Δημιουργία υποδομών σίτισης και προστασίας, προτείνει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι
Τη δημιουργία υποδομών σίτισης και προστασίας των ελεύθερων αλόγων στο Δέλτα του Έβρου, καθώς και μέριμνα για την περίθαλψη και την στείρωση των αρσενικών αλόγων, προτείνει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι “Νέμεσις” με επιστολή της προς Δήμο Αλεξανδρούπολης, Περιφέρεια και ΥΠΑΑΤ.
Η επιστολή
Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τα ελεύθερα ιπποειδή της περιοχής, καταθέτουμε τις πρώτες προτάσεις μας για την ορθή και βιώσιμη διαχείρισή τους:
Υποδομές στήριξης των ιπποειδών
Δημιουργία σημείων σίτισης και προστασίας ανά 2,5–3 χιλιόμετρα, που θα περιλαμβάνουν:
Ποτίστρες,
Σταθερή παροχή τροφής,
Καταλύματα για προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες.
Πρόχειρα καταλύματα για προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες, (κυρίως κορδες απο κλαδιά όπως εκείνες που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για προστασία ίππων στην Πίνδο, και κάποια σκίαστρα με δίχτυα σκίασης για προστασία από τους καύσωνες του καλοκαιρού)
Τα καταλύματα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να επαρκούν για τις πολυάριθμες αγέλες που σχηματίζονται γύρω από κάποιον κυρίαρχο επιβήτορα, προκειμένου να αποφεύγονται διαμάχες και τραυματισμοί μεταξύ των κυριαρχιών αρσενικών.
Αυτό θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των μετακινήσεων των ζώων γύρω από τις περιοχές αυτές, μειώνοντας την πιθανότητα εισόδου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Στειρώσεις και ιατρική φροντίδα
Οι στειρώσεις αρσενικών αλόγων προτείνεται να ξεκινήσουν τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα από έντομα (μύγες κ.ά.).
Απαιτείται η παρουσία 2–3 εξειδικευμένων ιππιάτρων για την υλοποίηση των στειρώσεων και την παρακολούθηση της υγείας των ζώων.
Η Περιφέρεια, εκτός από τον Δήμο, καλείται να συνδράμει με ειδικό κονδύλι για:
Στειρώσεις
Θεραπείες
Τροφή και νερό
Καταφύγια
Μετακίνηση και διαχείριση πληθυσμού
Η μερική μετακίνηση των ιπποειδών να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικών με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση αλόγων.
Η επιχείρηση απαιτεί σωστή οργάνωση, συντονισμό φορέων και χρονικό ορίζοντα αρκετών μηνών για την ολοκλήρωσή της.
Πρόληψη ζημιών σε καλλιέργειες
Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι καλλιεργητές για την ανάγκη περίφραξης των αγροτεμαχίων.
Η ύπαρξη σταθερών σημείων σίτισης θα περιορίσει τις μετακινήσεις των ζώων προς τις καλλιέργειες, μειώνοντας τις ζημιές.
Προκειμένου να εξειδικευτούν ακριβως τα προτεινόμενα και να προσδιοριστούν χωρικά, με μικρή μελέτη, είναι απαραίτητο να γίνει προσδιορισμός και καταγραφή του πληθυσμού των ίππων καθώς και χαρτογράφηση του χώρου στον οποίο είναι διεσπαρμένες οι αγέλες στο Δέλτα του Έβρου.


