Ούτε για αστείο !

Γράφει η Ηλιάνα Ζυγερίδου                         

 Πρωτοετής φοιτητής Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε σε μία ομαδική συνομιλία την υπέρλαμπρη ιδέα του να απειλήσει μια κοπέλα με γυμνές φωτογραφίες ώστε αυτή να βγει μαζί του. Μία γενναία συμφοιτήτριά του επιχείρησε να του εξηγήσει για ποιον λόγο δεν είναι καθόλου αστεία τα λεγόμενα που αυτός χαρακτήρισε ως «απλώς dark humor». Και εισέπραξε αυτό:

«Δε βιώνεις τίποτα, είσαι μια καλοζωισμένη δεκαοκτάχρονη που γέμισε τα μυαλά της με αμερικανόφερτες βλακείες από το instagram και το twitter και νομίζει ότι την κυνηγάνε όλοι να την βιάσουνε.»

Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχουμε έναν άνθρωπο με το λεγόμενο «προνόμιο του λευκού ανδρός» εν έτει 2020 να κατακρίνει μια κοπέλα για τις απόψεις της, για τον φόβο της επίθεσης και του βιασμού. Ο ίδιος άνθρωπος που λίγο νωρίτερα δήλωσε ότι θα εκβίαζε μια γυναίκα με αντίτιμο τη δημοσίευση προσωπικών της δεδομένων.

Αγαπητέ αναγνώστη μην κάνεις το λάθος να επαναπαυτείς στα κατηγορητήρια που δέχθηκαν οι δύο εμπλεκόμενες δεσποινίδες. Στην ίδια θέση θα μπορούσα να βρίσκομαι εγώ, η αδερφή σου, η φίλη σου. Όλες εμείς.

Όλες εμείς που όταν γυρνάμε σπίτι μας αφού έχει νυχτώσει πρέπει να επιλέγουμε τον πιο καλοφωτισμένο, ασφαλή δρόμο, κι ας είναι η διαδρομή πιο χρονοβόρα. Να αποφεύγουμε πάρκα, στενά, μέσα μαζικής μεταφοράς τις προχωρημένες ώρες. Να βγάζουμε τα ακουστικά από τα αυτιά μας για να αφουγκραστούμε καλύτερα τι γίνεται γύρω μας.

Να τοποθετούμε τα κλειδιά μας ανάμεσα στα δάχτυλα με την προοπτική να αποτελέσουν δυνητικά μέσο προστασίας. Να μιλάμε με κάποιον στο τηλέφωνο ώστε αν κάτι μας συμβεί να γνωρίζουν την τελευταία τοποθεσία μας και να καλέσουν βοήθεια.

Όλες εμείς που καταλήγουμε υπερβολικές, υστερικές, εξτρεμίστριες, προκλητικές. Όλες εμείς που ακούσαμε σε αίθουσες δικαστηρίων τις φράσεις «τα ‘θελε ο κώλος της», «τα ρούχα της έφταιγαν» ή «άνδρας είναι κι αυτός, πόσο ν’ αντέξει;».

Ο βιασμός δεν περιορίζεται μονόδρομα από τον άρρενα προς τη θήλυ. Είναι γεγονός όμως ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτού του τύπου. Ας τονίσουμε ότι και οι δυο πορείες του φαινομένου είναι εγκληματικές και καταδικαστέες.

Οπότε φίλε φοιτητή όσο και να παλέψεις, αυτό που είπες δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ «σκοτεινό» αστείο. Είναι απλά μια σκοτεινή άποψη. Και αφού η εποχή του σκοταδιού πέρασε και ο Μεσαίωνας έληξε μάλλον έχει έρθει η ώρα να μετακινηθείς λίγα βήματα εμπρός, ας πούμε στην σύγχρονη κοινωνία ενσυναίσθησης. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο