Λέκκας για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: «Οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια»

Πάνω από 560 νεκροί μέχρι στιγμής – Αποστολή ελληνικής βοήθειας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός 

Πάνω από 560 είναι οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία με τους περισσότερους να φοβούνται πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος μιας και είναι εκατοντάδες οι τραυματίας. Στη Συρία οι νεκροί αυξήθηκαν στους 239 νεκρούς και στους 639 τραυματίες, έκανε γνωστό το συριακό υπουργείο Υγείας. Στην Τουρκία η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για 284 νεκρούς και 440 τραυματίες.
Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, στα σύνορα με Συρία αλλά και τον σεισμό που ένιωσε η Ρόδος μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Αρχικά ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός σημειώνοντας πως οι δύο σεισμικές δονήσεις δεν σχετίζονται.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Για τον σεισμό στη Ρόδο
Μιλώντας έπειτα για τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ στη Ρόδο σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας στην ΕΡΤ ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter. Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο