room-to-grow-bnner

Επιστολή Θεοχάρη καθησυχάζει τον Δήμο Σαμοθράκης

Της Κικής Ηπειρώτου

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των νήσων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, σχετικά με τη δυνατότητα αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού, παρέχει προσωπικώς και εγγράφως ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον Δήμαρχο Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο, μέσα από σχετική επιστολή.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση αγωνίας του Δήμου Σαμοθράκης, αλλά και μίας σειράς φορέων του Έβρου και της ΑΜΘ, που καταδίκαζαν τον χαρακτηρισμό του νησιού του Έβρου, αλλά και της Θάσου, ως προορισμούς υψηλής επικινδυνότητας, με την αιτιολογία ότι οι υποδομές υγείας τους δεν μπορούν να καλύψουν μία έκτακτη κατάσταση και ότι η απόστασή τους από νοσοκομεία είναι πάνω από 2 ώρες.

Η επιστολή Θεοχάρη

Στην επιστολή του, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και για το εύλογο ενδιαφέρον σας όσον αφορά την πορεία του Ελληνικού τουρισμού γενικότερα αλλά και για το νησί την Σαμοθράκη ειδικότερα.

Η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι σίγουρα διαφορετική αλλά λόγω των έγκαιρων ενεργειών της κυβέρνησης συνολικά είμαστε ένα βήμα μπροστά από αντίστοιχες χώρες προορισμούς.

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να σας καθησυχάσω αναφορικά με τα δημοσιεύματα του τύπου και να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των νήσων ανάλογα με την επικινδυνότητα. Η λεγόμενη «κατηγοριοποίηση» αφορά την υγειονομική ικανότητα και τη δυνατότητα αντιμετώπισης ενδεχόμενου κρούσματος με κριτήρια που έχει θέσει η επιτροπή των υγειονομικών και υπάρχει καθαρά ώστε να ενισχυθούν οι δομές στα πιο αδύνατα νησιά. Σε καμία περίπτωση δεν θα ανακοινωθούν κατηγορίες επικινδυνότητας των νησιών γιατί όπως αναφέρατε κι εσείς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα του προορισμού.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές σας και θα χαρώ τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου να συνδράμουμε στο δύσκολο σας έργο».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δήμος Σαμοθράκης, μέσα από τη σελίδα του στο facebook, αναφέρει:

«Άμεση η απάντηση και η υποστήριξη του Υπουργού Τουρισμού στις ανησυχίες μας .Ο Υπουργός Τουρισμού κος Χάρης Θεοχάρης για άλλη μια φορά αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη Σαμοθράκη. Τον ευχαριστούμε θερμά για τα άμεσα αντανακλαστικά του , τις διαβεβαιώσεις του και την θερμή του υποστήριξη».

«Αναταράξεις» στο Υπουργείο Τουρισμού

Ωστόσο, ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ενώ φαίνεται να προκύπτουν και κάποιες ‘αναταράξεις’ στις σχέσεις του Υπουργού με τον Υφυπουργό του.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «άδειασμα» του κ. Θεοχάρη από τον κ. Κόνσολα. Σύμφωνα με το newpost.gr, μιλώντας την Πέμπτη στον Alpha, Υφυπουργός Τουρισμού, απαντώντας στον δήμαρχο

Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκα ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιδράσεις του για την απόφαση αυτή του υπουργείου, τόνισε: «Θα ήταν παραλογισμός αν το υπουργείο Τουρισμού προέβαινε σε κατάταξη των νησιών, σε επικίνδυνα και μη. Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημα ανακοίνωση. Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς».

Σε νέα του παρέμβαση στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» την Παρασκευή, ο κ. Κόνσολας επέμεινε στην άποψή του ότι όσοι προβάλλουν ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα κάποια μέρη της χώρας μας είναι «και επικίνδυνοι και ανεύθυνοι», αδειάζοντας στην ουσία τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».

«Αν κάποιος στο υπουργείο (Τουρισμού) είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είμαι σε λάθος υπουργείο», δήλωσε ο κ. Κόνσολας, μιλώντας στον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη». Στο ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».

Και οι διαφάνειες;

Στις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο διαχωρισμού βάσει επικινδυνότητας της χώρας και συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).

«Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.

«Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο