alexis-800x140

Εκδήλωση για το Αστικό Πράσινο στην Αλεξανδρούπολη                          

Η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος ανοίγει στην κοινωνία και τους δημότες τον διάλογο για αυτό το μεγάλο θέμα που αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη

 Του Γιώργου Πανταζίδη

Όσοι ζουν στην Αλεξανδρούπολη για ένα από τα ζητήματα που έχουν να πουν, είναι η προβληματική σχέση της πόλης και των ανθρώπων της με το πράσινο και το περιβάλλον. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό – όσο και λυπηρό – ότι αντιμετωπίζει μια πολύ σημαντική πρόκληση: την έλλειψη ζωτικών πράσινων και κοινοτικών χώρων. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι περίπου το 5% του αστικού ιστού της πόλης καλύπτεται από πράσινο, τη στιγμή που τα σύγχρονα πολεοδομικά δεδομένα απαιτούν ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να ξεπερνά το 10% για μία πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη. Σε όρους καθομιλουμένης, για κάθε δέντρο που βλέπουμε στην πόλη μας, πρέπει να φυτευτεί άλλο ένα δίπλα του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης προσκαλεί σε μία συνάντηση ενημέρωσης και συζήτησης σχετικά με το Αστικό Πράσινο της πόλης, ανοίγοντας έναν σημαντικό διάλογο σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη μας.

Με τίτλο “Αστικό Πράσινο: η λύση είναι στη φύση” η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13.02.2020 στις 18:30 στο Art Gallery Café.

Δεδομένου ότι αυτοί οι δείκτες δεν έχουν συνυπολογιστεί στην εκπόνηση μελετών που αφορούν την υλοποίηση δημόσιων έργων, στην Αλεξανδρούπολη σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν επαρκείς ανοιχτοί χώροι ώστε να τονωθεί το πράσινο με τις αντίστοιχες φυτεύσεις. Για παράδειγμα, κανείς δεν γνωρίζει τί καλώδια, σωληνώσεις ή υπόγειες υποδομές υπάρχουν κάτω από τα πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα, κάτι που καθιστά τον πράσινο μετασχηματισμό της πόλης εξαιρετικά πολύπλοκο.

Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε πολλαπλές κοπές μεγάλων δέντρων, είτε από το Δήμο είτε από ιδιώτες, καθώς λόγω της πλημμελούς συντήρησης σπάνε ή να εμποδίζουν τις δημόσιες υποδομές. Κατά συνέπεια, η κατάσταση με το πράσινο της πόλης επιδεινώνεται.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ως πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε ένα νέο ρόλο για την εξασφάλιση τη βιωσιμότητας της Αλεξανδρούπολης. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας νέας συνείδησης όσον αφορά τη σχέση μας με το πράσινο της πόλης καθώς η σκιά, η δροσιά και η αισθητική αξία των δέντρων αποτελούν απαραίτητες δημόσιες υποδομές υγείας για όλες και όλους μας. Αποτελούν συγχρόνως την καλύτερη λύση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οποία πλέον δημιουργεί ένα μέλλον αβέβαιο, ιδίως για τις νεότερες γενιές. Η κάθε πράξη μας προς την κατεύθυνση της κλιματική θωράκισης της πόλης μας, όσο μικρή η μεγάλη κι αν είναι αυτή, είναι σημαντική και πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

Η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης αναλαμβάνει πολιτική δράση εντός του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και στην τοπική κοινωνία, διερευνώντας τα δεδομένα, επεξεργάζοντας στοιχεία και προτείνοντας πράσινες, φυσικές λύσεις.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν πρακτικές, οικονομικές λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα γίνει ενημέρωση για τις έως τώρα ενέργειες του Φάρου και θα καταγραφούν περαιτέρω ανάγκες και προτάσεις της Κοινότητας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο