του Υπουργείου ότι πράγματι ενδεχομένως τα θέματα παραήταν πολύπλοκα ή ενδεχομένως όχι αρκετά καθαρά διατυπωμένα. Για τα οικονομικά κριτήρια δεν έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση από το Υπουργείο ότι εξετάζεται η αναθεώρησή τους», σημείωσε ο κ. Ποττάκης.

Για τις επαναπροωθήσεις, υπογράμμισε:

«Αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει σε ανοιχτή διερεύνηση πάνω από 50 υποθέσεις καταγγελλόμενων φερόμενων επαναπροωθήσεων τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στην περιοχή του Αιγαίου πάνω από 50 και το σύνολο των – επαναλαμβάνω – φερόμενων θυμάτων από τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις ανέρχεται σε, πλέον, άνω των 10.000. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα έλεγα δε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολλές εκ των οποίων είναι δύσκολο να διερευνηθούν σε βάθος.

»Υπάρχουν όμως και καταγγελίες οι οποίες προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Για παράδειγμα καταγγελία αλλοδαπού ο οποίος είχε, ήδη, καταγραφεί στη χώρα μας ως εισελθών ευρέθη στην Τουρκία, όπως επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν και καταγγελίες από την ίδια τη Frontex για φερόμενο περιστατικό επαναπροώθησης υπαλλήλων οι οποίοι συνεργάζονται με τη Frontex.

»Θέλω να πω με αυτό ότι η εκτίμησή μου και η προτροπή η δική μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα τα εσωτερικά της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταγγελίες με τη σοβαρότητα που ενδεχομένως έχουν, να υπάρχουν οι εσωτερικές έρευνες και πλέον αυτών να δοθούν τα εργαλεία στο Συνήγορο του Πολίτη – το έχω επισημάνει, το έχουμε πει και στο παρελθόν και κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα – να δοθούν τα πρόσθετα εργαλεία τα οποία έχουμε ζητήσει, προκειμένου και εμείς να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην εξωτερική μας έρευνα η οποία συνίσταται σε δύο πράγματα. Αφενός μεν, τον έλεγχο του αν γίνεται σωστή δουλειά από τα εσωτερικά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως κάνει ο μηχανισμός, αφετέρου τον αυτοτελή έλεγχο που μπορεί να ασκήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων και το προσωπικό και την εξειδίκευση».

Να δοθεί τέλος στις επαναπροωθήσεις ζητά ο Γιώργος Ψυχογιός

Ο Συνήγορος σημείωσε τη συμφωνία του με τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού, τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε να μπει τέλος στις άτυπες βίαιες επαναπροωθήσεις.

«Στην Ευρώπη γίνεται, κυριολεκτικά, χαμός με την παραίτηση Λετζέρι και την έρευνα της OLAF για το ρόλο της Frontex και εδώ η Κυβέρνηση κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι εφαρμόζεται ευκαιριακά. Πρέπει να είναι καθολικός. Και βέβαια να μην έχουμε περιστατικά που διώξεων δημοσιογράφων, φωτογράφων, δικηγόρων του πεδίου τα οποία παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα»,, σημείωσε ο κ. Ψυχογιός, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του στην κυβέρνηση να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητος μηχανισμός επιτήρησης των παραβιάσεων δικαιωμάτων στα σύνορα και διερεύνησης των επαναπροωθήσεων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον, φορέων και οργανώσεων στην Ευρώπη και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο κ. Ψυχογιός σημείωσε επίσης ότι η ΚΥΑ Μηταράκη – Βαρβιτσιώτη για την ασφαλή τρίτη χώρα Τουρκία «υπονομεύει ευθέως την εξατομικευμένη κρίση του ασύλου» και σχολίασε τις επισημάνσεις της ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου ότι η πολιτική της κυβέρνησης στις απελάσεις και στην κράτηση αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

 Δημήτρης Αγγελίδης – Εφημερίδα των Συντακτών

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο