Καταγγελία για έλλειψη μέτρων προστασίας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της, την Πέμπτη 26 Μαρτίου αριθμός στελεχών του στρατού μετακινήθηκαν από στρατόπεδο που εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας, προς μονάδες του Νομού Έβρου, προκειμένου να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μετακινήθηκαν με λεωφορεία, η πληρότητα των οποίων κυμαινόταν από 53% έως 76%, χωρίς ουσιαστικά να τηρούνται οι κανόνες απαγόρευσης συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις που θεσπίστηκαν από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Επιπλέον τα υπηρεσιακά λεωφορεία που χρησιμοποιήθηκαν, έφεραν αριθμό σπασμένων καθισμάτων, καθώς και άλλων φθορών που καθιστούσαν επικίνδυνη τη μεταφορά του προσωπικού.

Είκοσι οκτώ στελέχη από τα προαναφερόμενα, ελλείψει άλλων κατάλληλων χώρων που θα εξασφάλιζαν το μη συγχρωτισμό τους, φιλοξενήθηκαν και εξακολουθούν να φιλοξενούνται στον πλέον ακατάλληλο, που θα μπορούσε να βρεθεί, πολυχώρο της κοινότητας Ριζίων. Στον υπόψη χώρο – αίθουσα, προστέθηκαν μεταλλικές κλίνες, η απόσταση μεταξύ των οποίων είναι μικρότερη του ενός μέτρου. Επιπλέον, υπάρχουν δύο τουαλέτες οι οποίες δεν παρέχουν στο ελάχιστο τις βασικές αρχές υγιεινής, πόσο μάλιστα εν καιρώ πανδημίας κορονοϊού, κατά τον οποίον τα μέτρα υγιεινής που επιβάλλονται είναι τα αυστηρότερα.

Στην αίθουσα αυτή, η οποία μετατράπηκε σε θάλαμο, πλέον του συγχρωτισμού και της διαμορφωμένης κατάστασης εντός της, δεν έχουν χορηγηθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Λόγω της απαράδεκτης αυτής κατάστασης τα στελέχη αναγκάστηκαν να προμηθευτούν τα σχετικά μέσα και υλικά προστασίας, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Για το θέμα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, επαναφέροντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των στρατιωτών:

-Η μετακίνηση του προσωπικού προς και από το Νομό Έβρου να γίνεται με επιταγμένα λεωφορεία, ώστε να διασφαλίζεται ο μη συγχρωτισμός προσωπικού εντός τους (10 άτομα ανά λεωφορείο) ή με την αξιοποίηση του σιδηρόδρομου.

  1. -Να εξασφαλιστεί από άλλες μονάδες, εκτός Έβρου, η επάρκεια υπηρεσιακών οχημάτων για να εξασφαλίζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων, μη συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις εντός Νομού Έβρου.
  2. -Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού Έβρου, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι στρατιωτικοί που μετακινούνται σε αυτόν, εγκαταλείποντας τους θαλάμους και επιτρέποντας τις διοικήσεις να εστιάσουν στη λήψη προστατευτικών μέτρων του οργανικού τους προσωπικού.
  3. -Να διατίθενται και να διανέμονται γεύματα, των Λεσχών Αξιωματικών Φρουράς, με έξοδα και μέριμνα της Υπηρεσίας, στα ξενοδοχεία που διαμένουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
  4. -Να διατεθούν αντισηπτικά, γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό, με οδηγίες για τη χρήση και εφαρμογή τους.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο