Η Τουρκία μετράει πληγές από τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκε νέος μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,7 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νύχτα την Τουρκία και τη Συρία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές ενώ πολλές οικογένειες κοιμόντουσαν. Οι δονήσεις από τον φονικό σεισμό – ο οποίος διήρκεσε περίπου ένα λεπτό και θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει ποτέ στην Τουρκία – έγιναν αισθητές μέχρι την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το νησί της Κύπρου, ενώ οι αρχές της Ιταλίας εξέδωσαν για λίγο προειδοποίηση για τσουνάμι κατά μήκος των ακτών της χώρας.
Οι κάτοικοι ξύπνησαν και έφυγαν έντρομοι από τα σπίτια τους μέσα στην κρύα, βροχερή και χιονισμένη νύχτα, βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτοκίνητα από ένα κύμα τουλάχιστον 40 μετασεισμών και καταρρέοντα κτίρια.
Βίντεο δείχνουν κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως οι Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια.
Τουλάχιστον 1.700 κτίρια έχουν καταρρεύσει σε 10 τουρκικές πόλεις
Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1939 Ο σεισμός της Δευτέρας πιστεύεται ότι είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την Τουρκία από το 1939, όταν σεισμός ίδιου μεγέθους σκότωσε 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το USGS. Σεισμοί αυτού του μεγέθους είναι σπάνιοι, με λιγότερους από πέντε να συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνεται ολοένα πιο βαρύς όσο περνούν οι ώρες. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτίριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα. Έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία «Όλες οι ομάδες μας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά. Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται πως ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα. Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.
Στη Συρία 326 πολίτες σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και άλλοι 150 σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες, ενώ πάνω από 600 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.
Βίντεο δείχνουν κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως οι Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια.
Κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία της εμπόλεμης Συρίας
Τώρα το σύστημα υγείας της εμπόλεμης χώρας έχει κατακλυστεί από τους τραυματίες, που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ και νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, μεταδίδει το Al Jazeera. Αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα του χρειάστηκε να εκκενώσει μαιευτήριο στο Αφρίν και ανέφερε πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων μία έγκυος.
Ο ίδιος τόνισε το μέγεθος της κρίσης στη χώρα, που βρίσκεται με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. «Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική ανταπόκριση, ειδικά σε καταφύγια και στον τομέα της υγείας, για την προστασία του πληθυσμού άνω του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία μόνο».
Η πολιτική άμυνα της αντιπολίτευσης περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση με κτίρια να έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς και πολλούς παγιδευμένους στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους αντάρτες.
efsyn.gr, dikaiologitika.gr