Επίτιμος δημότης Μαρωνείας – Σαπών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

«Τελειώνω τη θητεία μου συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός σπουδαίου μνημείου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στη Μαρώνεια και τις Σάπες Ροδόπης βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μαρωνείας – Σαπών. Η ατζέντα επαφών του ωστόσο «απλώθηκε» πολύ περισσότερο από την επιτιμοποίηση, καθώς ξεναγήθηκε στο αρχαίο θέατρο, εγκαινίασε το γραφείο τοπικού αστυνόμου και ακολούθησε μία σειρά άλλων εκδηλώσεων-επισκέψεων.

Ο ΠτΔ προσγειώθηκε περί των 09:30 στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, από όπου αναχώρησε για τον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, μεταξύ πολλών άλλων, με όλες τις τιμές. Στην εκκλησία πραγματοποιήθηκε δοξολογία από τον Μητροπολίτη και ακολουθήσε ομιλία του καθηγητή ΔΠΘ Γεώργιου Τσιγάρα για την ιστορία του ναού.

Τον ΠτΔ συνόδευσαν επίσης οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, μεταξύ πολλών.

Ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Περί των 11:00 ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος κι από την Υπουργό Πολιτισμού Λία Μενδώνη κατέφτασαν στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, όπου ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης αρχαιολόγο Χρύσα Καραδήμα και άκουσαν την ομιλία της αντιπρυτάνεως Δ.Π.Θ. και καθηγήτριας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Ζωής Γαβριηλίδου με θέμα «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού». «Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα στο θέατρο», είπε η κα Καραδήμα, με την κα Γαβριηλίδου να προτείνει: «θέλουμε να μετασχηματιστεί το θέατρο σε βιωμένο χώρο».

Εκεί ξεναγήθηκε από την έφορο Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα.

Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο πρώτος που υπέγραψε το εν λόγω κείμενο και σημείωσε ότι τελειώνει τη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας ως ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αμέσως μετά το κείμενο υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ έχει ενταχθεί και στον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΔΙΑΖΩΜΑ». «Τελειώνω τη θητεία μου συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός σπουδαίου μνημείου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι το θέατρο ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Πεντάζος, από το 1981 έως το 1988, στην αρχαία Μαρώνεια και βρίσκεται μέσα στον οχυρωματικό περίβολό της. Η οικοδόμησή του έγινε στην Ελληνιστική Περίοδο, παρατηρείται όμως εκτεταμένη χρήση του και στη Ρωμαϊκή Περίοδο.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της κυβέρνησής του.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο για τον «Κύκλο Προσωπικοτήτων» που στηρίζουν την ανάδειξη  του  Αρχαίου Θεάτρου Μαρωνείας. Οι πρώτες υπογραφές τοποθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού. Οι πρώτες υπογραφές για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου δια χειρός Προκόπη Παυλόπουλου και Λίνας Μενδώνη

Τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Δημότη Μαρωνείας – Σαπών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο δημοτικό κατάστημα Μαρώνειας και συγκεκριμένα στο κεντρικό αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμου Δημότη Μαρωνείας – Σαπών.

Προηγήθηκε προσφώνηση από τον δήμαρχο κο Χαριτόπουλο, που υπογράμμισε ότι «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας είναι μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας», ενώ σε ένα άλλο σχόλιό του πρόσθεσε: «ο Χρυσός της Θράκης είναι οι άνθρωποί της». Χαρακτήρισε τον ΠτΔ «ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη του τόπου», με τον δήμαρχο μάλιστα να δακρύζει. Η απόφαση ανακήρυξης του ΠτΔ αναγνώστηκε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κυριακή Τσολάκη, ενώ ακολούθησε αντιφώνησε του Προέδρου της Δημοκρατίας και τραγούδια από την χορωδία.

Σύντομα μετά την τελετή, ο ΠτΔ εγκαινίασε το γραφείο τοπικού αστυνόμου Μαρώνειας

Ξενάγηση στο Αρχοντικό Ταβανιώτη

Μετά την τελετή, ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδεία επισήμων, μετέβη στο Αρχοντικό Ταβανιώτη, όπου είχε την ευχαρίστηση να θαυμάσει την «πλούσια» έκθεση αρχαιοτήτων που φιλοξενείται εντός, αλλά και να δει τον ιστορικό οικισμό της Μαρώνειας.

Η επίσκεψη του ΠτΔ ολοκληρώθηκε την ώρα με γεύμα που παρατίθεται προς τιμή του στην ταβέρνα «Στράτος» από τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο.

Με πληροφορίες από τον «Χρόνο» – xronos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο