Η αστυνομία της Βουλγαρίας κατηγορείται πως αγνόησε κλήσεις έκτακτης ανάγκης και παρεμπόδισε τις προσπάθειες διάσωσης τριών εφήβων μεταναστών από την Αίγυπτο, οι οποίοι πέθαναν τελικά από το κρύο στα βουλαγαροτουρκικά σύνορα, στα τέλη Δεκεμβρίου. Ένας φάκελος αποδεικτικών στοιχείων που συντάχθηκε από δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις, τον οποίο είδε ο Guardian, περιέχει φωτογραφίες, μαρτυρίες και γεωγραφικές τοποθεσίες που φέρεται να δείχνουν την αποτυχία των αρχών να σώσουν τα αγόρια, τα οποία ζήτησαν βοήθεια καθώς πάλευαν στο κρύο και χάθηκαν στα δάση του Μπουργκάς, στη Βουλγαρία.
Οι οργανώσεις, No Name Kitchen (NNK) και Collettivo Rotte Balcaniche (CRB), λένε ότι η έκθεσή τους, Frozen Lives, αποκαλύπτει μια ευρύτερη εικόνα της βαρβαρότητας κατά των μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης.
Το χρονικό του περιστατικού
Τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία είναι ένα συχνό σημείο διέλευσης για άτομα που ελπίζουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, αλλά υπήρξαν καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για παράνομες απωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Είναι απαγορευτικό ανάγλυφο, βραχώδες και λοφώδες με παγωμένες χειμερινές θερμοκρασίες και σφοδρούς ανέμους.
Η NNK και η CRB λένε ότι ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου 2024 ότι είχαν πραγματοποιηθεί κλήσεις σε μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα ομπρέλα φιλανθρωπικών οργανώσεων. Οι κλήσεις αναφέρονταν σε τρεις εφήβους «με άμεσο κίνδυνο θανάτου» και έστελναν τοποθεσίες GPS. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές έκαναν πολλές κλήσεις στον επίσημο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προσπάθησαν να φτάσουν τα ίδια τα αγόρια.
Η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία φέρεται να εμπόδισε τις προσπάθειες διάσωσης από τις οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι τους έδειξαν ένα βίντεο με ένα από τα αγόρια στο χιόνι.
Τα αγόρια, τα οποία αργότερα αναγνωρίστηκαν ως ο 17χρονος Αχμέντ Σάμρα, ο 16χρονος Αχμέντ Ελαουαντάν και η 15χρονη Σεϊφάλα Ελμπελτάγκι, βρέθηκαν όλα αργότερα νεκρά, ενώ ο Αχμέντ Σάμρα ανακαλύφθηκε με «αποτυπώματα από τα πόδια του σκύλου και αποτυπώματα από μπότες γύρω από το σώμα του».
Η έκθεση λέει, «υποδεικνύει ότι η συνοριακή αστυνομία τον είχε ήδη βρει, ίσως ακόμα ζωντανό ή νεκρό, αλλά είχε επιλέξει να τον αφήσει εκεί στο κρύο». Οι ακτιβιστές που επέστρεψαν στο σημείο αργότερα λένε ότι διαπίστωσαν ότι όλα τα ίχνη των αποτυπωμάτων είχαν σβήσει. Ένας από αυτούς που ανακάλυψαν το πτώμα στο χιόνι είπε ότι η εικόνα «χαράχτηκε» για πάντα στη μνήμη τους. Ένα από τα σώματα των αγοριών ανακαλύφθηκε να έχει φαγωθεί εν μέρει από ζώα.
Η απάντηση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ
Το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς και είπε ότι οι συνοριακές του δυνάμεις αντέδρασαν έγκαιρα σε αναφορές για νεαρούς σε κίνδυνο, στέλνοντας περιπολίες «αμέσως», αλλά ότι τα πτώματα βρέθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες από αυτές που είχαν αρχικά παρασχεθεί. Σημείωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι η συνοριακή αστυνομία «δεν επέτρεψε ούτε ανέχτηκε καμία έκφραση απάνθρωπης ή ασέβειας συμπεριφοράς του προσωπικού της προς τους πολίτες. Και αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες και όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισήλθαν παράτυπα στην επικράτεια της χώρας.
Το 2024 πραγματοποιήθηκαν 515 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τη γενική διεύθυνση συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας, με σκοπό την παροχή ιατρικής βοήθειας σε υπηκόους τρίτων χωρών που κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα», ανέφερε το υπουργείο. Οι περίπολοί μας αντέδρασαν σε όλα αυτά τα σήματα έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν ένα άτομο εκτίθεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες».
reader.gr