efhmerida1

Δίπλα στα παιδιά της Θράκης το «Μαζί για το Παιδί»

Η οργάνωση εξόπλισε 56 σχολεία και 4 δημόσιες μονάδες υγείας στη Θράκη το σχολικό έτος 2024-2025. Σχολικές παρεμβάσεις με εξοπλισμό, STEM αίθουσες, βιβλιοθήκες και εργαστήρια, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας κ.α.     

Σε μια εποχή που η ενίσχυση της περιφέρειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ, η οργάνωση «Μαζί για το Παιδί» υλοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις σε ακριτικές περιοχές της χώρας, με σταθερότητα και όραμα. Τη σχολική χρονιά 2024–2025, το πρόγραμμα «Μαζί στις Ακριτικές» ενίσχυσε 56 σχολεία και 4 δημόσιες μονάδες υγείας στη Θράκη, προσφέροντας εξοπλισμό, σύγχρονες αίθουσες STEM, ειδικές δομές για παιδιά με αναπηρίες, ανανεωμένα γήπεδα, ακόμα και εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αθόρυβα αλλά σταθερά, η δράση απλώνεται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αφήνοντας πίσω της ένα κοινωνικό αποτύπωμα που δεν περιορίζεται στον αριθμό των τεμαχίων εξοπλισμού, αλλά αποτυπώνεται στα χαμόγελα των παιδιών και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων.

Μια πρωτοβουλία που δείχνει τι σημαίνει να είσαι πραγματικά «μαζί» για το παιδί. 

Εκπαίδευση

Μέσω του προγράμματος, το Μαζί για το Παιδί πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε 56 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου, Μύκης, Κομοτηνής, Ιάσμου και Αλεξανδρούπολης, υποστηρίζοντας 6.494 μαθητές, 841 εκπαιδευτικούς με περισσότερα από 19.000 τεμάχια εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού.

Ο εξοπλισμός που προσφέρθηκε ανταποκρίθηκε στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας, έπειτα από επίσκεψη και αξιολόγηση αιτημάτων από την ομάδα του Μαζί για το Παιδί και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 16 αίθουσες διερευνητικής μάθησης–STEM, ενισχύθηκαν 22 βιβλιοθήκες και γωνιές φιλαναγνωσίας, εκσυγχρονίστηκαν 6 εργαστήρια πληροφορικής, 5 εργαστήρια φυσικών επιστημών, μια αίθουσα ρομποτικής, ένα τμήμα υποδοχής, ενώ αναβαθμίστηκαν 25 σχολικές αίθουσες και μια αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Μέσα από τις παρεμβάσεις του προγράμματος, ενισχύθηκαν η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, ο ψηφιακός αλφαβητισμός και η επαφή με τις νέες επιστήμες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων ζωής των μαθητών και μαθητριών.

Οι παρεμβάσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν και την ειδική αγωγή με την αναβάθμιση ενός τμήματος ένταξης στο Δημοτικό Σχολείο Τοξοτών, τον εξοπλισμό 2 ειδικών σχολείων, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σμίνθης, και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου με προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό και με εργαλεία ανάπτυξης καθημερινών και κινητικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου δημιουργήθηκε αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. 

Άθληση & Παιχνίδι

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο παιχνίδι και στην άθληση αναβαθμίζοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μέσω της δωρεάς υλικού ψυχοκινητικής αγωγής και παιχνιδιών σε 30 σχολεία. Παράλληλα, εκσυγχρονίστηκε ένα σχολικό γυμναστήριο στο 4o & 6o Γυμνάσιο Ξάνθης.

Οι παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και του αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν με τη γενναιόδωρη στήριξη των: Trafigura Foundation & Trafigura Maritime Ventures, ΔΕΗ, Skroutz, Τράπεζα Πειραιώς και της κυρίας Κυβέλης Αλεξίου. 

Υγεία και Ψυχική Υγεία

Το Μαζί για το Παιδί στήριξε με δωρεές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και τα Κέντρα Υγείας Εχίνου, Αβδήρων και Σταυρούπολης, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε 2.500 παιδιά από 101 οικισμούς. Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, ενισχύονται οι υποδομές υγείας της τοπικής κοινότητας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση κάθε παιδιού και της οικογένειάς του σε ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα.

Η ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή των: Trafigura Foundation & Trafigura Maritime Ventures και PRODEA Investments.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψυχικής υγείας, η επιστημονική ομάδα του Μαζί για το Παιδί υλοποίησε, δια ζώσης και διαδικτυακά, 17 δωρεάν ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, στα οποία συμμετείχαν 725 γονείς. Στόχος ήταν η ενδυνάμωση και η υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών της Θράκης σε θέματα πρόληψης και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών. Τα σεμινάρια κάλυψαν ποικίλες θεματικές, όπως: εφηβεία, διαχείριση θυμού, αυτοεκτίμηση, αδελφική σχέση, άγχος – αναγνώριση και διαχείριση, επικοινωνία στην οικογένεια.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία ομιλία του Επιστημονικού Διευθυντή του Μαζί για το Παιδί, Aργύρη Στριγγάρη,   MD, PhD, FRCPsych Καθηγητή Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του University College London (UCL) με θέμα «Άγχος & Θυμός στην Εφηβεία», την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές στην Κομοτηνή.

Τέλος, διενεργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Μαζί για το Παιδί διαδικτυακή επιμόρφωση 98 σχολικών κοινωνικών λειτουργών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο θέμα «Εφηβεία και Προκλήσεις».

Η διεξαγωγή των δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων έγινε με την συμβολή της Eurobank, ΔΕΗ και Trafigura Foundation & Trafigura Maritime Ventures.

Όπως δήλωσε η κυρία Τατιάνα Μουλούλη, Υπεύθυνη Προγράμματος «Μαζί στις Ακριτικές»: «Η Θράκη είναι για εμάς κάτι πολύ περισσότερο από ένας προορισμός. Εδώ και έξι χρόνια βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, και η σχέση αυτή έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της καρδιάς του Μαζί για το Παιδί. Βλέπουμε σχολεία να αλλάζουν, τάξεις να ζωντανεύουν και εκπαιδευτικές κοινότητες να ενισχύονται με νέες δυνατότητες και εργαλεία. Κάθε φορά που επιστρέφουμε, επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μας ότι όλα τα παιδιά αξίζουν ένα περιβάλλον που εμπνέει, υποστηρίζει και τους δίνει χώρο να αναπτυχθούν. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, που στέκονται πολύτιμοι συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή προσφοράς και ουσιαστικής αλλαγής.»

Λίγα λόγια για το έργο του Μαζί για το Παιδί στις Ακριτικές Περιοχές από το 2019

Το Μαζί για το Παιδί υλοποιεί το πρόγραμμα «Μαζί στις Ακριτικές», που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση ακριτικών περιοχών της Ελλάδας μέσω της δωρεάς εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού σε εκπαιδευτικές μονάδες, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών.

Μέσω του προγράμματος που υλοποιείται από το 2019, έχουν στηριχθεί 19.351 μαθητές και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες 2.820 εκπαιδευτικών σε 163 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και της Καλύμνου, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στον τόπο τους, και θεμέλια για βιώσιμες κοινότητες, που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους.

Το Μαζί για το Παιδί άφησε το κοινωνικό του αποτύπωμα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών, Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου, Μύκης και Καλύμνου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr