Καρναβάλι Φερών: 30 χρόνια παράδοσης με τη φρεσκάδα του σήμερα!

«Χαμογέλα να ισιώσουμε»!

Το Αποκριάτικο ξεφάντωμα φέτος «μεγαλώνει» με τη διοργάνωση και της μαθητικής παρέλασης στην πόλη!

Οι Απόκριες είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και στο “dna” του Έλληνα, που αγαπά να τηρεί τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου και να γλεντάει με την ψυχή του.

Οι Αποκριές είθισται να σχετίζονται με τις πανάρχαιες γιορτές της βλάστησης. Το έθιμο του «μασκαρέματος» και της μεταμφίεσης,  έχει παραμείνει από παλιές “εθνικές” γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Κρόνου (Saturn) από τον Ήλιο Δία: Τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.

Παλιότερα, το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα, έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν μείνει αρκετές περιοχές που εξακολουθούν να τηρούν τα αποκριάτικα έθιμα και να διοργανώνουν εκδηλώσεις και παρελάσεις. Στην κορυφή της λίστας αυτών των περιοχών, είναι και οι δικές μας Φέρες, που ετοιμάζονται και φέτος να υποδεχθούν το Καρναβάλι, το οποίο, μάλιστα, φέτος «μεγαλώνει» με τη διοργάνωση και της μαθητικής παρέλασης στην πόλη!

Φέρες, όπως Αποκριά!

Η μαθητική παρέλαση που θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου στις Φέρες θα δώσει το καλύτερο έναυσμα για την έναρξη του γλεντιού, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας, η οποία έχει για σύνθημα την καλύτερη προτροπή! «Χαμογέλα να ισιώσουμε»!

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων μάς προσκαλούν όλους στην πόλη τους, για να ζήσουμε μία ξεχωριστή εμπειρία και να γλεντήσουμε στους ρυθμούς του Φεριώτικου Καρναβαλιού.

Άλλωστε, οι Φέρες έχουν το “know how”, μια και ο εορτασμός της Απόκριας εκεί, ξεκίνησε το 1989. Άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, βέβαια, όμως η οργανωτική επιτροπή υπόσχεται για φέτος το ίδιο, αν όχι περισσότερο μεράκι και τον ίδιο δυναμισμό και κέφι!

Την πρώτη χρονιά που οι Φεριώτες γιόρτασαν μαζικά το Καρναβάλι, το συνδύασαν με την παράδοση του τόπου τους, παρουσιάζοντας την αναβίωση του εθίμου της καμήλας. Η διοργάνωση ξεκίνησε από μία ολιγομελή ομάδα δέκα ανθρώπων και χρόνο με τον χρόνο κατάφερε να καθιερωθεί ως θεσμός στον Έβρο.

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό Καρναβάλι στον Έβρο, που γιορτάζεται την Καθαρά Δευτέρα και κάθε φορά ξεχωρίζει για τη μεγάλη συμμετοχή και τον παλμό του.

Η φιλοσοφία του Καρναβαλιού των Φερών βασίζεται στην παραδοσιακή Θρακιώτικη σάτιρα. Σκοπός των διοργανωτών είναι να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο και χρόνο με το χρόνο να αναδειχθεί ως κορυφαίος αποκριάτικος προορισμός για την ευρύτερη περιοχή.

Στόχος του καρναβαλιού είναι να προσφέρει στιγμές χαράς και άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους, όπως αναφέρει η οργανωτική επιτροπή. Άλλωστε, οι Φεριώτες έχουν αποδείξει πως ούτε ο άστατος καιρός μπορεί να τους αποτρέψει από το να συμμετέχουν με πάθος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Από φέτος, ξεκινά μία προσπάθεια να γιορτάζεται όλο το τριήμερο του Καρναβαλιού στις Φέρες, δηλαδή στον τόπο γέννησης του. Μάλιστα, για την καλύτερη διοργάνωση έχει διατεθεί μεγαλύτερος χώρος για τις εργασίες κατασκευής αρμάτων, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για όσους δημιουργούν και ετοιμάζονται να μας καταπλήξουν με την πρωτοτυπία και την έμπνευσή τους! Ραντεβού στις Φέρες!

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο