Με 20% η ΔΕΠΑ στον σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης

Tη συμμετοχή της ΔΕΠΑ με ποσοστό 20%, στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας GASTRADE Α.Ε. η οποία αναπτύσσει τον Τερματικό Σταθμό LNG Βορείου Ελλάδας, στην Αλεξανδρούπολη, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας είναι σημαντικός πυλώνας της ενεργειακής στρατηγικής της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και έργο με υψηλή εθνική και ευρωπαϊκή σημασία. Αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της ανάπτυξης Κάθετου Διαδρόμου και έχει ενταχθεί στην επικαιροποιημένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Ο Σταθμός αναβαθμίζει σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθιστώντας τη πύλη εισόδου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Πρόκειται για συμπληρωματικό έργο του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, που συνδέει την ελληνική αγορά με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ουκρανίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης.

Ο Σταθμός αποτελείται από την FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Για την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE απομένει η έγκριση της συναλλαγής από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η Τελική Επενδυτική Απόφαση αναμένεται να ληφθεί το 3ο τρίμηνο του 2020 και η έναρξη λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2022.

Πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΠΑ προχώρησε στην επικαιροποίηση του λεπτομερούς οικονομικού, φορολογικού, νομικού και ρυθμιστικού ελέγχου (Financial, Tax, Legal and Regulatory Due Diligence) καθώς και στον καθορισμό της Εύλογης Αποτίμησης Αξίας (Fair Value Valuation) της Gastrade.

Με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του έργου.

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε Βουλγαρία και Ρουμανία η σκυτάλη για συμμετοχή στη GASTRADE

Δύο ακόμη βήματα… απομένουν ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης να «δέσει» αποκτώντας διεθνοποιημένη ισχύ.

Μετά τη ΔΕΠΑ που αποφάσισε να συμμετάσχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Gastrade απομένουν πια οι αποφάσεις και άλλων υποψήφιων επενδυτών για την είσοδο τους επίσης με παρόμοιο ποσοστό.

Ο λόγος για τη βουλγαρική BulgarGasTrans καθώς και της ρουμανικής Rompetrol, η οποία φέρεται επίσης να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εισόδου της. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι με 20% η Gaslog (συμφερόντων του εφοπλιστή Λιβανού) και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος και ξεκίνησε να τρέχει και υλοποιεί το συγκεκριμένο project.

Η συμμετοχή των ενεργειακών ομίλων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα σηματοδοτήσουν και την εξασφάλιση του εναλλακτικού εφοδιασμού των δύο χωρών με φυσικό αέριο, μέσω του FSRU αλλά και του IGB.

Το πιο άμεσο όμως βήμα είναι του market test που θα διεξάγει η Gastrade για τη δέσμευση χωρητικότητας του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ με απόφασή της ενέκρινε την πρόσκληση της Gastrade με την οποία καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για τη δέσμευση δυναμικότητας στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρει η Αρχή, η διεξαγωγή του Market Test για τη στάθμιση τυχόν επενδυτικού ενδιαφέροντος διεξάγεται σε δύο στάδια:

(α) Μέρος Ι: Στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών (Expression of Interest Phase, εφεξής «Μη Δεσμευτική Φάση»)

(β) Μέρος ΙΙ: Στάδιο δέσμευσης δυναμικότητας (Bidding Phase, εφεξής «Δεσμευτική Φάση»).

Το δεύτερο στάδιο, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του market test για το FSRU της Αλεξανδρούπολης ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, 24 εταιρείες υπέβαλαν σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικά μέτρα/ έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος του έργου.

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Energypress.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του