Η εξήγηση για το θάνατο 28 αγελάδων από κανάλι που καταλήγει στον ποταμό Έβρο

Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στην ελληνική πλευρά, για τυχόν μόλυνση του ποταμού, αλλά οι μετρήσεις που έγιναν έδειξαν φυσιολογικές τιμές

Στις υψηλές ποσότητες νιτρικών, οι οποίες ανιχνεύτηκαν ως και 360 φορές υψηλότερες από τις φυσιολογικές τιμές, φέρεται να οφείλεται ο θάνατος 28 αγελάδων, λίγα λεπτά αφού ήπιαν νερό από κανάλι που καταλήγει στον ποταμό Έβρο, στην περιοχή του Ντιμίκροβγκραντ Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει η ΕΡΑ Ορεστιάδας, η είδηση προκάλεσε ανησυχία στην ελληνική πλευρά, για τυχόν μόλυνση του ποταμού, αλλά οι μετρήσεις που έγιναν έδειξαν φυσιολογικές τιμές. Όπως εκτιμούν οι βουλγαρικές αρχές, η μόλυνση και ο θάνατος των ζώων, πιθανόν να οφείλεται σε τοπική μόλυνση που προήλθε από γειτονικό εργοστάσιο λιπασμάτων. Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν πάντως, τις επόμενες ημέρες, σε δειγματοληψίες στο ύψος του ποταμού Έβρου που εισέρχεται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thrakinea.gr, τα 29 ζώα κτηνοτρόφου, που ήπιαν νερό από το συγκεκριμένο κανάλι, πέθαναν λίγη ώρα αργότερα, και οι βουλγαρικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού, για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου αλλά και το είδος των ρύπων, που πιθανότατα προκάλεσαν το περιστατικό, ενώ δόθηκε και εντολή διακοπής της υδροδότησης σε πολλούς οικισμούς γύρω από το Σβίλεγκραντ.

Τα βουλγαρικά μέσα κάνουν λόγο για μόλυνση που μάλλον προήλθε από βιομηχανική μονάδα λιπασμάτων, η οποία λειτουργεί στην περιοχή του Ντιμίτροβγκραντ, οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες θεωρούν, προς το παρόν, ότι πρόκειται για μία τοπική μόλυνση, αναζητούν, ωστόσο, λεπτομέρειες για το συμβάν, προκειμένου να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς ρύπων στα νερά που ποταμού που ρέουν στο ελληνικό έδαφος.

ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του