Από την Ορεστιάδα, παρουσία του Πρωθυπουργού, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, με προϋπολογισμό 2,9 δις ως το 2030. Οι τοποθετήσεις αρχών, φορέων
Της Κικής Ηπειρώτου
Συνοδεία 15 υπουργών και κυβερνητικών στελεχών επισκέφθηκε χθες τον Έβρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από μία σύντομη βόλτα στο Τυχερό, μετέβη στην Ορεστιάδα, όπου, με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τοποθετήθηκαν αιρετοί της περιοχής, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι παρουσίασαν τα βασικά σημεία του προγράμματος ανασυγκρότησης του Έβρου, το οποίο επεξεργάζεται και εκπονεί, εδώ και ένα χρόνο, η ειδική επιτροπή που συστάθηκε πέρσι, μετά τις φωτιές. Συνολικά, εξαγγέλθηκαν έργα και παρεμβάσεις περίπου 2,9 δισ. ευρώ που θα γίνουν στον Έβρο μέχρι το 2030.
«Η καταστροφή στάθηκε ως ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Έβρου διαφορετικά», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο στο φινάλε της 3ωρης εκδήλωσης. «Το σχέδιο που παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και διυπουργικής συνεργασίας, η φροντίδα μας για αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ειλικρινής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δίνουμε ξεχωριστή προτεραιότητα στη δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου»
«Από τα μεγάλα έργα μέχρι τα πιο μικρά όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είμαι χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα . Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα γιατί δίνουμε ξεχωριστή προτεραιότητα στη δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του 2020 η απόφαση που πήραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας και την υλοποιήσαμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή υπήρξε ιστορική για τη ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σήμερα η Ελλάδα χώρα είναι πρότυπο στη φύλαξη συνόρων», ανέφερε σε άλλο σημείο πρωθυπουργός. Όπως είπε «Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων[…] με διαρκή πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική[…] είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε».
Στη συνέχεια τόνισε ότι στο επίκεντρο είναι και η αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. «Ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία… Ο υπόλοιπος Έβρος δεν έχει μπορέσει να ακολουθήσει τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς και για εμάς η σύγκλιση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα»..
«Τα μέτρα έχουν ειδική μέριμνα για τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, για να γεφυρώσουμε τις ανισότητες» επεσήμανε.
Σε άλλο σημείο είπε «ο σταθμός υγροποιημένου αερίου μπήκε σε λειτουργία πριν από δύο ημέρες και το πρώτο βαγόνι ξεφορτώνει φυσικό αέριο για να μπει στο σύστημα, για να καλύψει και ευρύτερες περιφερειακές ανάγκες»..
Επιπλέον ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οδησσός απέχει από τον Έβρο λιγότερο από 1.000 km και σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης η Ελλάδα διαμέσου του Έβρου μπορεί να παίξει ρόλο».
Σε άλλο σημείο είπε ότι το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια ενώ μιλώντας για τους πόρους που θα διατεθούν στην περιοχή από το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι θα δοθούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για περιβαλλοντικές δράσεις, δράσεις ανάταξης των καμένων περιοχών αλλά και για την υγεία.
Τοποθετήσεις αιρετών, αρχών, φορέων
Για ένα συνεκτικό σχέδιο, που ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με στόχο να απαντηθεί το μεγάλο στοίχημα της σύγκλισης και της κάλυψης του κενού μεταξύ Αττικής και Έβρου. Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι από τη μεταπολίτευση και μετά η χώρα μας έλαβε κονδύλια 176 δις για την ενίσχυση της περιφερειακής ισόρροπης ανάπτυξης, ο στόχος δεν επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι έγιναν αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμη πως πλέον η χώρα διαθέτει για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 102 δις ευρώ με βασικό στόχο την στήριξη της περιφερειακής συνοχής.
Αναφορικά με το δημογραφικό, σημείωσε πως είναι πολύ πιο έντονο στον Έβρο, απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα και η κυβέρνηση το έχει ως προτεραιότητα. Επεσήμανε ότι πέρα από τα σημαντικά ζητήματα της ενίσχυσης της ασφάλειας και της αμυντικής θωράκισης της περιοχής, είναι βασικό να ενισχυθεί ο Εβρος κοινωνικά και αναπτυξιακά, με μέτρα που απαντούν σε πάγια αιτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είπε. Τόνισε ακόμη πως η Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στον βόρειο Έβρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις πολιτικές που παρουσιάστηκαν χθες αυτό θα αλλάξει.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει υποβάλλει 90 προτάσεις, προϋπολογισμού 300 εκ ευρώ, δεκαετούς διάρκειας. Η ΑΜΘ είναι πρώτη σε συμβάσεις και εντάξεις έργων από το ΕΣΠΑ, μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων με περισσότερη ανθρώπινη παρουσία, αλλά και την παροχή κινήτρων και ευκαιριών στους ανθρώπους που κατοικούν στην οριογραμμή, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους.
Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του, από την αναλυτική παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση του Έβρου . Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της παρουσίασης, τόνισε θετικό αποτύπωμα που φέρει ο συντονισμός των δράσεων του περιφερειακού με τον εθνικό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με όλα τα Υπουργεία και την Κυβέρνησης.
Ο κ. Τοψίδης ευχαρίστησε τόσο τον κ. Πρωθυπουργό, όσο και τα στελέχη της Κυβέρνησης καθώς και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότησή του Έβρου, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ συνδράμει στην υλοποίηση του σχεδιασμού με κάθε πρόσφορο μέσο. Ήδη, η ίδια η Περιφέρεια συνδράμει οικονομικά στη δέσμη των προτάσεων με 30 εκ ευρώ (εκ των οποίων 20 εκ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 10 εκ προέρχονται από το ΠΠΑ).
Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου θα σηματοδοτήσει πολυαναμενόμενες εξελίξεις για την περιοχή μας. Τόνισε τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Έβρο, που είναι η πληθυσμιακή του συρρίκνωση και η οικονομία και ο αγώνας των τοπικών φορέων είναι διαρκής προκειμένου να βρεθούν τρόποι και πόροι για να αντιμετωπιστούν.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, δίχως να λείπει η γνωστή ταλαιπωρία των επισκεπτών μας στα σύνορα. Αναφορικά με την περσινή φωτιά, τόνισε πως το 47% του Δήμου κάηκε και πως δεν υπάρχει ίχνος πρασίνου σε πολλές περιοχές. Ζήτησε περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου, ενώ σημείωσε πως ο πραγματικός πληθυσμός της Αλεξανδρούπολης είναι 110.000 κάτοικοι, αναγνωρίζοντας πως η πόλη αναπτύσσεται, όμως ο βόρειος Έβρος γερνάει και ερημώνει και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη στον τόπο μας.
Ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος αναφέρθηκε στη μείωση του πληθυσμού στον Δήμο του, τον τελευταίο χρόνο, που άγγιξε το 8%, αλλά και στο γεγονός ότι από τα 28 σχολεία που λειτουργούσαν παλιά σήμερα λειτουργούν μόνο 4, συν 5 μειονοτικά. Χαρακτήρισε εξαιρετική τη δουλειά της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, τονίζοντας ωστόσο πως «τα έργα είναι καλά, γίνονται, αλλά ο κόσμος φεύγει». Υπογράμμισε πως η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής από το ΔΠΘ θα είναι κάτι που θα επαναφέρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία στον τόπο του. «Καλοί οι φράχτες και τα δασικά έργα αλλά χωρίς την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί ο ελληνισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλακίκος.
Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου εξέφρασε το παράπονο των συμπολιτών του για την εικόνα που έχει ο Έβρος για τον μέσο Έλληνα, που είναι αυτή της δυσμενούς μετάθεσης ή των δυσάρεστων γεγονότων που συχνά σημειώνονται στην περιοχή. Τόνισε την ανάγκη να αλλάξει αυτό, με τη συμβολή της κυβέρνησης και τα κατάλληλα μέτρα και πολιτικές. Σημείωσε πως ο κόσμος στον Έβρο συνεχίζει να γεννά παιδιά, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι αργά ή γρήγορα φεύγουν από την ενδοχώρα. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί ή θα εξαγγελθούν.
Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα ειδικά μειονεκτήματα της περιοχής και στην εθνική της σημασία. Σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η κυβέρνηση ενσκήπτει με ενδιαφέρον πάνω στην προβληματική αυτή περιοχή, που έχει τεράστιο εθνικό ενδιαφέρον και συμφέρον». Τόνισε πως αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι η τελευταία ευκαιρία για να σταματήσει η πληθυσμιακή κατρακύλα του τόπου και να δημιουργηθεί μία νέα επενδυτική προοπτική.
Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος σημείωσε πως η εκδήλωση αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και τηρεί αυτά που εξαγγέλλει. «Δικαιώνονται όσοι πίστεψαν σε αυτή την κυβέρνηση που ακούει και έναν Πρωθυπουργό που ακούει, αντιλαμβάνεται, τηρεί τον λόγο του και δεν ξεχνάει».
Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα του τόπου και στο αρνητικό ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων, στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα σε μία χρονιά, εξαφανίστηκε από τον χάρτη μία ολόκληρη πόλη 56.000 κατοίκων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο βόρειος Έβρος όπου θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές, όπως είπε. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε έργα διαχείρισης υδάτων, ώστε να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας. Τόνισε ακόμη πως είναι ανάγκη το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων που είχε ιδρυθεί πριν χρόνια αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, να λειτουργήσει με τις κατάλληλες προσλήψεις και να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασία για την κτηνοτροφία, που πλήττεται ιδιαίτερα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης τόνισε πως είναι εθνικά αναγκαίο να θωρακιστεί περισσότερο ο Έβρος στο αμυντικό κομμάτι και να ληφθούν μέτρα για τη δημογραφική κατάρρευση, προκειμένου να μην σβήσουν τα φώτα στα χωριά και τους οικισμούς μας.
Ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης σημείωσε πως το Δημοκρίτειο είναι η πιο πετυχημένη χωρική εκπαιδευτική επένδυση στην περιοχή. Σημείωσε πως στόχος του ΔΠΘ είναι να έρθουν στο πανεπιστήμιο άνθρωποι με υψηλές ικανότητες ώστε να δουλέψουν εδώ, να διακριθούν και αυτό να διοχετευτεί στην κοινωνία. Ζήτησε την στήριξη του ΔΠΘ με μόνιμα στελέχη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς, όπως είπε, οι απαιτήσεις των καιρών, στα πλαίσια της διεθνοποίησης, απαιτούν άλλες δεξιότητες.
Τελωνείο Κήπων και Ανατολική Περιφερειακή Οδός
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, το μισό τμήμα της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης θα παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2024 και ολόκληρη η οδός στο τέλος του 2025. Ζήτησε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης για την περίπτωση κάποιων ακινήτων σε τμήματα του έργου που θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις (ο λόγος για κτίσματα στην περιοχή της Άβαντος, από τα οποία δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν οι κάτοικοι ώστε να απαλλοτριωθούν).
Ανακοίνωσε ακόμη πως από 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται δύο δρομολόγια του ΟΣΕ την ημέρα από Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων, με τη δημιουργία νέας γραμμής εισόδου για βαρέα οχήματα, καθώς και παρακείμενο πάρκινγκ ώστε να μην εμποδίζουν τις υπόλοιπες θέσεις. «Ως τον Ιούνιο του 2025 θα είναι εμφανής η αλλαγή στους Κήπους», είπε χαρακτηριστικά.
Κτηνιατρική Σχολή στην Ορεστιάδα
Την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής στη Νέα Ορεστιάδα, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης του προγράμματος για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Έβρου- που είναι σε εξέλιξη-στο πολιτιστικό πολύκεντρο της Νέας Ορεστιάδας, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε μάλιστα από τον πρύτανη του ΔΠΘ, Φώτη Μάρη, να καταθέσει το σχετικό αίτημα όσο πιο σύντομα γίνεται με στόχο η σχολή να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2026.
«Η προεδρία της κυβέρνησης έχει συντονίσει ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θράκης στο Σουφλί.
Και Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων
Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΛΓΟ Δήμητρα και Περιφέρειας ΑΜΘ προκειμένου να εργαστούν 3 κτηνίατροι στο Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας, που χρόνια τώρα παραμένει ανενεργό λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κίνητρα για νέους και οικογένειες: Επιδότηση 10.000 ευρώ & στεγαστικά δάνεια
Κίνητρα για την επιστροφή των νέων στον Έβρο, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και προγραμμάτων που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ένα νέο ανοιχτό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί τα έξοδα μετεγκατάστασης στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, το οποίο αφορά περίπου 10.000 νέους, με στόχο την επιστροφή τους σε περιοχές με λιγότερους από 500 μόνιμους κατοίκους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος Σπίτι μου και την εξέλιξη του στο Σπίτι μου 2, μέσα από το οποίο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τον Έβρο.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ που θα προσφέρει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε οικογένειες και νέους που θέλουν να πάρουν το δικό τους σπίτι.
Ειδική μνεία έκανε και στα Voucher των βρεφονηπιακών σταθμών, τα οποία θα καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων από το 2025.
Μάλιστα, τόνισε πως σύντομα θα βγουν νέα προγράμματα για να αυξηθούν οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς και έκανε έκκληση στις τοπικές αρχές να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτά.
Τέλος, η υπουργός προανήγγειλε και ένα νέο πρόγραμμα για γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση, με χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει τις 40.000 ευρώ.
Θεοδωρικάκος: Χρηματοδοτούμε με 34 εκατ. ευρώ όλα τα επενδυτικά σχέδια του νομού
Τις δράσεις και τα έργα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Έβρου, που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης του, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναφέρθηκε στο κλείσιμο του συνόλου των οικονομικών οφειλών προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς και τόνισε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα λάβει το σύνολο των χρημάτων -συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ- που έχει αιτηθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
Εξασφαλίζεται επίσης η χρηματοδότηση όλων των αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Νομό Έβρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 33.817.534,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22.170.800,72 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση.
Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για υλοποίηση αναγκαίων έργων που επηρεάζουν την μεταποίηση και τα μεταφορικά κόστη, ενώ τέλος εκσυγχρονίζεται η ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με έργα προϋπολογισμού 4.730.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2025.
Μπένος: Αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος, εντός του Οκτωβρίου θα κλείσει το master plan
Ο Σταύρος Μπένος, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου και Πρόεδρος του Διαζώματος έκανε λόγο για ένα μαγικό ταξίδι, όλο αυτό το διάστημα, που συναντιέται με τη σημερινή, ωραία μέρα. Όπως είπε, «το ταξίδι αυτό ξεκίνησε από τους θεσμικούς αλλά κυρίως τους πολίτες της περιοχής από τους οποίους, αντλήσαμε όνειρα, αγωνία, θυμό ελπίδα … το μήνυμα το δικό μου, είναι ότι από αύριο αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος. Υπόσχομαι ότι εντός του Οκτωβρίου θα κλείσει το master plan και παρακαλώ να βοηθήσετε τον Περιφερειάρχη να βγει η πρόσκληση εντός Οκτωβρίου».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί και με επιπλέον προτάσεις Δήμων και Περιφέρειας. «Έχουμε εντοπίσει τη χρηματοδότηση και τους πόρους και κάθε μήνα θα συνεχίσουμε να είμαστε στον Έβρο» τόνισε.
Τέσσερις είναι οι ειδήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
Η πρώτη είδηση αφορά στο
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την παροχή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση στα κεντρικά και βόρεια του νομού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει ύψος 10.000 ευρώ για εγκατάσταση σε περιοχές έως 5.000 κατοίκους και 6.000 ευρώ για εγκατάσταση σε περιοχές από 500 κατοίκους και πάνω.
ΕΝΦΙΑ: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το Σουφλί για τρία χρόνια. Έχει στόχο να απαλύνει από τα βάρη, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Ιδρυση Κτηνιατρικής Σχολής η οποία θα υπάγεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενώ πρόκειται να λειτουργήσει η συγκεκριμένη σχολή από τον Οκτώβριο του 202
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Ενίσχυση της εντοπιότητας για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα