Μηταράκης: «Δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για τον Έβρο, δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Θράκη»

 «Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη αναβάθμισης του ΚΥΤ Φυλακίου» είπε από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Μετανάστευσης

Όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να βγει το τεχνικό δελτίο του έργου, ενώ διέψευσε τις καταγγελίες του προέδρου της κοινότητας Φυλακίου

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Με εντονότατες αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν το πρωί της Τρίτης τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στην Αλεξανδρούπολη πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Νομαρχείο, όπου η παρουσία της Αστυνομίας ήταν ισχυρή. Ο Υπουργός έφτασε λίγο μετά τις 11 στο χώρο για την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου – απολογισμό των όσων κατέγραψε και συζήτησε με φορείς και κατοίκους της περιοχής για το επίμαχο θέμα της «αναβάθμισης» του ΚΥΤ Φυλακίου στο Δήμο Ορεστιάδας.

Καλημερίζοντας τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε το κτίριο ως «την ωραιότερη Νομαρχία της Ελλάδας» και ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως «ήρθα στον Έβρο με σκοπό να ακούσω, με σκοπό να συζητήσω με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, συναντήθηκα με Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη, με επικεφαλής παρατάξεων, συλλόγων, φορέων, όπως το Επιμελητήριο, τον Δικηγορικό, Εμπορικό και Ιατρικό Σύλλογο. Ήρθα για να ακούσω τις απόψεις τους σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο από το 2015 ως το 2019 και στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό πέρσι Φεβρουάριο, στην κρίση του Έβρου.

Επισήμανε πως «πρώτος στόχος του Υπουργείου, από τη σύστασή του, τον Γενάρη του 2020, ήταν η μείωση των μεταναστευτικών ροών, το καταφέραμε κατά 80% πέρσι και φέτος, στις αρχές του 2021, έχουμε μείωση ροών 95% σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Δεν θέλουμε να είμαστε και δεν είμαστε πλέον πύλη εισόδου για λαθροδιακινητές. Κλείσαμε 57 δομές το 2020 και θα κλείσουμε περισσότερες από 20 το 2021».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «έχει αλλάξει η εικόνα του μεταναστευτικού στη χώρα μας, αλλά και στον Έβρο», όπου εφαρμόζεται πολιτική 3 σημείων:

-ενίσχυση φράχτη

-πρόσληψη εκατοντάδων συνοριοφυλάκων και στον Έβρο και στα νησιά με κανόνες εντοπιότητας

-αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να παρέχουν αίσθημα ασφάλειας που ο πολίτης απαιτεί από την ελληνική πολιτεία.

Όπως είπε, «στόχος μας είναι οι ροές να είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι κι ο  στόχος μας στις δομές όλης της χώρας και στο ΚΥΤ Φυλακίου -που είναι η μοναδική δομή χώρας που δεν έχουμε παραμονή πέρα λίγων ημερών των μεταναστών- να έχουμε πολύ λιγότερους διαμένοντες».

Σημείωσε πως στα 8 χρόνια λειτουργίας του ΚΥΤ έμειναν συνολικά πάνω από  50.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σήμερα βρίσκονται στο χώρο 168 άτομα.

«Από τα 700 άτομα που χωρά η δομή, σήμερα διαμένουν 168. Άρα, δεν δικαιολογούνται φωνές που θεωρούν ότι το Φυλάκιο δημιουργεί ένα μόνιμο πόλο στην περιοχή».

 

«Την αντιλαμβάνομαι στην ανησυχία του κόσμου ως Ακρίτας και ο ίδιος»

Ο Υπουργός διαπίστωσε «πολλά κοινά σημεία σύγκλισης με τις τοπικές κοινωνίες. Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη αναβάθμισης του Φυλακίου. Σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και  υγειονομικές συνθήκες. Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική φύλαξης των συνόρων και μείωσης των ροών. Σε κανένα ψήφισμα δεν υπάρχει αίτημα να κλείσει το ΚΥΤ στο Φυλάκιο, αφού συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας της περιοχής. Όλοι συμφωνούν στη δημιουργία  περισσότερων και καλύτερων  εγκαταστάσεων για εργαζόμενους. Όλοι συμφωνούν ότι έχει ξεπεραστεί το Φυλάκιο και χρειάζεται να γίνει μια μικρή αναβάθμιση. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των κατοίκων, η οποία δεν έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό της με το ίδιο το Φυλάκιο, αλλά με βαθύτερα προβλήματα, ειδικά του βορείου Έβρου, όπως είναι το δημογραφικό, η οικονομική ανάπτυξη, που  η κυβέρνηση και η διακομματική επιτροπή Θράκης θα δώσουν απαντήσεις. Την αντιλαμβάνομαι στην ανησυχία τους, ως Ακρίτας και ο ίδιος».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Έβρο, έχει αποδείξει  ότι ξέρει να προστατεύει την εθνική ασφάλεια… Δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για τη Θράκη και τον Έβρο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δημιουργηθεί  καμία νέα δομή στη Θράκη, ούτε θα υπάρξει κάποια παραμονή μεταναστών στη Θράκη. Ούτε αλλάζει ο χαρακτήρας του ΚΥΤ Φυλακίου, μετά τους ελέγχους, όλοι θα  μετακινούνται  στις υφιστάμενες δομές που υπάρχουν στη χώρα».

 

«Δεν έχουμε προκηρύξει κανένα έργο», αλλά… «θα πρέπει να βγάλουμε το τεχνικό δελτίο»

Ο κ. Μηταράκης είπε πως το Υπουργείο δεν έχει προκηρύξει κανένα έργο για το ΚΥΤ,  δεν έχει βγει τεχνικό δελτίο, δεν έχει βγει ΚΥΑ χωροθέτησης της δομής, δεν έχει βγει προκήρυξη για εργολάβο, δεν υπάρχει ανάδοχος.

«Το μόνο που κάναμε ήταν να δεσμεύσουμε το ποσό,  ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων και συζητάμε με την  τοπική αυτοδιοίκηση, ώσπου να καταλήξουμε στις τελικές τεχνικές προδιαγραφές που τις επόμενες βδομάδες ή μήνες να ξεκινήσει η αναβάθμιση – με κάποιες παραλλαγές – που βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών αρχών και φορέων του Έβρου». Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ο Υπουργός, ερωτηθείς για το διάστημα των δύο εβδομάδων που τέθηκε χθες στην Ορεστιάδα για την ανακοίνωση των αποφάσεων, είπε: «Πρέπει να ωριμάσει η συζήτηση,  στο Υπουργείο πρέπει να καταλήξουμε κι εμείς για το πώς πρέπει να είναι οι τελικές προδιαγραφές του Φυλακίου. Το επόμενο στάδιο για μας πρέπει να είναι η έκδοση τεχνικού δελτίου κι αυτό θέλουμε να το κάνουμε εκμεταλλευόμενοι όσα ακούσαμε και συζητήσαμε κατά τη διήμερη παραμονή μας στον Έβρο».

«Η δομή για 1.500 άτομα δεν σημαίνει ότι θα φιλοξενεί τόσα»

Μιλώντας για την ανάγκη αύξησης της δυναμικότητας του ΚΥΤ, σημείωσε πως είναι ανάγκη να μπορεί να αντιμετωπιστεί κάποιο έκτακτο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, γεγονός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για κάποια αύξηση των ροών τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, τα γεγονότα Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020, δρομολόγησαν νέες καταστάσεις, όπως η επέκταση του φράχτη και οι νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων, επομένως, πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διατηρείται το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του Έβρου.

«Πολλοί προσπαθούν να συνδυάσουν τη χωρητικότητα μίας δομής με τους διαμένοντες και σε πολλούς δημιουργήθηκε η εικόνα ότι θα  υπάρχουν 1500 άνθρωποί στο Φυλάκιο. Το γεγονός ότι δημιουργείς μία χωρητικότητα δεν σημαίνει ότι θα έχεις τόσο κόσμο στη δομή. Εκεί υπάρχει ανησυχία, παραπληροφόρηση και ίσως κακή ανάγνωση των προθέσεων της κυβέρνησης».

«Ψεύδη από τον πρόεδρο του Φυλακίου»

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Φυλακίου Χρήστου Τυρμπάκη, ότι ο Υπουργός, κατά τη συνάντησή τους στο ΚΥΤ, του είπε πως μπορεί να φέρει στον Έβρο και 10.000 μετανάστες, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Όλοι όσοι ήμαστε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Φυλακίου, είδαμε τη δήλωση στο fb και εκπλαγήκαμε από τη μεταφορά ψευδών πληροφοριών και ως προς την ουσία και ως προς το ύφος της συνάντησής μας.  Λυπάμαι που το λέω, φαίνεται ότι ο μόνος λόγος που ήρθε στην ολιγόλεπτη συνάντηση, αφού έφυγε γρήγορα, ήταν να δημιουργήσει με τη δήλωσή του ένταση στην τοπική κοινωνία».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο