Μέτρα εδώ και τώρα για τα εργατικά δυστυχήματα ζητούν τα Εργατικά Κέντρα ΑΜΘ

Προτάσεις για ελέγχους από τις εποπτικές αρχές και πλέγμα προστασίας των εργατών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας με θέμα τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα στις λατομικές μονάδες. Η συνάντηση έλαβε χώρα έπειτα από πρόσκληση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Ματίνας Τσούτσα, με τη συμμετοχή των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναδέλφων, Στάθη Ασπιώτη (ΕΚ Αλεξανδρούπολης), Παντελή Μαγαλιού (ΕΚ Κομοτηνής), Άγγελου Μπεμπεκίδη (ΕΚ Ξάνθης), Γιώργου Σαβρίδη (ΕΚ Δράμας) και με την παρουσία του γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ανδρέα Στοϊμενίδη.

«Αποφασίσαμε σειρά παρεμβάσεων για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία και ιδιαίτερα στις λατομικές δραστηριότητες. Από έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι τόσο ο αριθμός όσο και το ποσοστό των βαρέων και θανατηφόρων περιστατικών είναι αναλογικά και λόγω των λατομικών δραστηριοτήτων ο υψηλότερος από άλλες περιοχές στην Ελλάδα», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Εργατικά Κέντρα ΑΜΘ, σύμφωνα με το xronos.gr

Στο πλαίσιο των θέσεων της ΓΣΕΕ εξειδικεύτηκαν από τα Εργατικά Κέντρα και τέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

 • Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πλέον υποβαθμισμένη όσον αφορά τις Εποπτικές Αρχές και Υπηρεσίες που σχετίζονται με τα Εργασιακά Θέματα (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Μεταλλείων κ.ά.). Η δημιουργία νέων μονάδων και η πλήρης στελέχωσή τους για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων είναι αδιαπραγμάτευτη.
 • Διαρκής επιμόρφωση και πιστοποίηση όλων των εργαζομένων και των εργοδοτών σε κάθε θέση εργασίας. Παροχή των ΜΑΠ πριν την ανάληψη εργασίας. Ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ.
 • Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται εξαντλητικά στην εργασία τους.
 • Δημιουργία Σχολών Εξόρυξης Μαρμάρου.
 • Δημιουργία και συμμετοχή των εργαζομένων στις θεσμοθετημένες Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής στα θέματα ΥΑΕ αναλύθηκαν οι Κύριες Προτάσεις Μέτρων και Πολιτικής της ΓΣΕΕ για:

 • Σύσταση και λειτουργία Φορέα Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχημάτων.
 • Αναβάθμιση λειτουργίας των θεσμών τριμερούς διαλόγου (κυβέρνηση, εργαζόμενοι, εργοδότες): του Εστιακού Πόλου (Focal Point) και του Εθνικού συμβουλίου για θέματα ΥΑΕ.
 • Ειδικό νομικό πλαίσιο για τους τηλεργάτες.
 • Ένταξη του μαθήματα ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 • Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων.
 • Η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση επιτροπών ΥΑΕ και η αντίστοιχη εκπροσώπηση των εργαζομένων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Σε κάθε περίπτωση και ειδικά στην περίοδο υγειονομικής κρίσης που διανύουμε κρίνεται απαραίτητη η συνεχής επικαιροποίηση της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ) των επιχειρήσεων και η διαρκής Διαβούλευση, ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο