Η Ελλάδα στους δρόμους ζητώντας απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών

Γενική Απεργία την Πέμπτη με συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα – Το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Έβρου, του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων που καλούν στο Δημαρχείο 

Γενική πανελλαδική 24ωρη απεργία διοργανώνουν την Πέμπτη 16 Μαρτίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων, φορέων, με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

«Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις. Κάθε ελληνική οικογένεια θρήνησε και απαιτεί να μην ξαναθρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές», τονίζει η ΓΣΕΕ«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί», ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Στην Αλεξανδρούπολη, Εργατικό Κέντρο Εβρου και Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Εβρου, μαζί με ΕΛΜΕ, ΕΙΝΟΚΥΘ κ.α. καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο κτίριο του ΕΚΕ, ενώ εργατικά ταξικά σωματεία και η Ένωση Γονέων Μαθητών Αλεξ/πολης την ίδια ώρα μπροστά στο Δημαρχείο. Την ίδια ώρα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στην πλατεία Ορεστιάδας

 

Το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Έβρου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου καλεί τα σωματεία μέλη του, τους φορείς, τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Έβρου στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου.

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που  κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ:

 1. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
 2. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
 3. ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 4. ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 5. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
 6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
 7. ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
 8. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Έβρου

Ο  Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Ασπιώτης Ευστάθιος                     Μουσουνάκης Άνθιμος

 

ΑΔΕΔΥ Εβρου: Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Η δύναμη μας είναι η οργανωμένη αντίδραση και οι μαζικοί αγώνες. Αυτό είναι που φοβούνται όλοι οι πολιτικοί και όλες οι κυβερνήσεις. Όλοι μαζί λοιπόν απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις μαζί με τους συμπολίτες μας για να διεκδικήσουμε::

 • Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
 • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά σύμφωνα με τα οργανογράμματα που υπάρχουν στο Δημόσιο.
 • Αύξηση των δαπανών για να βελτιωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί των εργαζομένων σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας που οι κυβερνήσεις έχουν ορίσει.
 • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές και παντού με σταθερή εργασία και σύγχρονα πλήρη δικαιώματα.
 • Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές.

Στον αγώνα αυτό δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον αγώνα αυτό απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που μας βλέπει ως νούμερα και αριθμούς και όχι ως ανθρώπους, ως οικογένειες, ως παιδιά, ως εργαζόμενους, ως τρίτη ηλικία, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία καλούμε και όλους τους εργαζόμενους από κάθε επαγγελματικό χώρο και όλους τους συνταξιούχους και όλους τους νέους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας. ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

 

Ανακοίνωση Εργατικών Σωματείων

Οι χιλιάδες λαού που κατακλύζουν όλες αυτές τις μέρες τους δρόμους όλης της χώρας αλλά και του Νομού, δείχνουν την οργή του λαού μας για το έγκλημα στα Τέμπη. Όλοι φωνάζουν «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ». Όλες αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανθρώπινου λάθους» στα σκουπίδια.

 ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα! Φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη Χώρα! Κυβερνήσεις και κράτος βάζουν στη ζυγαριά του κόστους-  οφέλους τις ζωές μας για λογαριασμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

 • Γι’ αυτό στο Νομό μας αφήνουν με τεράστιες ελλείψεις τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
 • Γι’ αυτό οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε « κοιλάδα των Τεμπών» , με εξαντλητικούς ρυθμούς , άσχημες συνθήκες εργασίας, εργατικά ατυχήματα. Ως κόστος υπολογίζονται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, τα μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Γι’ αυτό αφήνουν τα σχολεία ασυντήρητα, να στάζουν τα ταβάνια, να πέφτουν σοβάδες, με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς.
 • Γι’ αυτό καιγόμαστε το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και πνιγόμαστε τον χειμώνα από τις πλημμύρες.
 • Γι’ αυτό δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για την Νέα Σιδηροδρομική Εγνατία, τη νέα περιφερειακή οδό, για την μεταφορά του πολεμικού υλικού των αμερικανοΝΑΤΟικών και με τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος, ενώ τόσα χρόνια οι κάτοικοι του νομού βιώνουν την υποβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

Ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις και  το κράτος των λίγων, που ενώ είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να βγάζει στο σφυρί τα  σπίτια του φτωχού λαού με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς,  αγνοεί επιδεικτικά τις αγωνιώδεις και τραγικά προφητικές καταγγελίες των συνδικάτων όπως των μεταφορών.

Αποτελεί πρόκληση ,αυτές τις μέρες η κυβέρνηση να φέρνει σχέδιο νόμου που προωθεί την απελευθέρωση του νερού κατά τα πρότυπα των σιδηροδρόμων! Είναι αδίστακτοι για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Όλοι στην Απεργία , Όλοι στη μάχη :

 • Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Για δωρεάν μεταφορές των φοιτητών από και προς το Πανεπιστήμιο.
 • Για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.
 • Έλεγχο εδώ και τώρα της  αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
 • Για Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Για Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. 

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

  ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ  ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΕΒΡΟΥ

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (μέλος ΟΓΕ)
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο, όλους τους μαζικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη και  στην απεργιακή συγκέντρωση  στις 11πμ μπροστά στο Δημαρχείο!

Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!

 

Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο