Τα παιδιά του Ε2 του 1ου Πειραματικού Σχολείου, αφού ερεύνησαν την ιστορία και τη σημασία του κορμού, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο, εκφράζοντας την ανησυχία τους. Πρότειναν την τοποθέτηση πινακίδας που θα παρέχει πληροφορίες για την ιστορία και την αξία του κορμού, ενώ θα ξεκινήσουν και εκστρατεία ενημέρωσης
Άψογα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της Αλεξανδρούπολης, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα μας του βανδαλισμού που υπέστη ένας μοναδικής αξίας, απολιθωμένος κορμός, που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο, στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Ο κορμός, που εδώ και χρόνια λειτουργεί ως βάση για βρύση (!) βάφτηκε με σπρέι από κάποιους ασυνείδητους, προκαλώντας την αντίδραση ενός συμπολίτη μας. Στο email που μας έστειλε, έγραφε μεταξύ άλλων: «Στο κέντρο της πόλης μας, δίπλα στο ειρηνοδικείο υπάρχει ένα απολίθωμα δέντρου ηλικίας εκατομμυρίων ετών το οποίο δέχεται συνεχώς βανδαλισμούς τόσο από τους ανεγκέφαλους που το τοποθέτησαν ως βάση για βρύση! όσο και από νεότερους που προφανώς χωρίς να γνωρίζουν την ανεκτίμητη αξία του, γράφουν με σπρέι!! συνθήματα πάνω στον απολιθωμένο κορμό… Μήπως επιτέλους θα έπρεπε να αποκατασταθεί και να τοποθετηθεί μέσα στο διπλανό σχολείο σε μια προθήκη είτε σε ένα μουσείο επιτέλους ώστε κι αυτό να αναπαυτεί και να σωθεί για τις επόμενες γενιές;»
Η πρωτοβουλία του σχολείου
Με αφορμή αυτό τον βανδαλισμό λοιπόν, οι μαθητές και μαθήτριες του Ε2 του 1ου Πειραματικού Σχολείου, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους, επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, εκφράζοντας την ανησυχία τους και καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της πόλης μας.
Με αίσθημα ευθύνης και ενεργού συμμετοχής στα κοινά, τα παιδιά είχαν προηγουμένως ερευνήσει την ιστορία και τη σημασία του απολιθωμένου κορμού, καθώς και το περιβαλλοντικό πλαίσιο της περιοχής. Στην πρότασή τους συμπεριέλαβαν την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας που θα παρέχει πληροφορίες για την ιστορία και την αξία του κορμού, καθώς και τη μεταφορά του στον αύλειο χώρο του σχολείου τους, εφόσον αυτό κριθεί εφικτό και επιτραπεί από ειδικούς επιστήμονες.
Επόμενο βήμα των μαθητών να αναλάβουν δράση οργανώνοντας εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Μέσα από αφίσες και φυλλάδια σκοπεύουν να μεταφέρουν το μήνυμα της προστασίας και του σεβασμού απέναντι στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.
Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται στην εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» στα σχολεία, αποδεικνύει πως η νέα γενιά όχι μόνο ενδιαφέρεται, αλλά και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και πιο υπεύθυνου αύριο.
Κ.Η.