Εναλλακτικούς τρόπους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναζητούν ολοένα και περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες τους στο τελωνείο στις Καστανιές, μπροστά στον φραγμό της Αστυνομίας και του στρατού. Εντωμεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri συμφώνησε να ξεκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα σύνορα για να βοηθήσει την Ελλάδα. Ομάδες RAPID, ταχείας επέμβασης, θα αποτελούνται από 1500 αξιωματικούς και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη. Το προσωπικό αναμένεται να φτάσει σε πέντε μέρες και ο εξοπλισμός σε δέκα.
Οι εντάσεις, που κρατούσαν μέχρι και την Κυριακή στη νεκρή ζώνη ανάμεσα σε Καστανιές και Αλεξανδρούπολη, έχουν για την ώρα εκτονωθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή δε μπορούν να προκύψουν νέες. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους, από χθες, αποχώρησαν από τα σύνορα και κινήθηκαν προς την ενδοχώρα, κάποιοι από αυτούς αναφέρεται πως ίσως επέστρεψαν στην Κων/πολη. Σύμφωνα με διάφορα σενάρια, το γεγονός αυτής της μερικής υποχώρησης μπορεί να συνδέεται με τη σημερινή άφιξη στον Έβρο αξιωματούχων της ΕΕ, στους οποίους δεν θα ήθελε να “εκτεθεί” ο Ερντογάν, ενώ άλλες φήμες που διακινούνται αναφέρουν πως η απομάκρυνση αυτή είναι προσωρινή και έχει ως στόχο την προετοιμασία για μία πιο μαζική είσοδο τις επόμενες ώρες.
Από την Καθαρά Δευτέρα, πάντως, έχει παρατηρηθεί κινητικότητα κατά μήκος του Εβρου, με χιλιάδες ανθρώπους να κινούνται προς τις νοτιοτερες περιοχές του ποταμού ο οποίος συνδέει Ελλάδα και Τουρκία. Χθες το απόγευμα έγινε μαζική προσπάθεια περίπου 1.000 μεταναστών μεταναστών και προσφύγων να περάσουν τον Έβρο και να μπουν στο ελληνικό έδαφος σε μια περιοχή κοντά στις Φέρες, δίχως αποτέλεσμα. Κατά την προσπάθεια αποτροπής εισόδου σημειώθηκαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.
Kυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.
Γιαλαμάς: “Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε τα σύνορα”
«Ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα, κρατάμε γερά» ήταν το μήνυμα του πρόεδρου των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, ο οποίος χαρακτήρισε ήσυχη, μετά από τρία 24ωρα, τη νύχτα που πέρασε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι στην οριογραμμή του Έβρου οι Σύροι πρόσφυγες είναι ελάχιστοι ή καθόλου και ότι στα σύνορα έχουν μαζευτεί άτομα Αφγανικής, Πακιστανικής ή Σομαλικής υπηκοότητας. «Πολύ λίγοι είναι οι πρόσφυγες με νόμιμα δικαιώματα» ανέφερε.
«Δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε τα σύνορα μας ζωντανά με τους στρατιώτες και τους πολίτες… Υπάρχει ομοψυχία, μηνύματα συμπαράστασης… υπάρχει συγκινητική συμπαράσταση. Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο κάλο συντονισμό με πολιτική και φυσική ηγεσία. Οι αξιωματικοί είναι μαζί μας στο πεδίο» επισήμανε.
«Το ηθικό μας είναι ακμαιότατο. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε τα σύνορα, πρόκειται για 212 χλμ οριογραμμή. Το Σαβατοκύριακο είχαμε 24.000 αποτροπές, κάναμε 200 συλλήψεις δικάζονται και θα κρατηθούν σε κέντρα κράτησης… αυτά που φωνάζαμε γίνονται πράξη».
Ο κ. Γιαλαμάς δήλωσε ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν τους μετανάστες μέχρι τα αναχώματα με ταξί, λεωφορεία, στρατιωτικά οχήματα.
Στα ελληνοτουρκικά σύνορα Μητσοτάκης – επικεφαλής ΕΕ
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης
Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε. αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Την Παρασκευή προσδιορίστηκε και το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, που λόγω κροατικής προεδρίας είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς τακτικό συμβούλιο την προηγούμενη μέρα.
Στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία
Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να προστατέψει τα σύνορα της εξέφρασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ασφαλίσει τα σύνορα της και ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος στην Ευρώπη»
Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει με μήνυμά του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες και να διαθέσει μια ταχεία βοήθεια για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση».
Μέρκελ: Απαράδεκτο το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν, αλλά…
«Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αυτήν την περίοδο ότι δεν τυγχάνει επαρκούς στήριξης (από την ΕΕ), τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. «Παρά την κατανόησή μου, θεωρώ απαράδεκτο να το φορτώνει στην πλάτη των προσφύγων διότι τους φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου, ωθώντας τους να πηγαίνουν στα σύνορα».
«Η συμβολή της Τουρκίας (στο προσφυγικό) είναι μεγάλη, η χώρα έχει υποδεχθεί πάνω από 3 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο από το Πακιστάν και το Ιράν. Τώρα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη με όσα διαδραματίζονται στο Ιντλίμπ».
Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η κατάσταση εκεί αποτελεί τεράστια πρόκληση, γι’ αυτό αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την ΕΕ.
Επ΄ αυτού, μάλιστα, είπε ότι μίλησε εντατικά τόσο με τον τούρκο πρόεδρο όσο και με τον γάλλο ομόλογό του, για το πώς μπορεί να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους, πώς μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας και πώς μπορεί να βοηθηθεί η ίδια η Τουρκία.