Εναλλακτικός καλοκαιρινός προορισμός – Καταρράκτες Σκρα ή αλλιώς η ελληνική “Γαλάζια λίμνη”

Επιζητείτε δροσιά, καθαρή ατμόσφαιρα μακριά από πιθανώς ενοχλητικά πλήθη τουριστών και λουόμενων; Βαρεθήκατε τα νησιά και την ταλαιπωρία με το καράβι; Σας έχουμε τη λύση. Ένας προορισμός βγαλμένος πραγματικά από παραμύθι, γνωστός σε λίγους “μυημένους” μέσα στην φύση και ταυτόχρονα εξαιρετικά κοντά στον αστικό ιστό με εύκολη πρόσβαση.

Νομίζετε ότι υπερβάλω; Δεν έχετε παρά να διασχίσετε τα βόρεια σύνορα της χώρας και σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Κιλκίς, όλοι μιλούν για μια λίμνη με χαρακτηριστικά σμαραγδένια νερά και καταρράκτες, «βουτηγμένη» μέσα στο πράσινο και «λουσμένη» στο φως του ήλιου.

Ο λόγος για τη μικρή λίμνη Σκρα ή αλλιώς «Γαλάζια λίμνη», που οφείλει το χρώμα της στους απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της.

Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να πάρετε το δρόμο προς την Αξιούπολη και από εκεί να συνεχίσετε για τα χωριά Κούπα και Φανός. Επειτα ακολουθήστε τις πινακίδες προς τους «Καταρράκτες».

Αφήστε το αυτοκίνητο στο ανοιχτό πάρκινγκ και ακολουθήστε το πέτρινο μονοπάτι και τα πλατιά σκαλοπάτια που βγάζουν σε ένα καταπράσινο ξέφωτο δίπλα στο ρέμα του ρέμα του Κοτζά-Ντερέ, όπου υπάρχουν ξύλινα τραπέζια και καθίσματα για να ξαποστάσετε.

Στη συνέχεια, περάστε το ξύλινο γεφύρι πάνω από τα ορμητικά νερά του δάσους και διαλέξτε ένα από τα δύο μονοπάτια που θα σας φέρουν μπροστά σε ένα υπερθέαμα της φύσης, τους μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Κλείστε για λίγο τα μάτια σας και αφεθείτε στη μαγεία του ήχου από τα αφρισμένα νερά.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ!

Συνεχίστε στο χωμάτινο δρομάκι και πολύ σύντομα θα δείτε τη λίμνη Σκρα. Ενα τοπίο απόκοσμης, παραδείσιας ομορφιάς, μέσα στο πυκνό δάσος, που ίσως κατοικείται από νεράιδες, όταν πέφτει το σκοτάδι.

Το μαργαριτάρι αυτό της βορείου Ελλάδος σχηματίζεται από δεκάδες ρυάκια του όρους Πάικου που τρέχουν μαζί, καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα (πήραν το όνομα τους από το χωριό Σκρα, που βρίσκεται στα βόρεια) με τους χαρακτηριστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα κρυστάλλινα νερά πέφτουν στο σημείο αυτό δημιουργώντας τη λίμνη, το βάθος της οποίας φτάνει τα τέσσερα μέτρα.

Η απαράμιλλη ομορφιά της προκαλεί δέος σε κάθε επισκέπτη και κάνει απαραίτητη την αναζωογονητική και δροσιστική βουτιά, την οποία αν είστε τολμηροί μπορείτε να την κάνετε από το σκοινί με κόμπους που κρέμεται από ένα δέντρο.

Facebook /Γαλάζια Λίμνη - Σκρα
Facebook /Γαλάζια Λίμνη – Σκρα

Μόλις ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στη λίμνη, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Στρατιωτικό Μουσείο Σκρα, όπου εκτίθενται όπλα, στολές, παράσημα, κράνη, θραύσματα, φωτογραφικό υλικό αλλά και κειμήλια από τους στρατούς των επτά χωρών που έδωσαν μάχες στην περιοχή, αλλά και το μνημείο της Μάχης του Σκρα, μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και φυσικά να θυμόσαστε ότι πίσω μας αφήνουμε μόνο τα ίχνη μας!

Πηγή: Με πληροφορίες από kouzounews.gr

1 Σχόλιο

  • Alexandros
    Posted 1 Αύγουστος 2021 09:58 0Likes

    Πολύ ωραίο άρθρο και ενδιαφέρον .σίγουρα κάποια στιγμή θα το επισκεφτώ. Keep going!!

Αφήστε ένα σχόλιο