Δραματική και αυτή η νύχτα στη Νίψα, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη

Διανύουμε μια ακόμη πολύ δύσκολη νύχτα στην ευρύτερη δασική περιοχή Λουτρών – δρυμού Νίψας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η καταστροφική φωτιά που καίει για δεύτερη ημέρα, μαίνεται ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων.

Από νωρίς σήμερα στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν δυνάμεις από ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, συνδράμοντας στο έργο κατάσβεσης των επίγειων δυνάμεων, ήτοι 104 πυροσβέστες με 24 οχήματα και έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Αυτό γινόταν μέχρι και  το τελευταίο φως της ημέρας, ενώ πυροσβεστική υπηρεσία, πολιτική προστασία, μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας και στρατός βρίσκονταν σε θέσεις μάχης.

Στο χωριό της Νίψας βρίσκεται ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, η αντιδήμαρχος Τραιανούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου, ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Παντελίδης.

Σε ετοιμότητα στον οικισμό βρίσκονται το ΕΚΑΒ για όσους παρουσιάσουν αναπνευστικό πρόβλημα, λεωφορεία για ενδεχόμενη μεταφορά, ξενοδοχείο για ενδεχόμενη φιλοξενία, και δυναμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί οργανωμένα το ενδεχόμενο εκκένωσης του οικισμού.

Επιπλέον, κατέφθασε στην περιοχή το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, πριν από λίγα λεπτά πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση εντός του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τον περεταίρω συντονισμό των δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της.

«Ο κύριος όγκος των δυνάμεων συγκεντρώνεται στην αντιπυρική ζώνη πάνω από τον υδροταμιευτήρα που βρίσκεται στο Δρυμό προκειμένου να ανακόψει, όπως και χθες βράδυ,  την πορεία της πυρκαγιάς,  που αναζωπυρώνεται  από τους ισχυρούς ανέμους,  οι οποίοι την οδηγούν προς τον οικισμό της Νίψας, που μέχρι στιγμής  έχει κρατηθεί ασφαλής. Σημαντικός αριθμός μηχανημάτων έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον οικισμό, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται με πεζοπόρα τμήματα άλλων Περιφερειών, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και ο στρατός με τα μηχανήματά του.
Δυστυχώς ο καιρός δεν είναι σύμμαχος της προσπάθειας κατάσβεσης και από τη διεύθυνση και την ένταση του αέρα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επίτευξη οριοθέτησης της πυρκαγιάς και κατάσβεσής της», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Λ. Παπαδημητρίου για τη διαμορφωθείσα κατάσταση από την έναρξη της πυρκαγιάς και την εξάπλωσή της κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της δημοτικής Αρχής, ο κ. Ζαμπούκης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σύσσωμος ο μηχανισμός του δήμου (Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και οχήματα έργου), επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία έκτακτων αντιπυρικών ζωνών και την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών, για την αποφυγή του κινδύνου απειλής εκκένωσης οικισμών και του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών, του ζωικού κεφαλαίου και των ιδιοκτησιών, των κατοίκων της περιοχής».

Σημειώνει ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν και εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, αλλάζοντας την κατεύθυνση του πύρινου τόξου που εκτεινόταν μεταξύ των οικισμών Μελίας, Πυλαίας, Λουτρών και Νίψας». Τέλος, ο κ. Ζαμπούκης επισημαίνει ότι «μεγάλο ερωτηματικό προκαλεί το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες αντιμετωπίστηκε ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός πυρκαγιών σε σχέση με τα δεδομένα της περιοχής μας και μάλιστα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

https://www.facebook.com/municipality.alexandroupolis/videos/326335188617264

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο