«Να δώσουμε στον Έβρο μας την αγάπη που του αξίζει»

Συνέντευξη με την Νικόλ-Ιουστίνη Ιωαννίδου, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο Έβρου, με την «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη

Της Κικής Ηπειρώτου

«Μόνο η πρώτη θέση αξίζει στη πιο μάχιμη Περιφέρεια της Ελλάδας» λέει σήμερα στη «ΓΝΩΜΗ» η Νικόλ-Ιουστίνη Ιωαννίδου, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Έβρου, με την «Περιφερειακή Σύνθεση» και με υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Η κυρία Ιωαννίδου μας συστήνεται, μιλά για την απόφασή της να συμπορευτεί με τον κ. Τοψίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «το νέο μοντέλο ηγέτη», αναφέρεται στα βασικά προβλήματα που εντοπίζει στον Έβρο, αλλά και στις μεγάλες του δυνατότητες, ζητώντας, όπως λέει, από τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες«να δουν κάτι από τον εαυτό τους σε μένα και να πιστέψουν πως αυτή η περιοχή θα πάει μπροστά».

Γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει την «Περιφερειακή Σύνθεση» και τη Νικόλ-Ιουστίνη Ιωαννίδου;

Ονομάζομαι Νικόλ-Ιουστίνη Ιωαννίδου και, παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη, κατοικώ στη Ν. Ορεστιάδα από το 2001.  Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Αμερικανικό Κολέγιο της Θεσσαλονίκης, πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, επέλεξα να επιστρέψω στη Ν. Ορεστιάδα και να αναλάβω την οικογενειακή επιχείρηση. Επέλεξα να αναλάβω το ξενοδοχείο που ανήκει στην οικογένεια μου από τις αρχές του περασμένου αιώνα στο Καραγατς (προάστιο της Αδριανούπολης) το ονομαστό ΤΖΑΝΙΚ και συνεχίζει, μετά τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923, στη Ν. Ορεστιάδα με το όνομα ΒΙΕΝΝΗ.  Κάνω μια δουλειά την οποία αγαπώ, αγαπώ αυτό το μέρος, τους φιλόξενους ανθρώπους του, λατρεύω το πεντανόστιμο φαγητό του, τα τσίπουρα και τον καβουρμά του, την ιδιαίτερη ρυμοτομία του, απολαμβάνω τον ελεύθερο  χρόνο που μου παρέχει μια μικρή πόλη ώστε να ασχολούμαι με τα αγαπημένα μου σπορ, στη Ν. Ορεστιάδα δημιούργησα την οικογένεια μου και νιώθω ασφάλεια να μεγαλώνω το γιο μου εδω. Στη Ν. Ορεστιάδα επένδυσα το μέλλον μου και δεν έχω καμία πρόθεση να φύγω.

Ως ανήσυχος άνθρωπος και πολύ τοπικίστρια τα τελευταία χρόνια νιώθω έντονα πως το μέρος, που επέλεξα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά και να δημιουργήσω οικογένεια, αδικείται.  Εγώ, η Νικόλ, εκπροσωπώντας μια τουριστική μονάδα σε μια μη τουριστική περιοχή, αγωνίζομαι με νύχια και με δόντια να επιβιώσω. Είναι αξιέπαινο να «διατηρείται» και να «συντηρείται» μια επιχείρηση στον Έβρο, είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο, ιδιαίτερα στο βόρειο κομμάτι του.

Λένε πως όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις, συνέβη και σε μένα με το σωστό άνθρωπο, τη σωστή στιγμή και με τη «Περιφερειακή Σύνθεση».  Ο Χριστόδουλος Τοψίδης μας καλεί να εργαστούμε, να επενδύσουμε, να προσπαθήσουμε, να ονειρευτούμε, να πετυχουμε, να μείνουμε και να παράγουμε στο τόπο μας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Τόσα χρόνια που γνωρίζω τον Χριστόδουλο Τοψίδη αγωνιεί για το αύριο, διεκδικεί ένα αξιόλογο μέλλον, το ίδιο κι εγώ. Για ποιο λόγο να χάσουμε κι άλλο πολύτιμο παραγωγικό χρόνο;

ΝΑΙ, λοιπόν, στη «Περιφερειακή Σύνθεση» και στη Νικόλ-Ιουστίνη Ιωαννίδου.

Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε στις εκλογές και γιατί επιλέξατε να είστε  υποψήφια με τον κύριο Τοψίδη;

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι το νέο μοντέλο ηγέτη. Πιστεύει στη καινοτομία του καθενός, εμπνέει τους συνεργάτες του ώστε να δώσουν το καλύτερο εαυτό τους, είναι υπεύθυνος, θετικός, ευγενικός, δυναμικός, ειλικρινής, αξιόπιστος, δουλευταράς, ικανός να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ώστε να βρεθεί στην κορυφή και λέει αυτό που πιστεύει, δεν χαρίζει κάστανα.  Από τη πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα πως ο Χριστόδουλος Τοψίδης θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ακόμη από τη θέση της ψηφοφόρου, είχα αποφασίσει  να τον στηρίξω. Στη συνέχεια, μου πρότεινε να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της «Περιφερειακής Σύνθεσης» για τη Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ομολογώ πως με βρήκε απροετοίμαστη επειδή δεν έχω καμία εμπειρία στη πολιτική και στο προεκλογικό αγώνα. Όλοι όμως έχουμε μια αφετηρία και ξεκινάμε από χαμηλά κάθε νέο εγχείρημά μας.  Μετρώ ήδη αρκετά χρόνια στο τουρισμό, στη φιλοξενία, στη φιλανθρωπία, στην ενεργή συμμέτοχη μου σε συλλόγους, στο άθλημα της πρακτικής σκοποβολής όπου ανέπτυξα ευελιξία, ταχύτητα και στρατηγική αντίληψη, έχω μεράκι και διάθεση για προσφορά, κάτι που το έχω αποδείξει με την έως τώρα πορεία μου και όλα αυτά τα θεωρώ στοιχεία που με καθιστούν ικανή και έτοιμη να προσφέρω κάτι ακόμη.   Επίσης, οι γονείς μου  μου δίδαξαν  το θάρρος της γνώμης, αυτοσεβασμό και αξίες, την αγάπη για το ρίσκο της πρωτοπορίας.   Ο πατέρας μου ήταν ο πιο αποφασιστικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και η μητέρα μου είναι η πιο ευγενική φυσιογνωμία.  Τέλος, ο σύζυγος μου, το παιδί μου, η μαμά μου, τα πεθερικά μου, οι φίλοι και οι συνεργάτες στο ξενοδοχείο με παρότρυναν να αποδεχτώ τη πρόταση και είναι μαζί μου και δίπλα μου με κάθε τρόπο και σε κάθε στιγμή. Με βάση όλα τα προηγούμενα βρίσκομαι στη θέση της υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου και ζητώ από τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες να δουν κάτι από τον εαυτό τους σε μένα και να πιστέψουν πως αυτή η περιοχή θα πάει μπροστά. Αρκεί να δώσουμε στον Έβρο μας την αγάπη που του αξίζει.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα βασικότερα προβλήματα του Ν. Έβρου και ποιες οι πιθανές λύσεις που θα προτείνατε;

Κατοικούμε σε ένα νομό, το πρώτο νομό που θα συναντήσει ο διερχόμενος επισκέπτης διασχίζοντας τα σύνορα από τη Τουρκία και τη Βουλγαρία. Και τι βλέπει; Κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, εγκαταλελειμμένα χωριά, κλειστές επιχειρήσεις, ανύπαρκτους τουριστικούς οδηγούς και το σημαντικότερο, εμάς τους ίδιους, όσοι απομείναμε, να μην έχουμε να προτείνουμε στον επισκέπτη κάποιο τουριστικό αξιοθέατο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού μας είναι πως εμείς οι Εβρίτες δεν γνωρίζουμε τον Έβρο.  Διότι αν εμείς οι ίδιοι δεν δείξουμε την ανάλογη προσπάθεια και θέληση για ανάπτυξη, πώς είναι δυνατόν να πείσουμε τους άλλους να μας δώσουν επιδοτήσεις, να έρθουν για τουρισμό, να μείνουν εδώ; Αν ρωτήσουμε τους κατοίκους της Σαμοθράκης, της Αλεξανδρούπολης, των Φερών, του Τυχερού, του Σουφλίου, του Διδυμοτείχου, της Ν. Βύσσας, της Ν. Ορεστιάδας, ποια μέρη του Έβρου προτείνουν για μια εκδρομή, τότε θα φανεί ότι δεν γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τις ομορφιές του τόπου μας.  Όλα είναι θέμα marketing. Πόσο μάλλον σε μια πλούσια περιοχή από ανεκμετάλλευτα τοπία και αξιοθέατα. Η εμπειρία μου έχει αποδείξει πως όταν αγαπάμε, διεκδικούμε.

 Ποια είναι η άποψή σας για το μέτρο της ποσόστωσης των γυναικών; Αναγκαίο, αχρείαστο ή προσβλητικό;

Θεωρώ πως δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε αυτό το θέμα στην εποχή μας, οι γυναίκες έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συγκεκριμένα και στην πολιτική.  Είναι αναγκαία η συμμετοχή τους, ώστε να ξεπεραστούν και οι τελευταίες προκαταλήψεις. Ισχυρές γυναίκες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και καθορίζουν την ιστορία. Ποιά να πρωτοαναφέρω; Ιωάννα της Λωρραίνης, Ελινορ Ρούζβελτ, ΙντιραΓκάντι, Μάργκαρετ Θάτσερ, ΜπεναζίρΜπούτο, Καλλιρρόη Παρεν, Ελένη Σκούρα, Μέλινα Μερκούρη, Φώφη Γεννηματά, Λιάνα Κανέλλη, Αλέκα Παπαρήγα, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως έχει πει και η Μητέρα Τερέζα «αν ο καθένας σκούπιζε το κατώφλι του, ολόκληρος ο κόσμος θα ήταν πιο καθαρός».

  Μετά από 10 χρόνια κρίσης, πώς είναι το οικονομικό τοπίο στον Έβρο και πώς θα μπορούσε να στηρίξει τον επαγγελματία της περιοχής μας η Περιφέρεια;

Η οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας έχει επηρεάσει τη Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική περιφέρεια. Η επαγγελματική αστάθεια και η οικονομική απειλή δημιούργησαν απαισιοδοξία και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, η μείωση εισοδήματος, η ανεργία, η υπέρ-φορολόγηση, το έντονο πρόβλημα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα,  η ανταγωνιστική αγορά της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, η φθορά των υποδομών, η μείωση των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα έχουν ως αποτέλεσμα την υπογεννητικότητα, την οικονομική μετανάστευση, την αύξηση των ηλικιωμένων, την παραοικονομία, τη μειωμένη αγροτική παράγωγη, τον αναξιοποίητο τουρισμό και βρίσκουν τη Π.Α.Μ.Θ. σε αποσύνθεση. Η Περιφέρειά μας και συγκεκριμένα ο νομός Έβρου διαθέτουν αναξιοποίητα πλεονεκτήματα με βασικότερο τη στρατηγική θέση.  Πρέπει να διεκδικήσουμε  ευρωπαϊκά προγράμματα, επιδοτήσεις, πανεπιστήμια, να δώσουμε ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα, να δημιουργήσουμε ένα brandname, να εκσυγχρονίσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις οδικές μεταφορές, να γίνουμε κόμβος δικτύου μεταφορών, να εκμεταλλευτούμε τον πλούσιο πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα τουριστικά μας αξιοθέατα, το φυσικό μας πλούτο, τη γεωμορφολογία του εδάφους, τα δάση, τη θάλασσα, τη πεδιάδα, το Δέλτα του Έβρου. Με σωστή διαχείριση, υποστήριξη, συντονισμό και αξιοποίηση οι Εβρίτες επιχειρηματίες, οι Εβρίτες αγρότες, οι Εβρίτες παραγωγοί θα μπορέσουν να δουν το προϊόν τους να «κινείται» στην αγορά και τον κόπο τους να μη πηγαίνει χαμένος.

  Ποιες είναι οι ανησυχίες και τα προβλήματα που μοιράζονται μαζί σας οι πολίτες;

Η υποψηφιότητα ως περιφερειακή σύμβουλος για τη Π.Ε. Έβρου μου έδωσε την ευκαιρία να βγω από το γραφείο μου και να κοιτάξω γύρω μου. Να συναντήσω ανθρώπους και να γνωρίσω μέρη που δεν είχε τύχει να πάω εξαιτίας της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων. Καλώς ή κακώς είμαι παιδί της πόλης. Το ξενοδοχείο και ο Έβρος είναι το σπίτι μου. Δεν είχα ποτέ χωριό, δε γνωρίζω από αγροτικά θέματα αλλά ξέρω από πρώτο χέρι τη φιλοξενία.  Και οι Εβρίτες είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι. Όλο αυτό το προεκλογικό ταξίδι με γεμίζει ενέργεια από την αγάπη του κόσμου. Η αγκαλιά και η σπίθα στα μάτια τους  κατάφεραν να μετατρέψουν τον αγώνα μου σε αγώνα μας, τον αγώνα τους σε αγώνα μου.  Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως τα χωριά μας άδειασαν, ας μην αδειάσουν και οι πόλεις μας.  Όλοι μαζί θα συνθέσουμε μια νέα δυναμική για τη Περιφέρεια μας. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε την αξία της συνέργιας τόσο πιο σύντομα θα φτάσουμε τη Περιφέρεια μας στη πρώτη θέση. Μόνο η πρώτη θέση αξίζει στη πιο μάχιμη Περιφέρεια της Ελλάδας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του