Ένας απέραντος σκουπιδότοπος στο δρόμο προς τα λατομεία της Μάκρης

Ο φωτογραφικός φακός της «ΓΝΩΜΗΣ» αποκαλύπτει εικόνες με βουνά από κάθε λογής μπάζα σε μία μεγάλη έκταση.

Μία ιδιαίτερη προβληματική περιοχή, η οποία χρήζει άμεσα της προσοχής και της επέμβασης από τους αρμόδιους φορείς, είναι η περιοχή γύρω από τα λατομεία της Μάκρης.

Πέρα από την πρόσφατη καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, για μία συγκεκριμένη τοποθεσία στα παλιά λατομεία, στην οποία όχημα του Δήμου εθεάθη να απορρίπτει διάφορα αντικείμενα, σήμερα, ο φωτογραφικός φακός της «ΓΝΩΜΗΣ» αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση του προβλήματος σε παραπλήσιες τοποθεσίες.

Στην ευρύτερη περιοχή, από τον παράδρομο της Εγνατία που οδηγεί προς τα Δίκελλα αλλά και από το δρόμο που οδηγεί στα νέα λατομεία, εντοπίστηκαν πολλά διάσπαρτα σημεία, στα οποία, επιτήδειοι πετούν μπάζα, παλιά έπιπλα, στρώματα, και οποιαδήποτε αντικείμενα δεν τους είναι πια χρήσιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια έκταση μερικών στρεμμάτων λίγο μετά την διασταύρωση που οδηγεί στα νέα λατομεία, όπου έχουν ριφθεί αμέτρητοί όγκοι μπάζων από οικοδομικές εργασίες – κατεδαφίσεις και εκσκαφές.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στα μπάζα , οι ενέργειες αυτές αντιβαίνουν στη νομοθεσία περί διαχείρισης μπάζων, η οποία ορίζει την υποχρεωτική ανακύκλωσή τους από εξειδικευμένες εταιρείες, κάτι που, φυσικά, έχει κόστος.

Το σχόλιο του Δασαρχείου

Η «ΓΝΩΜΗ» ζήτησε την άποψη του Δασαρχείου, δικαιοδοσίας του οποίου είναι η ευρύτερη περιοχή, για τη συγκεκριμένα κατάσταση. Μιλήσαμε με τον Δασάρχη κ. Γιώργο Πιστόλα, ο οποίος σημείωσε πως οι συγκεκριμένοι χώροι καθαρίστηκαν στο παρελθόν μετά από παρεμβάσεις της υπηρεσίας, παρά το περιορισμένο προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «παρά τις περιπολίες από την υπηρεσία μας, δεν προέκυψε  κάποιο αυτόφωρο αδίκημα όσων έχουν τελέσει τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες»,  κάνοντας λόγο ουσιαστικά, για έναν φαύλο κύκλο στην υπόθεση, αφού, όπως είπε, «όποτε περιορίζουμε και ελέγχουμε τέτοιους χώρους, τότε προκύπτουν άλλες νέες τέτοιες χωματερές που οι παραβάτες εναποθέτουν τα μπάζα ή τα κάθε λογής σκουπίδια τους, ανά πάσα στιγμή βρουν ευκαιρία μέσα στο 24ωρο».

Σκέψεις και προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου

Αναφορικά με την οριστική λύση που θα έλυνε το πρόβλημα, ο κ. Πιστόλας ανέφερε:

«Η λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται περνά μέσα από τη συνεργασία με το Δήμο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, ενός συστήματος οργανωμένου για το οποίο θα έχει γνώση ο δημότης. Ένας δημότης ενημερωμένος ώστε να γνωρίζει, το κάθε τι περιττό πώς και πού να το αποθέσει. Είναι σημαντική η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στον πολίτη σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης σκουπιδιών ή αποβλήτων, αλλά και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των πράξεων για το περιβάλλον και τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού ό,τι πετιέται σε τέτοιες περιοχές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιστρέφει πίσω σε εμάς.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα υλικά που πετάμε. Και μόνοι μας, σαν Δασαρχείο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται. Η έκταση αρμοδιότητάς μας είναι μεγάλη, τα μέσα και το προσωπικό λίγα.

Να κυνηγάμε, πρακτικά, τον καθένα είναι αδύνατον. Μέτρα, λοιπόν, και συνεργασία και με τον δήμο, για δημιουργία κατάλληλων χώρων περισυλλογής όσων πετάμε, και επιμονή στην αλλαγή κουλτούρας».

Τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με τα μπάζα που προέρχονται από καθαιρέσεις και εκσκαφές;

Από συζητήσεις που είχαμε με μηχανικούς, πληροφορηθήκαμε τα παρακάτω:

Όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα, πριν εκδοθεί άδεια κατεδάφισης κατατίθεται σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και σύμφωνα με αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεταφέρει τα προϊόντα καθαίρεσης σε μονάδα ανακύκλωσης, επιβαρυνόμενος την δαπάνη μεταφοράς και παραλαβής των υλικών.

Προς αποφυγή του κόστους, ένα μικρό μέρος των προϊόντων κατεδάφισης προωθείται στις μονάδες ανακύκλωσης και το υπόλοιπο στις παράνομες χωματερές.

Όσον αφορά τα δημόσια έργα, ο ανάδοχος της κάθε εργολαβίας πληρώνεται από τις πιστώσεις του έργου για το κόστος ανακύκλωσης και για την μεταφορά τους στους χώρους παραλαβής.

Δυστυχώς, όμως, και πάλι ένα μικρό μέρος των προϊόντων εκσκαφών και κατεδάφισης καταλήγουν στη μονάδα ανακύκλωσης. Το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει σε παράνομους χώρους εναπόθεσης.

Oι περιοχές που κατέγραψε ο φακός της «Γ» (με το κόκκινο) βρίσκονται γύρω από τον παράδρομο της «ΕΓΝΑΤΙΑ», στην διασταύρωση που οδηγεί στα «Λατομεία Μάκρης»

1 Σχόλιο

  • 1
    Posted 23 Απριλίου 2021 18:20 0Likes

    Μετά τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών ο Δήμος αντί να περιφράξει τον χώρο και να προβεί στην περιβαλλοντική αποκατάσταση προέβη στο “κουκούλωμα” όλων αυτών των αποβλήτων (επικινδύνων και μη) όπως φαίνεται σε πρόσφατες φωτογραφίες…

Αφήστε ένα σχόλιο