Ξεπέρασε το 45% το ποσοστό των ατόμων ως 29 ετών στην ΑΜΘ που δεν έχουν εργασία, την στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 13%.
Η ανεργία και η ακρίβεια, τα βασικά προβλήματα στην ΑΜΘ, σύμφωνα με δημοσκόπηση
H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιλαμβάνεται στην εξάδα των περιοχών της Ε.Ε. όπου η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 40% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΜΘ είναι στη 2η θέση, με ποσοστό 45,1%, την στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στην ανεργία των νέων δεν ξεπέρασε το 13%!
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 13% το 2021, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση σε σχέση με το 2020, οπότε και είχε ανέλθει στο 13,3%.
Η κρίση της πανδημίας και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα έπληξαν δυσανάλογα τους νέους στο κομμάτι της απασχόλησης, ειδικά το 2020, οπότε και το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες. Πέρυσι, η ανεργία των νέων στην Ε.Ε. μειώθηκε ελαφρώς, καταγράφοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,3% ενώ το συνολικό ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε από 7,1% το 2020 σε 7,0% το 2021.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η νότια Ευρώπη καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Συγκεκριμένα, σε 23 περιφέρειες το ποσοστό του εργατικού δυναμικού ηλικίας 15–29 ετών που ήταν άνεργο, άγγιζε ή ξεπερνούσε το 30% το 2021.
Σε έξι περιφέρειες, το ποσοστό της ανεργίας των νέων ξεπερνούσε το 40%. Συγκεκριμένα επρόκειτο για τις αυτόνομες περιοχές της Θέουτα (56%) και της Μελίγια (41,9%) στην Ισπανία, την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (45,1%) και τη Δυτική Μακεδονία (42,3%) στην Ελλάδα, τη Μαγιότ (43%) στη Γαλλία και τη Σικελία (40,1%) στην Ιταλία.
Μείζον πρόβλημα
Η ακρίβεια και η ανεργία είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στην εφημερίδα «Μακεδονία».
Το Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας είναι μία έρευνα των τάσεων και στάσεων της κοινής γνώμης, πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες όπως το γενικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, την αξιολόγηση των θεσμικών – πολιτικών οργανισμών και προσώπων, την καταγραφή – αξιολόγηση των κύριων προβλημάτων και προτεραιοτήτων και την αποτύπωση των πολιτικών τάσεων της περιόδου σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο.
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της Populus (Strategy and Insights), το διάστημα 14 έως 19 Ιουνίου, σε δείγμα 2.061 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Τα προβλήματα
Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την οικονομία αξιολογούν ως σπουδαιότερα για την περιοχή τους οι κάτοικοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρουν η ακρίβεια (57%), η ανεργία (46%), αλλά και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (19%), η ερημοποίηση/μετανάστευση των νέων (17%) και ακολουθούν η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, η υγεία/περίθαλψη και η πανδημία (16%). Χαμηλότερα βρίσκεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό (13%), αν και πρόκειται για μια περιφέρεια η οποία δέχεται πιέσεις από προσφυγικά/μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ πολύ πιο κάτω (5%) είναι τα ζητήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας.
Κ.Η.