Εργασία στα χρόνια του covid: Αποδοχές πείνας, απλήρωτοι μισθοί και υπερωρίες 

Καθημερινές οι καταγγελίες στο Εργ/κό Κέντρο Έβρου: «Όσοι έρχονται σ’ εμάς, δικαιώνονται κατά 99,9%» αναφέρει ο πρόεδρος Στάθης Ασπιώτης

 Της Κικής Ηπειρώτου

Δύσκολοι καιροί για εργαζόμενους αυτοί που διανύουμε, με τον κορωνοϊό να έχει επηρεάσει αρνητικά και τα δεδομένα γύρω από την εργασία. Οι καταγγελίες για απλήρωτους μισθούς και υπερωρίες που δέχεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ οι μισθοί που παρέχονται, ελέω κορωνοϊού, σε πολλές περιπτώσεις, θεωρούνται ψίχουλα, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση του εργαζόμενου, την στιγμή μάλιστα που το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σαρώνει τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η αγορά εργασίας βουλιάζει και στην υγειονομική κρίση, δοκιμάζοντας τις ήδη περιορισμένες αντοχές εργαζομένων και  επιχειρήσεων, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας, όπου και εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργ/κού Κέντρου Στάθη Ασπιώτη.

«Δυστυχώς, η κατάσταση δεν παρουσιάζει  καμία βελτίωση. Ούτε οι μισθοί έχουν αυξηθεί ώστε να είναι αξιοπρεπείς, ούτε η ανεργία έχει μειωθεί. Όσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στο 2%, νομίζω πως μας εμπαίζουν. Ναι, κάθε αύξηση είναι σημαντική, αλλά όχι αυτού του επιπέδου και όχι με τόσο αργούς ρυθμούς.

Πρόκειται για μία μηδαμινή αύξηση, που δεν ανταποκρίνεται ούτε στις  βασικές ανάγκες των εργαζομένων, ούτε στους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, με το  κύμα ακρίβειας να σαρώνει την οικονομία, θα έπρεπε η αύξηση να είναι γενναία, οι μισθοί να επιστρέψουν στα 750 ευρώ, ώστε να καλύπτει ο κόσμος τις ανάγκες του και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Καθημερινές καταγγελίες, 99,9% ποσοστό επιτυχίας

Το Εργ/κό Κέντρο Έβρου δέχεται σχεδόν καθημερινά καταγγελίες εργαζομένων, οι οποίες, στην πλειονότητά τους, αφορούν μη καταβολή δεδουλευμένων, είτε πρόκειται για μισθούς και επιδόματα είτε για υπερωρίες.

«Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και μειώνουν μισθούς, στερούν μισθούς και  υπερωρίες. Εμείς, στηρίζουμε τον κάθε εργαζόμενο, είτε είναι μέλος κάποιου σωματείου, είτε όχι και μέσα από τριμερείς διαδικασίες, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, πετυχαίνουμε κατά 99,9% ώστε ο εργαζόμενος να λάβει αυτά που διεκδικεί και δικαιούται» λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Εργ/κού Κέντρου.

Αναφορικά με την άποψη που διατυπώνεται συχνά,  τόσο από εργοδότες, όσο και από πολιτικά πρόσωπα, περί αδυναμίας εύρεσης εργαζομένων επειδή «έχουν συνηθίσει στα επιδόματα και δεν πηγαίνουν να δουλέψουν», ο κ. Ασπιώτης σημειώνει υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων, όπως είναι τεχνίτες και εργατοτεχνίτες, που έχουν φύγει από τη χώρα, πριν από λίγα χρόνια, προκειμένου να βρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, και γι’ αυτό παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών.

Για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, επισημαίνει πως είναι πολύ συχνό φαινόμενο να περιμένει ένας εργοδότης από τον υπάλληλό του να εργαστεί 8ωρο με 500 ευρώ. «Δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς να δουλεύει πλήρες ωράριο με τέτοιους μισθούς. Είναι πολύ πιο πιθανό και λογικό να επιλέξει το ταμείο ανεργίας μέχρι να βρει κάτι καλύτερο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο