- Δεν περιμένει καλύτερες μέρες η τοπική αγορά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ, καθώς την ίδια στιγμή ενισχύεται η φυγή Ελλήνων καταναλωτών προς τη γειτονική χώρα
- Μόνη ελπίδα του εμπορικού κόσμου για να ανασχεθεί αυτή η οικονομική «αιμορραγία», είναι η ένταξη της Βουλγαρίας και στο ευρώ
Της Κικής Ηπειρώτου
Σε αντίθεση με τις μεγάλες προσδοκίες και τις πανηγυρικές δηλώσεις του πολιτικού κόσμου της χώρας και του Έβρου, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της Θράκης βλέπει με επιφύλαξη και σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Στη Ροδόπη, ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα της έλλειψης ελέγχων, κι επομένως και καθυστερήσεων, στα σύνορα, είναι εμφανή και διόλου ενθαρρυντικά. Οι παραγωγικοί φορείς κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό με τις βουλγάρικες επιχειρήσεις καυσίμων, τροφίμων και υλικών κατασκευών, λόγω του ΦΠΑ και των χαμηλών φορολογικών συντελεστών.
«Οι επιχειρήσεις της Ροδόπης στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα υλικά κατασκευών απειλούνται με μαρασμό και περαιτέρω φτωχοποίηση αν δεν ληφθούν μέτρα. Τα μέτρα έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση των προτάσεων του πορίσματος της Διακομματικής που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση φόρων σε περιοχές που γειτνιάζουν με άλλες χώρες προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια αγοραστικού κοινού και εκροή συναλλάγματος, γεγονός που μειώνει τα έσοδα του κράτους από διαφυγόντες φόρους», τόνισε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Θράκης και μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ Αντώνης Φραντζής.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως «η μείωση του τζίρου από -15% καλπάζει στο -30% και σχεδιάζονται κινήσεις για την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων της διακομματικής μέσω της ΕΣΕΕ και άλλων παραγόντων της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης».
Δεν περιμένουν τίποτα στον βόρειο Έβρο
Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ Μυλωνά, σημειώνει πως από την Πρωτοχρονιά και ύστερα, υπάρχει κάποια επισκεψιμότητα από κατοίκους της Βουλγαρίας, δίχως, ωστόσο, αυτό να μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη καταναλωτική κίνηση.
«Η διαφορά με την Αλεξανδρούπολη και το νότιο τμήμα του Έβρου, είναι ότι εκεί, ως επί το πλείστον, έρχονται ξένοι επισκέπτες μίας ανώτερης οικονομικής τάξης. Στη δική μας περίπτωση, όποιοι έρχονται είναι από φτωχότερες κλίμακες, επομένως, δεν αναμένουμε ότι θα προσφέρουν κάτι στην τοπική αγορά, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η κίνηση στα καταστήματά μας. Αυτό που θα ευχηθούμε, με δεδομένο ότι συνεχίζεται η ροή καταναλωτών από Ελλάδα προς Τουρκία και Βουλγαρία, είναι να μην γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για την τοπική μας αγορά».
Η ίδια εκτιμά πως το ρεύμα αυτό αναμένεται να ισχυροποιηθεί από εδώ και στο εξής, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις λόγω των ελέγχων στα σύνορα, που ίσως λειτουργούσαν ως τροχοπέδη για κάποιους, πλέον, δεν υπάρχουν.
«Είναι πολύ πιο εύκολο, πλέον, να πηγαίνουν είτε για βενζίνη και ψώνια μέχρι και σε ηλεκτρικά είδη, είτε για το καζίνο. Η μόνη μας ελπίδα για να ανακοπεί αυτό το ‘’κύμα’’ είναι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ. Θεωρώ πως όταν συμβεί αυτό, αργά ή γρήγορα, θα μειωθεί κατά πολύ αυτή η διαρκής εκροή χρημάτων προς τη γειτονική χώρα».
Όσο για το αν λαμβάνει η Ορεστιάδα κάποιο μερίδιο από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα Τούρκων προς την Αλεξανδρούπολη, η ίδια σημειώνει πως υπάρχει κάποια επισκεψιμότητα, δεν μεταφράζεται όμως σε τζίρο για τα εμπορικά καταστήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Αλεξανδρούπολη. Και στον βόρειο Έβρο, οι επισκέπτες μας από την Τουρκία προτιμούν τα σούπερ μάρκετ και την εστίαση, γυρίζοντας την πλάτη στην τοπική αγορά.