Μας πλησιάζει ο ιός του Δυτικού Νείλου με κρούσματα σε Καβάλα και Ξάνθη

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που δηλώνονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα τρία κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε πέντε. Οι ασθενείς προέρχονται από οικισμούς των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας (Δήμος Κατερίνης), Ξάνθης (Δήμος Τοπείρου), Καβάλας (Δήμος Νέστου), Λάρισας (Δήμος Λαρισαίων) και Καρδίτσας (Δήμος Σοφάδες).

Τρεις από τους ασθενείς εκδήλωσαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο εμφάνισαν ήπια συμπτώματα (κυρίως πυρετό). Εως την Παρασκευή, σύμφωνα με την Καθημερινή, τέσσερις ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία, εκ των οποίων ένας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, οι οποίοι είτε δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα είτε είχαν τα συμπτώματα μιας απλής καλοκαιρινής ίωσης.

Από τις αρχές του καλοκαιριού έως και προχθές, στις χώρες της Ε.Ε. είχαν καταγραφεί συνολικά έξι κρούσματα, εκ των οποίων τα πέντε στη χώρα μας και άλλο ένα στη Ρουμανία. Σε αντίθεση με την περυσινή περίοδο, που σημειώθηκε πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού, εφέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε «στην ώρα του». Ειδικότερα, πέρυσι, για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό, αναφέρθηκε έναρξη των συμπτωμάτων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ενώ εφέτος ο πρώτος ασθενής εμφάνισε συμπτώματα στις 21 Ιουνίου.

Η περυσινή, πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί στην Ελλάδα ρεκόρ σε αριθμό περιστατικών. Ειδικότερα, δηλώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 316 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου –κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Κεντρική Μακεδονία– εκ των οποίων τα 243 εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ 50 άτομα πέθαναν. Στην Ελλάδα, ο ιός πρωτοεμφανίστηκε το 2010 και έκτοτε –με εξαίρεση τα έτη 2015 και 2016– ταλαιπωρεί τη χώρα μας κάθε καλοκαίρι, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πλέον έχει «εγκατασταθεί» στην Ελλάδα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο