Κατόπιν «εορτής» συζήτηση για το μέλλον των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης

Μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την εκμίσθωσή τους, ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο – Οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές εδώ και σχεδόν 4 χρόνια
Τα επόμενα βήματά της σχεδιάζει η ΤΙΕΔΑ

της Κικής Ηπειρώτου

Το θέμα της αξιοποίησης των Ιαματικών Λουτρών της Τραϊανούπολης, οι χειρισμοί της ΤΙΕΔΑ και της δημοτικής αρχής και το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την εκμίσθωσή τους, με την υπαναχώρηση του προσωρινού πλειοδότη, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουνίου.
Με αφορμή το θέμα της αντικατάστασης των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΙΕΔΑ, μετά την παραίτηση των κκ Στέλιου Βραχιόλογλου και Δημήτρη Μερκούρη, από την παράταξη Λαμπάκη, οι σύμβουλοι θέλησαν να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις γύρω από τα εδώ και 4 χρόνια ανενεργά Ιαματικά Λουτρά. Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα η ΤΙΕΔΑ, αφού κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, προχώρησε σε πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων, στον οποίο μία εταιρεία αναδείχθηκε ως πλειοδότης, προσφέροντας μίσθωμα 4.200 ευρώ το μήνα, ώστε να ανοίξει τα Ιαματικά Λουτρά, σε πρώτη φάση στα τέλη Αυγούστου, προχωρώντας στη συνέχεια, στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις για την εκ βάθρων αναβάθμιση του χώρου, οι οποίες υπολογίζονταν από 600.000 έως 900.000 ευρώ.
Η αντιπολίτευση, αλλά και το τοπικό συμβούλιο των Λουτρών αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας διαδικασίες εν κρυπτώ, ξεπούλημα των Ιαματικών Λουτρών σε μία και μοναδική εταιρεία, δίχως να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες ή να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας με προσωπικό από την περιοχή της Τραϊανούπολης. Τελικώς, η εταιρεία που είχε πλειοδοτήσει προέβη σε δήλωση υπαναχώρησης, δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει το χώρο.

Ενστάσεις της αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε αρχικά πως δεν θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των δύο μελών που παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΤΙΕΔΑ, «τη διοίκηση της οποίας καταντήσατε παρωδία», όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε πως οι κκ Βραχιόλογλου και Μερκούρης παραιτήθηκαν επειδή επί ένα χρόνο η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΤΙΕΔΑ λειτουργούσαν εν κρυπτώ, χωρίς να γνωρίζει τίποτα το Δημοτικό Συμβούλιο και η Κοινότητα Λουτρών, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είχε καν γνωμοδοτήσει για το θέμα, όπως ορίζει ο νόμος, πριν συζητηθεί το θέμα της εκμίσθωσης στο ΔΣ της ΤΙΕΔΑ.
Η εταιρεία που πλειοδότησε, όπως κατήγγειλε ο κ. Λαμπάκης, «στήθηκε» πριν λίγους μήνες, με αντικείμενο ακριβώς αυτό της διακήρυξης, και καμία άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένου να έχει κάποιο έργο να παρουσιάσει εν όψει εκλογών, υποστηρίζοντας ότι είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι στη διακήρυξη δεν αναφέρονταν πουθενά ο προϋπολογισμός των έργων για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των Λουτρών, παρά μόνο γενικόλογες αναφορές. Επισήμανε ότι μιλάμε για έργα που αγγίζουν το 1 εκ ευρώ και διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε να τα υλοποιήσει μία εταιρεία που έχει μόλις 15.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, δύο στελέχη της οποίας, όπως είπε, είναι υπάλληλοι ξενοδοχειακής μονάδας χωρίς να έχουν παρόμοια με το αντικείμενο της σύμβασης επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της διακήρυξης, αποδίδοντας σε αυτόν το λόγο την υπαναχώρηση της εταιρείας. Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΕΔΑ που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο πριν 3 χρόνια, ζητώντας να πληροφορηθεί για το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα αυτά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός εκτίμησε πως από την εξέλιξη της υπόθεσης αποδεικνύεται πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την ΤΙΕΔΑ δεν ήταν η σωστή. Επισήμανε πως το ζητούμενο, στην παρούσα φάση, είναι να απαντηθεί το αν θα ανοίξουν τα Ιαματικά Λουτρά και πότε ή αν η δημοτική αρχή Ζαμπούκη θα προσθέσει στο βιογραφικό της το γεγονός ότι κατάφερε επί 4 χρόνια να τα κρατήσει κλειστά.
Ο Χρήστος Βαρσαμάκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε πως η παράταξη ζήτησε από την πρώτη στιγμή να έρθει το θέμα για ενημέρωση και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες προσπάθησε η ΤΙΕΔΑ να δώσει το χώρο σε ιδιώτη μέσα σε 3 μέρες. «Αντί να κάνουν μία μελέτη για να δούμε πραγματικά πώς θα λειτουργήσουμε το χώρο, πώς θα δώσουμε ξανά ζωή σε αυτό το μεγαλείο που μας έδωσε η φύση, εμείς θέλουμε να φύγει από πάνω μας, λες και είναι λέπρα», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις μόνος του.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης υπενθύμισε στο σώμα την απόφαση που έλαβε πέρσι για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών από τον Δήμο και όχι από τις Ιαματικές Πηγές ΑΕ. Η απόφαση αυτή προβλέπει την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης και επενδυτικού σχεδίου από το νομικό πρόσωπο μέσα στα επόμενα 3, πλέον, χρόνια και στη συνέχεια, εφόσον λάβει το «ΟΚ» από τους αρμόδιους φορείς, τότε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να προχωρήσει η υλοποίηση της όποιας επένδυσης. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει όλο αυτό μόνος του, και πως θα πρέπει να αναζητηθεί ένας φερέγγυος επενδυτής άμεσα και να γίνουν όσα προβλέπονται, ειδάλλως η διαχείριση του χώρου θα ανατεθεί αυτόματα στις Ιαματικές Πηγές Α.Ε. μέλη στο ΔΣ της οποίας είναι διάφοροι Δήμαρχοι .
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Αραμπατζής αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δήμου Λέσβου που για την αξιοποίηση των εκεί Ιαματικών Πηγών προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό, μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, όπως είπε, έβαλε δικλείδες ασφαλείας και όρισε ότι η επένδυση θα πρέπει να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ και η εταιρεία που θα επενδύσει να διαθέτει τουλάχιστον 500.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο. Εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός των έργων που περιγράφονταν στη σύμβαση υπερέβαινε τις 500.000 ευρώ κι άρα η ΤΙΕΔΑ θα έπρεπε να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό κι όχι σε πλειστηριασμό. «Χάσαμε την ευκαιρία να έρθει ένας σοβαρός επενδυτής… θα μπορούσε να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, να λάβει πολύ μεγάλες επιδοτήσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αποτελέσουν τα Ιαματικά Λουτρά πραγματικό μοχλό ανάπτυξης του τόπου», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΤΙΕΔΑ Γιάννης Καρυπίδης αναφέρθηκε στις πολλαπλές καταγγελίες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τις ακατάλληλες ώρες των συνεδριάσεων της ΤΙΕΔΑ. Μίλησε ακόμη για στημένες, φωτογραφικές διατάξεις διαγωνισμών, για άπειρες απευθείας αναθέσεις, με την χαρακτηριστικότερη από αυτές, όπως είπε, την περίπτωση που μέλος του ΔΣ της ΤΙΕΔΑ, που ασχολούνταν επαγγελματικά με τα τουριστικά, ανέλαβε έργο ύψους 4.500 ευρώ. Τόνισε ότι έχει ζητήσει εδώ και μήνες ενημέρωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς καμία ανταπόκριση, ενώ υπογράμμισε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν παραιτείται από το ΔΣ της επιχείρησης, είναι γιατί αν το κάνει, δεν θα μπορεί να ελέγχει όσα γίνονται και δεν θα έχει απολύτως καμία ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην ΤΙΕΔΑ.
Ο δημοτικός σύμβουλος και παραιτηθείς από το ΔΣ της ΤΙΕΔΑ Στέλιος Βραχιόλογλου τόνισε πως η παραίτηση δεν είναι ένας ωραίος τρόπος για να εκφράσει κανείς την αντίθεσή του, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Όπως ανέφερε, οι λόγοι της παραίτησης ήταν το γεγονός ότι η πρόταση για εκμίσθωση του χώρου δεν συνοδεύονταν από αιτιολογική έκθεση και μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, η απόφαση δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ δεν υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Τέλος, κατέθεσε υπόψιν του σώματος διακηρύξεις από 4 διαγωνισμούς – υπόδειγμα για την αναβάθμιση Ιαματικών Λουτρών σε άλλες περιοχές.

Οι θέσεις δημοτικής αρχής – ΤΙΕΔΑ
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης περιέγραψε την άσχημη κατάσταση των εγκαταστάσεων όταν ανέλαβε, το υποστελεχωμένο, δίχως εξειδίκευση προσωπικό, το οποίο χρησιμοποιούνταν, όπως είπε, από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, προκειμένου «να λένε ότι έτσι λειτουργούν τα Ιαματικά Λουτρά». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες έκδοσης του ειδικού σήματος, το οποίο τελικά εκδόθηκε πριν από 8 μήνες και θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο για τις υποδομές, όσο και για το προσωπικό που θα απασχολείται στις εγκαταστάσεις αυτές.
Σημείωσε πως είχαν προηγηθεί συναντήσεις με πολύ κόσμο, με στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, με έναν υποψήφιο μεγάλο επενδυτή και με κατοίκους για το μέλλον των Ιαματικών Λουτρών. Είναι γνωστό το ζήτημα με τα αρχαία που υπάρχουν στην περιοχή, γεγονός που απαιτούσε διαρκείς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ενδεχόμενες αναπροσαρμογές των σχεδίων του εν δυνάμει επενδυτή, ο οποίος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, θα έπρεπε να είναι πολύ υπομονετικός, φιλόξοδος και εκατομμυριούχος, προκειμένου να δεχθεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, μέχρι να δοθεί το πράσινο φως και να υπάρξει τελική πρόταση αξιοποίησης.
Για τη διακήρυξη επισήμανε ότι συντάχθηκε από δικηγόρο, κι ότι δεν χρειάστηκε έγκριση από την αρχαιολογία, ούτε από το ελεγκτικό συνέδριο.
Για το ποσό της επένδυσης, σημείωσε πως «δεν το συμπεριλάβαμε στη διακήρυξη, δεν το είπαμε στον ενδιαφερόμενο επενδυτή, του περιγράψαμε ξεκάθαρα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αυτά εκτιμήθηκαν σε ένα ποσό από 600.000 ως 900.00 ευρώ. Ήταν καθαρά στην κρίση του επιχειρηματία, που θα επένδυε για μισή ζωή, για 25 χρόνια, κατά πόσο θέλει να ρίξει κάποια χρήματα για να τα πάρει πολλαπλασιαστικά πίσω… Αυτό περιγράψαμε στην προκήρυξη που ήταν σχεδόν ταυτόσημη με τις υπόλοιπες για άλλους λουτρώνες ανά την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης επισημαίνοντας πως το μίσθωμα που μπήκε θα έφερνε πίσω σε βάθος 20ετίας στα ταμεία της ΤΙΕΔΑ 1.350.000 ευρώ. Τελικώς , η εταιρεία φοβήθηκε από δηλώσεις τύπου «προειδοποιώ τον επενδυτή ότι θα τον μπλοκάρω μόλις ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης με προσφυγές στην αρχαιολογική υπηρεσία» και υπαναχώρησε.
Ο τέως πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Βασίλης Δέλκος μιλώντας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σημείωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα χρήματα διατέθηκαν για την αντικατάσταση 7 στεγάστρων που κατέρρευσαν από την θεομηνία του Οκτωβρίου του 2019, για νέα σκίαστρα, ξαπλώστρες, διαδρόμους κτλ
Υπογράμμισε πως η λεγόμενη «κατάντια» της ΤΙΕΔΑ είναι αποτέλεσμα της διοίκησης Λαμπάκη και της συγχώνευσης δύο εταιρειών το 2011. Σημείωσε πως όταν παρέλαβε η επιχείρηση ήταν χρεωμένη και αφημένη στο έλεος του Θεού, με εκδηλώσεις όπως η Γιορτή Κρασιού που γινόταν μόνο για το θεαθήναι και την χρέωνε περαιτέρω κάθε χρόνο. Σήμερα, η ΤΙΕΔΑ ίσως είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να έχει ευοίωνο μέλλον, σημείωσε.
Για τα Ιαματικά Λουτρά, τόνισε πως «εγώ βγήκα μπροστά και τα έκλεισα» σημειώνοντας πως με την εμπειρία που έχει σήμερα θα έφερνε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να πετάξει το «μπαλάκι», όπως είπε και να έβλεπε ποιος θα έβαζε το κεφάλι του στον τορβά, αφήνοντας τις εγκαταστάσεις να λειτουργούν χωρίς σήμα λειτουργίας.
Όσο για τις αντιδράσεις για τον πλειστηριασμό, είπε πως «είδα τρία άτομα να αντιδρούν».
Ο νυν πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Τάσος Σεραφειμίδης από την πλευρά του σημείωσε πως στην παρούσα φάση η διοίκηση της επιχείρησης και η δημοτική αρχή σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για τα Λουτρά και πως όταν θα είναι έτοιμοι, θα φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι για λήψη απόφασης, αφού η ΤΙΕΔΑ αποφασίζει για τα ζητήματα που την αφορούν, αλλά για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με την αντιπολίτευση. Η τοποθέτηση του κ. Σεραφειμίδη έλαβε τα εύσημα από τους συμβούλους των άλλων παρατάξεων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του