«Ντροπή για τον πολιτισμό»: Τα διεθνή MME για τους 92 γυμνούς πρόσφυγες του Έβρου

Λόγω του tweet που έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η υπόθεση των 92 γυμνών προσφύγων που βρέθηκαν στον Έβρο φιλοξενήθηκε σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Από το Euronews, μέχρι τον Guardian, από το BBC μέχρι το Independent κι από το CNN μέχρι το France24 ασχολούνται με το σοκαριστικό περιστατικό της διάσωσης των 92 γυμνών προσφύγων στον Έβρο.
Με το θέμα ασχολήθηκαν εκτενώς όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις λόγο για «απάνθρωπη εικόνα» και «ντροπή για τον πολιτισμό».
Η διεθνοποίηση του ζητήματος χρεώνεται αποκλειστικά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – και όχι στον Νότη Μηταράκη, η οποία έκανε tweet χθες το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι βαθιά στενοχωρημένη από τις σοκαριστικές αναφορές και τις εικόνες 92 ατόμων, που φέρεται να βρέθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απογυμνωμένα από τα ρούχα τους. Καταδικάζουμε μια τέτοια σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση και ζητούμε πλήρη διερεύνηση αυτού του περιστατικού».

Στα ρεπορτάζ γίνεται αναφορά τόσο στις δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, όσο και στις αντίστοιχες του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος κατηγόρησε, υπενθυμίζουμε, την Ελλάδα για fake news.

 

Επίσης αναφέρουν ότι «η Αθήνα αντιμετωπίζει και αρνείται τακτικά κατηγορίες ότι προσπαθεί να απωθεί μετανάστες πίσω στην Τουρκία παράνομα, μερικές φορές χρησιμοποιώντας βία», υπενθυμίζοντας τις «ασυνήθιστα τεταμένες σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η Ελλάδα και η Τουρκία ανταλλάσσουν ευθύνες μετά από δεκάδες σχεδόν γυμνούς μετανάστες που βρέθηκαν στα σύνορα», γράφει το France24, ενώ το Euronews αναφέρει στον τίτλο του: «Τα Ηνωμένα Έθνη «αναστατώνονται» αφού η Ελλάδα εντόπισε δεκάδες «γυμνούς και μελανιασμένους» μετανάστες στα τουρκικά σύνορα».
O Guardian σημειώνει: «Ελλάδα και Τουρκία ανταλλάσσουν ευθύνες μετά τη διάσωση 92 γυμνών μεταναστών στα σύνορα και το BBC: «Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη ‘βαθιά ανησυχητική’ ανακάλυψη 92 γυμνών μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας».
«‘Βαθιά στενοχωρημένος’ ο ΟΗΕ από την ανακάλυψη 92 γυμνών μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας», υπογραμμίζει ο Independent, ενώ από την πλευρά του το CNN γράφει: «Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ‘βαθιά στενοχωρημένη’ από τις αναφορές για σχεδόν 100 απογυμνωμένους μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας».

Είχαν εγκαταλειφθεί εντελώς γυμνοί

Υπενθυμίζουμε ότι οι 92 πρόσφυγες διασώθηκαν την Παρασκευή από τους Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, στις όχθες του ποταμού Έβρου.
Οι μετανάστες είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του