Ποια είναι η μέθοδος “cash trapping” με την οποία προσπάθησε να παγιδεύσει το μηχάνημα
Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ορεστιάδας, ένας αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα των αστυνομικών, ο δράστης την προηγούμενη μέρα, σε υποκατάστημα Τράπεζας στην Ορεστιάδα, παρενέβη σε εξωτερικό αυτοματοποιημένο τραπεζικό σύστημα «ΑΤΜ» προκαλώντας φθορές, με σκοπό να παγιδεύσει με τη μέθοδο «cash trapping» τα χρήματα που θα επιχειρούσαν να εκταμιεύσουν οι χρήστες του «ΑΤΜ» και να τα αφαιρέσει. Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μέθοδο του «cash trapping» οι δράστες χρησιμοποιούν μεταλλικά ελάσματα με τα οποία ταπώνουν την έξοδο χρημάτων, προκειμένου να ξεγελάσουν τον πελάτη, ο οποίος πιστεύει απλώς ότι το ΑΤΜ δεν λειτουργεί σωστά και φεύγει χωρίς να πάρει τα χρήματά του. Οι εν λόγω τάπες κατασκευάζονται από τους επιτήδειους σε δύο διαφορετικά μεγέθη. Η μικρότερη έχει το πλεονέκτημα ότι εντοπίζεται δύσκολα με την πρώτη ματιά, ενώ παράλληλα κουμπώνει γερά και είναι σχετικά δύσκολο να αφαιρεθεί. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αφαιρείται πιο εύκολα και γίνεται ευκολότερα αντιληπτή, τουλάχιστον από τον υποψιασμένο. Σε κάθε περίπτωση, η μεταλλική τάπα φέρει από τη μία πλευρά της μια κολλητική ταινία διπλής όψεως, πάνω στην οποία κολλάνε τα χαρτονομίσματα.
Αφού οι δράστες τοποθετήσουν την τάπα στο μηχάνημα, η μέθοδος λειτουργεί ως εξής: ο πελάτης της τράπεζας πάει στο ΑΤΜ για να πάρει μετρητά με την κάρτα του. Ομως, ενώ η συναλλαγή φαίνεται να πραγματοποιείται κανονικά, τα χαρτονομίσσματα δεν βγαίνουν από την έξοδο, η οποία είναι μπλοκαρισμένη από το μεταλλικό έλασμα. Ο ανυποψίαστος πελάτης συνήθως πιστεύει ότι η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος και αποχωρεί χωρίς να πάρει τα λεφτά του.
Την ίδια ώρα, οι δράστες επιτηρούν το ΑΤΜ και περιμένουν. Μόλις διαπιστώσουν ότι ο πελάτης αποχώρησε, πάνε στο ΑΤΜ και με κάποιο εργαλείο αφαιρούν την τάπα που είχαν τοποθετήσει. Πάνω στην ταινία διπλής όψεως βρίσκονται κολλημένα τα χαρτονομίσματα της ανάληψης, τα οποία τσεπώνουν και εξαφανίζονται.