Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και στη Σαμοθράκη ζητά από τον Πρωθυπουργό ο κ. Τοψίδης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου θεωρεί αναγκαίο να εξεταστεί η συμπερίληψή της στη λίστα των 26 νησιών που απαλλάσσονται από τον φόρο

«Το νησί του Έβρου δεν συγκαταλέγεται ‘στα μικρότερα’ νησιά της Ελλάδας, εν τούτοις βρίσκεται στην κορυφή της ‘νησιωτικής μεθορίου’»

 Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξετάσει τη συμπερίληψη της Σαμοθράκης στη λίστα με τα 26 νησιά που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή, τους Βουλευτές Έβρου, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Έβρου και τον Δήμαρχο Σαμοθράκης, επισημαίνεται πως μπορεί το νησί του Έβρου να μην συγκαταλέγεται ‘στα μικρότερα’ νησιά της Ελλάδας, εν τούτοις βρίσκεται στην κορυφή της ‘νησιωτικής μεθορίου’.

Η επιστολή αναλυτικά:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με χαρά υποδεχτήκαμε τις ανακοινώσεις σας περί της άμεσης κατάργησης του ΕΝΦΙΑ «στα 26 μικρότερα νησιά μας» από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum το Σάββατο 12/09.  Αδιαμφισβήτητα το μέτρο αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχει μία σημαντική ανακούφιση στους νησιώτες Ακρίτες της χώρας μας.

Γνωρίζοντας πως η λίστα με τα 26 ακριτικά νησιά τελεί υπό διαμόρφωση, θεωρούμε αναγκαίο να εξεταστεί διεξοδικά και η συμπερίληψη της νήσου Σαμοθράκης σε αυτήν. Σίγουρα, το νησί του Έβρου δεν συγκαταλέγεται «στα μικρότερα» νησιά της Ελλάδας, εν τούτοις βρίσκεται στην κορυφή της «νησιωτικής μεθορίου».

Επιπλέον, το ακριτικό μας νησί έχει υποστεί σημαντικά οικονομικά πλήγματα, οφειλόμενα σε ατυχείς συγκυρίες, και σήμερα, πλέον γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάταξης. Η νήσος Σαμοθράκη βιώνει έναν άτυπο αποκλεισμό καθώς υπολείπεται υποδομών όπως αεροδρόμιο, υδατοδρόμιο αλλά και η ακτοπλοϊκή της σύνδεση είναι πολύ περιορισμένη (συνδέεται μόνιμα μόνο με την Αλεξανδρούπολη και περιοδικά με τη νήσο Λήμνο).

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης περί αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος της Σαμοθράκης, εκτιμούμε ότι η απαλλαγή των κατοίκων της από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, είναι ένα μέτρο που θα λειτουργούσε προς την αναπτυξιακή της κατεύθυνση.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα και θα αναλάβουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο