Επίσκεψη  του 3ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης στη BRAGANCA της Πορτογαλίας

Στα πλαίσια δράσεων του προγράμματος Erasmus συμμετείχαν δυο εκπαιδευτικοί και 6 μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου

Το 3ο ΓΕΛ Αλεξ/πολης  στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 2 (ΚΑ2), με θέμα: Financial Literacy, path to conscious consumerism”, επισκέφτηκε την πόλη  BRAGANCA της Πορτογαλίας, από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2023. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Λιθουανία (συντονίστρια χώρα), η Ελλάδα, η Πορτογαλία. η Ρουμανία και η Σλοβακία. Στη μετακίνηση συμμετείχαν δυο εκπαιδευτικοί και 6 μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος περιλάμβανε καλωσόρισμα στο δημόσιο σχολείο Agrupamento de Escolas Abade de Bacal με ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Ένα δημόσιο σχολείο με αξιοθαύμαστη υλικοτεχνική υποδομή στις αίθουσες διδασκαλίας, με  βιβλιοθήκη, αίθουσες τέχνης, αίθουσες ανάπαυσης, βοηθητικές αίθουσες και μικρά τμήματα ως προς των αριθμό των μαθητών. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε σε ιστορικά κτίρια της πόλης, και στο κάστρο. Η πόλη είναι απλωμένη, δίνει την αίσθησή πόλης μεγαλύτερης των 35.000 κατοίκων. Έχει όμορφα κτίρια, ναούς οχτώ μουσεία και λιθόστρωτα στο ιστορικό κέντρο ενώ τη διασχίζει ποτάμι. Η περιοχή φημίζεται για τις καστανιές και τα προϊόντα από κάστανο στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε παρουσιάσεις με θέματα: α) The impact of the Ukrainian war and of the pandemic in the economy of our countries (Επιπτώσεις του πολέμου στη Ουκρανία και της Πανδημίας στις οικονομίες ων χωρών), β) Sustainable School-What is my school doing for a greened future (αειφόρο σχολείο). Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το μουσείο των τρένων, η ιστορία του ξεκινά από το 1856, και το μουσείο τέχνης της πόλης

Η τρίτη μέρα του προγράμματος περιλάμβανε εκδρομή στο Πόρτο, πόλη-  μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. H διαδρομή είναι κατάφυτη με  φελλόδενρα, ευκαλύπτους κι αμπέλια .Φελλός, χαρτί και κρασί στηρίζουν την οικονομία της περιοχής. Στο Πόρτο ξεχωρίζει ο καθεδρικός ναός ενώ οι όχθες του ποταμού Ντόρου  προσφέρονται για ατέλειωτες βόλτες – εντυπωσιακή η γέφυρα Luiz I από το 1886. Με το τραμ φτάσαμε μέχρι το σημείο που η πόλη ανοίγεται στον Ατλαντικό ωκεανό!

Η τέταρτη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο Διεθνές πανεπιστήμιο (Polytechnic Institute) με 8000 φοιτητές. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο δημιουργίας εικονικής επιχείρησης με επίκεντρο την αειφορία. Το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης παρουσιάστηκε η βιοκλιματική αρχιτεκτονική της πόλης και το ίδιο το Δημαρχείο ως μοντέλο βιοκλιματικού κτιρίου με φυτεμένο δώμα και φωτοβολταϊκά στη οροφή και το πάρκινγκ. Η μέρα τελείωσε με αποχαιρετιστήριο δείπνο, μουσική και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων.

Η πέμπτη μέρα  περιλάμβανε ξενάγηση στο πολυδύναμο κτίριο του Braganca EcoPark, όπου δραστηριοποιούνται 75 επιχειρήσεις πληροφορικής, ρομποτικής, χημείας και βιολογίας κ.α Ακολούθησε εκδρομή στην πόλη Salamanca της Ισπανίας ένα από τα  αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στην πόλη εντυπωσιάζουν το πανεπιστήμιο, ο καθεδρικός ναός παλιός και νέος, η πιάτσα Μαγιόρ και η αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα. Η πόλη είναι απαράμιλλης ομορφιάς και σφύζει από ζωή.

Η μέρα της αναχώρησης είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση για τα παιδιά όλων των χωρών. Όλες αυτές τις μέρες τα παιδιά είχαν ενθουσιώδη αλληλεπίδραση. Μοιράστηκαν όνειρα, στόχους, προβλήματα, μίλησαν, διασκέδασαν, ένιωσαν κοντά σε ένα κόσμο πολυποίκιλο. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους.

Σπυριδούλα Παπανδρέου
Εκπαιδευτικός του 3ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο