Πάνω από τέσσερα χρόνια είναι χωρίς κολυμβητήριο η Δράμα μαζί και ο Κολυμβητικός Όμιλος της πόλης που μετρά παράδοση 40χρόνων κι έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες στο άθλημα πανελλαδικά.
Όπως όλα δείχνουν ο χρόνος που απομένει για να βουτήξουν οι αθλητές και οι αθλήτριες στη νέα πισίνα είναι λίγος και σύμφωνα με τους υπεύθυνους «θα είναι σαν να κολυμπάς μέσα στην φύση». Όμως για να φτάσουμε ως εδώ η διαδρομή δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε σύντομη.

Ο πρόεδρος του ΚΟΔ Χρήστος Μπανιώτης, ο αντιπρόεδρος Γαβριήλ Νικηφορίδης και ο γραμματέας Βαγγέλης Τοπχαναλή, μίλησαν στην Voria.gr για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να κρατήσουν ζωντανό και ανταγωνιστικό τον Όμιλο όλα αυτά τα χρόνια υπό αντίξοες συνθήκες (περίοδος covid, σύλλογος χωρίς φυσική έδρα), αλλά και για το νέο κολυμβητήριο που θα ανοίξει σύντομα.
«Το κολυμβητήριο ήταν 25 μέτρων δηλαδή μια μικρή σχετικά πισίνα και το 1984 μετατράπηκε σε κλειστό με την τοποθέτηση ενός σκέπαστρου. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως ανοιχτό κολυμβητήριο και η μετατροπή του σε κλειστό δημιουργούσε προβλήματα. Έπρεπε δηλαδή να γίνουν και άλλες εργασίες για τις υποδομές του εξαερισμού της αθλητικής εγκατάστασης, εκτός του σκέπαστρου, καθώς η λειτουργία του ως κλειστό είχε ως αποτέλεσμα τη φθορά του κτηρίου από τους υδρατμούς και την υγρασία. Τα ζητήματα αυτά οδήγησαν σε θέματα στατικότητας και ασφάλειας και το κολυμβητήριο έκλεισε», ανέφερε ο κ. Μπανιώτης.
Ήδη όμως από το 2017 η διοίκηση του Κολυμβητικού Ομίλου ξεκίνησε ενέργειες για να γίνει ένα καινούριο, σύγχρονο κολυμβητήριο και ο πρώτος που ανταποκρίθηκε «για να υλοποιηθεί το όραμα κατασκευής ενός νέου στη θέση του παλιού ήταν ο αείμνηστος Κώστας Αποστολίδης, ιδρυτής της εταιρείας Raycap».
«Η απόφαση να σφραγιστεί το κολυμβητήριο ήταν για μας ένα σοκ. Ταυτόχρονα μας συγκίνησε η άμεση ανταπόκριση του Κώστα Αποστολίδη που στην πρώτη μας κιόλας συνάντηση είπε “Μην στεναχωριέστε θα τα αναλάβω όλα εγώ και θα φτιάξουμε ένα νέο κολυμβητήριο”. Από αυτά τα λόγια πήραμε κουράγιο και θεωρήσαμε πως επειδή θα αναλάβει το έργο ένας ιδιώτης η διαδικασία θα είναι γρήγορη, αλλά τα γεγονότα μας διέψευσαν», δήλωσε ο γραμματέας, Βαγγέλης Τοπχαναλής και πρόσθεσε πως χάρη στο αποθεματικό του Ομίλου, υπολογίστηκε πως για δύο χρόνια θα καλύπτονταν τα έξοδα μετακίνησης αθλητών και αθλητριών για τις προπονήσεις τους στο κολυμβητήριο της Καβάλας, «ενώ ταυτόχρονα ελπίζαμε πως θα εισπράττουμε κανονικά τα λεφτά από τις συνδρομές των παιδιών».
Κι ενώ όλοι πίστευαν πως το έργο θα τρέξει γρήγορα, η καθυστέρηση αποδεικνύεται μεγάλη. «Σχεδόν 4,5 χρόνια μετά το κλείσιμο από τον δήμο Δράμας, το κολυμβητήριο δεν έχει παραδοθεί ακόμη προς χρήση. Μάλιστα το γκρέμισμα του παλιού άργησε πολύ. Μόλις το καλοκαίρι του 2022 μπήκαν οι μπουλντόζες. Η κωλυσιεργία ήταν τεράστια», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΚΟΔ, Γαβριήλ Νικηφορίδης.
Παρόλο που ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας αντιμετώπιζε αυτές τις δυσκολίες, όλα αυτά τα χρόνια το επίπεδο των αθλητών των αθλητριών παραμένει υψηλό, οι επιτυχίες πολλές, ενώ και η κουλτούρα του συλλόγου έμεινε αναλλοίωτη.
«Όλα αυτά τα χρόνια ο Όμιλος δεν έκλεισε ούτε μια ημέρα. Βλέπετε στην κολύμβηση είμαστε από τους κορυφαίους συλλόγους πανελλαδικά στις ηλικίες Παίδων και Εφήβων επομένως η ομάδα δεν μπορούσε να σταματήσει», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΟΔ.
Αρωγός και συμπαραστάτης τους ο επιχειρηματίας Κώστας Αποστολίδης -έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2024 σε ηλικία 76 χρόνων- «ο οποίος αν δεν μας στήριζε οικονομικά δεν θα φτάναμε μέχρι αυτό το σημείο. Κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης των αθλητών και των αθλητριών κι έτσι δεν χάθηκαν οι καθημερινές προπονήσεις, γεγονός που μεταφράστηκε σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Υπήρχαν στιγμές που τα παιδιά και οι γονείς λύγισαν από όλη αυτή την κατάσταση και την ταλαιπωρία, αλλά η κουλτούρα του συλλόγου είναι που τον κράτησε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές», σύμφωνα με τον πρόεδρο, Χρήστο Μπανιώτη.
Ο δήμος και η τοπική κοινωνία στήριξαν τον ΚΟΔ κι όπως εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης «ο δήμος Δράμας για τρία χρόνια μας χρηματοδοτούσε με 12.000 ευρώ τον χρόνο, ένα σχετικά μικρό ποσό βέβαια διότι τον μήνα μόνο οι μετακινήσεις για το κολυμβητήριο Καβάλας κόστιζαν περίπου 3.000 ευρώ. Τεράστια στήριξη είχαμε από το ΚΤΕΛ Δράμας, καθώς και επιχειρηματίες του νομού».
Οι υπεύθυνοι του Ομίλου αναφέρουν πως το κολυμβητήριο θα είναι «ίσως το πιο σύγχρονο της χώρας. Τα πάντα μέσα στην αθλητική εγκατάσταση θα είναι αυτοματοποιημένα». Εξηγούν για παράδειγμα πως θα υπάρχει σύνδεση της θέρμανσης του νερού με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου των δεξαμενών και το κόστος λειτουργίας θα είναι χαμηλό. Ωστόσο η πισίνα παρέμεινε στα 25 μέτρα, όπως ήταν και στο παλιό κολυμβητήριο, ενώ για την ώρα δεν υπάρχουν κερκίδες και θα χρησιμοποείται κυρίως ως προπονητήριο.

Σε ερώτηση της Voria για το πότε θα ανοίξει το νέο κολυμβητήριο, o αντιδήμαρχος αθλητισμού Δράμας, Παναγιώτης Γκλαβόπουλος είπε πως ακόμη δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία, αλλά δεν αργεί και προανήγγειλε μια ειδική εκδήλωση για την υποδοχή του νέου αθλητικού χώρου της πόλης.