Με τις φωτιές να συνεχίζουν να καίνε ένα μεγάλο τμήμα της Β. Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας είναι σχεδόν βλάσφημο να μιλάμε μόνο για ανθρώπινες απώλειες. Τα δέντρα και τα ζώα που χάνονται όλες αυτές τις ημέρες είναι ο λόγος που υπάρχουμε. Ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο με έναν και μόνο σκοπό: να ζούμε σε αρμονία με την φύση και όχι να την πολεμούμε με κάθε δυνατό μέσο. Ιδιαίτερα επίκαιρη και εύστοχη η δημόσια τοποθέτηση του εθνοβιολόγου και συντοπίτη μας, Παύλου Γεωργιάδη σχετικά με το φαινόμενο των πυρκαγιών/ εμπρησμών και τη γενικότερη υποβάθμιση του αστικού και όχι μόνο περιβάλλοντος.

“Ο όρος “αναδάσωση” είναι λανθασμένος. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Για να το θέσω πιο απλά: όχι απλώς δέντρα, αλλά τα κατάλληλα δέντρα στο κατάλληλο σημείο.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα φυτώρια με ελληνικά δενδρώδη είδη πλαισίου στα hotspots της ελληνικής βιοποικιλότητας. Κυρίως στις ορεινές περιοχές, όπου το γενετικό υλικό είναι πιο άφθονο και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Συνεταιρισμοί νέων ανθρώπων για τη διαχείρησή τους θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν και θα είχαν εξασφαλισμένο κέρδος από μία πανέμορφη δουλειά της υπαίθρου, μιας και η ζήτηση πλέον είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχουμε διαθέσιμο.
Οι Περιφέρειες να εντάξουν την Αναγέννηση των Οικοσυστημάτων στις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης και στα “Έξυπνα Χωριά”, αντλώντας κοινοτικούς πόρους για την άμεση δημιουργία των δομών και των υποδομών. Τα χρήματα, επιτέλους, να πάνε σε αυτούς που αναγεννούν, όχι σε αυτούς που καταστρέφουν.
Οι Έλληνες πολιτικοί και σύμβουλοι επενδύσεων είναι ώρα, επιτέλους, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Η επιστήμη και η τεχνολογία υπάρχουν”. Είναι στο χέρι μας να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι εις βάρος της με μοναδικό στόχο το κέρδος.