Σε μελέτη συντήρησης-αποκατάστασης του κτιρίου προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΣΕ – Στόχος η αποκατάσταση του ξύλινου κτιρίου, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές φθορές
Στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του ξύλινου κτιρίου του Γαλλικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές φθορές, προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΣΕ. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μέσα από την απάντηση που έλαβαν σε επιστολή που έστειλαν προς τον ΟΣΕ η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου «MONUMENTA» και οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης.
Στην επιστολή των δύο φορέων τονίζονταν η σημασία της διάσωσης και αποκατάστασης του κεντρικού Σταθμού διαλογής, του γνωστού Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, που πρόσφατα κηρύχθηκε ως μνημείο.
Η απάντηση από την Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Συντήρησης Υποδομών και Δικτύων του ΟΣΕ, με ημερομηνία 18/2/2020, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «… προτιθέμεθα να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του εν λόγω ξύλινου κτηρίου όπου παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Συγκεκριμένα στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η εκπόνηση μελέτης συντήρησης-αποκατάστασης του κτιρίου ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται εφόσον είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ στη συνέχεια θα εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασής του».
Η επιστολή από «MONUMENTA» και Φίλους του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης
Εστάλη στις 10/1/2020, προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο.
«Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστούμε για το με αριθμ. 9068489/15-11-2019 απαντητικό έγγραφό σας στο αίτημά μας, στο οποίο αναφέρεστε στη σπουδαιότητα του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης (Γαλλικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης).
Γνωρίζετε επιπλέον, την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περί χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων των επτά κτηρίων του συγκροτήματος του λόγω της αρχιτεκτονικής, τεχνικής, μορφολογικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής τους αξίας, στα οποία περιλαμβάνεται και το σπουδαίο κεντρικό κτήριο της Διαλογής, που είναι και το πρώτο δημόσιο κτήριο που κατασκευάστηκε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, το 1871.
Ο Γαλλικός Σταθμός παρουσιάζει ιδιαίτερα αξιόλογα αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Διατηρεί τα αυθεντικά δομικά υλικά κατασκευής του και παρουσιάζει αξιόλογα στοιχεία σε ότι αφορά την ποιότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τη σύνθεση των όψεων με αρμονικές αναλογίες και την επιμέλεια της κατασκευής.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης του κτηρίου, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Οι «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης» και η Αστική μη κερδ. εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου MONUMENTA, εκφράζοντας την αγωνία και της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον του σταθμού, στο πλαίσιο των ενεργειών μας για την προστασία του ιστορικού τοπόσημου από ασύμβατες χρήσεις του και την αξιοποίηση του, είτε μόνο για πολιτιστικούς σκοπούς είτε για χρήση του αποκλειστικά από τον ΟΣΕ, όπως μέχρι σήμερα, προσδοκούμε ζωηρά να εντάξετε άμεσα στους σχεδιασμούς σας τη συντήρηση και αποκατάστασή του.
Σας επισημαίνουμε πως για το 2020 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προγραμματίζουν μία σειρά εκδηλώσεων για τον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό το 1920.
Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλούμε να δώσετε προτεραιότητα στην αποκατάσταση του κτηρίου του Γαλλικού Σταθμού για την συντήρησή του, επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων, αναδεικνύοντας με το έργο αυτό τον Γαλλικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης που αποτελεί το γενέθλιο τοπόσημο της πόλης, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάδειξη της αισθητικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής για την οποία ο σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ιστορικής, οικονομικής και κοινωνικής της εξέλιξης».
Κ.Η.