Η απάντηση που έδωσε η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Π. Καρκάνη. Για πεζόδρομο-έκτρωμα είχε κάνει λόγο πρόσφατα ο Πρόεδρος Αμεα Έβρου Κ. Ευθυμιάδης
Πολλή συζήτηση έχει γίνει τελευταία για την ανάπλαση στους πεζόδρομους του κέντρου της Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα σε αυτόν της Νικηφόρου Φωκά, όχι μόνο για τις κοπές δέντρων, αλλά και αναφορικά με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι πλάκες όδευσης για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης.
Στο θέμα είχε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα μας ο πολιτικός μηχανικός και τέως Πρόεδρος της Ν.Ε. Έβρου του ΤΕΕ-Θράκης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την ύπαρξη των ειδικών κίτρινων ανάγλυφων πλακών πεζοδρομίου ως διακοσμητικά στοιχεία, αφού μοιάζουν σαν να «περίσσεψαν» από κάποιο «άλλο έργο», συμπεραίνοντας ότι ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί στον πεζόδρομο δεν εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, αφού δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα επί του πεζόδρομου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου Κώστας Ευθυμιάδης, σε δηλώσεις του στον Maximum FM 93,6 και μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για το θέμα, πραγματοποίησε αυτοψία στον πεζόδρομο, τον οποίο και χαρακτήρισε ως έκτρωμα, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα όδευσης ατόμων με τυφλότητα.
«Επειδή έχω τυφλότητα και η προσβασιμότητα γίνεται για ανθρώπους σαν εμένα, θα έπρεπε να καταλάβω τι έχει γίνει. Ε, λοιπόν, δεν μπορώ να καταλάβω. Δοκίμασα και αν πάω δεξιά, πέφτω σε τοίχο, αν πάω αριστερά, σε τραπεζοκαθίσματα. Έχουν κάνει έναν μικρό διάδρομο με πλακίδια όδευσης τυφλών, 10 μέτρα όλο κι όλο, δεν καταλήγει πουθενά, ενώ εκεί που πηγαίνω ευθεία, ξαφνικά, βρίσκομαι πάνω σε φρεάτιο! … Το φωνάζουμε, το λέμε και το τονίζουμε ότι θέλουμε συνεργασία με όλους τους φορείς, κι όταν κάτι γίνεται για μας, δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς. Δεν ξέρω για ποιο λόγο μας αγνοούν και δεν ζητούν τη γνώμη μας. Όποτε δεν έχουν τη συνεργασία μας, δεν κάνουν σωστή δουλειά».
Η απάντηση του Δήμου
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το θέμα των πλακιδίων για τους τυφλούς στον συγκεκριμένο πεζόδρομο και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Παρασκευή Καρκάνη έδωσε την παρακάτω απάντηση:
«Ενημερωθήκαμε ότι στους πεζόδρομους δεν είναι απαραίτητη η συνεχόμενη κίτρινη γραμμή, όπως στα πεζοδρόμια. Αυτή η γραμμή, έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Θράκης, όχι μόνο Αλεξανδρούπολης, δεν είναι απαραίτητη σε πεζόδρομο, επειδή υπάρχει η απαραίτητη άπλα. Είναι απαραίτητη μόνο στην αρχή και το τέλος του πεζοδρόμου και στη διασταύρωσή του με δρόμο, για να δείχνει ότι μπορεί να στρίψει. Αυτό έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν μπει παντού η κίτρινη πλάκα, το υπόλοιπο που μένει ελεύθερο, επειδή υπάρχουν και τα τραπεζοκαθίσματα, είναι ελάχιστο για τον πεζό. Οπότε, μας έχει δώσει προφορική σχεδόν συναίνεση ο Σύλλογος Θράκης, ότι έτσι είναι σωστό για τον πεζόδρομο, να υπάρχει γραμμή όδευσης, στην αρχή, στο τέλος κι όπου υπάρχει διασταύρωση με δρόμο».