Ο Κορονοϊός, η Εκκλησία και το μεγάλο διακύβευμα

του Μάνου Λασκαράκη

Προφανώς και η ηγεσία της Εκκλησίας είναι σε θέση γνωρίζει ότι, τόσο ο κορονοϊός, όσο και η κοινή γρίπη και όλες οι ασθένειες που μεταδίδονται με στοματικές εκκρίσεις, μπορούν να μεταδοθούν μέσω της «Θείας Κοινωνίας», δηλαδή με ένα κουτάλι με κρασί.

Γιατί όμως άραγε το αρνείται σε ανακοίνωσή της; Όχι από ανοησία, ούτε από σκοταδισμό.

Το αρνείται γιατί εδώ παίζεται ένα μεγάλο διακύβευμα: Εάν η Ιερά Σύνοδος αναγνωρίσει ότι η «Θεία Κοινωνία» μπορεί να γίνει αγωγός ασθενειών, τότε το μυστήριο χάνει την μεταφυσική του οντότητα, και μαζί του τη χάνει εν μέρει και η Εκκλησία. Η θρησκευτικότητά της θα υποβιβαστεί σε καθαρά εθιμοτυπική και θα απωλέσει την επαφή της με το «Θείο» και το «Θαυματουργό».

Αυτή της όμως η απόφαση, έχει μια πολύ μεγάλη βαρύτητα. Ουσιαστικά βάζει την «θωράκιση» της μεταφυσικής της οντότητας, πάνω από την θωράκιση της σωματικής υγείας των πιστών της. Και λέω σωματική, γιατί η ψυχική τους υγεία εν προκειμένω, ίσως επηρεάζεται και από την πίστη τους στο μεταφυσικό. Δεν γνωρίζω αν έχασε ποτέ κανείς τη ζωή του χάνοντας την πίστη του σε ένα μυστήριο, αλλά μπορεί κάλλιστα να τη χάσει από έναν ιό ή ένα μικρόβιο.

Και θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί η ηγεσία της Εκκλησίας παίρνει αυτό το «ρίσκο»; Μα δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από την πλευρά της. Διότι όταν γίνεται η διάγνωση μιας ασθένειας, δεν μπορεί να γίνει γνωστό από πού την κόλλησε ο ασθενής. Από ένα μέλος της οικογένειας, από ένα σύντροφο, από ένα συνάδελφο στο γραφείο, από το σούπερ μάρκετ, το γήπεδο ή την εκκλησία; Οι ιοί δεν έχουν GPS να καταγράφουν διαδρομές και ποτέ δεν εντοπίζεται ο «ένοχος».

Το μόνο ρίσκο είναι από την πλευρά του πιστού.  Ας είναι στην κρίση του και η ευθύνη δική του.

Και όσο για την πολιτεία, δια στόματος της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας, γιατί δεν κρατά ξεκάθαρες αποστάσεις από αυτήν την ανακοίνωση; Και αυτή η απάντηση είναι εξίσου απλή: Διότι πώς γίνεται, αφενός να χρηματοδοτείς αδρά και αφετέρου ενίοτε να ορκίζεσαι, σε ένα θεσμό που αποδέχεσαι ότι τελικά έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Φιάσκο.

Μην εκπλήσσεστε λοιπόν ούτε από την στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας, ούτε από τη στάση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αρκεί να μην είναι η Γιαμαρέλλου,

About Author

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο