alexis-800x140

Δημοπρατείται το έργο της αποκατάστασης του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης

Δημοσιογραφικό Συνέδριο στο νησί τον Σεπτέμβριο και αναζήτηση χρηματοδότησης για φιλοξενία της συνάντησης των μοτοσικλετιστών τον Ιούνιο

Ευχάριστα νέα, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, για το ρημαγμένο, από την πλημμύρα του 2017, κτίριο του Κέντρου Υγείας στη Χώρα της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο, η μελέτη για την αποκατάστασή του είναι ώριμη, το μέτρο χρηματοδότησης έχει επιτέλους ανοίξει και είναι θέμα χρόνου να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Η είδηση προέκυψε μετά την τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/2 στο νησί, μεταξύ δημοτικής αρχής και κλιμακίου από την Περιφέρεια, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος στον Δέλτα FM, παράλληλα με το έργο της ανακαίνισης του ΚΥ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, θα «τρέξει» και ένα έργο προμήθειας νέων μηχανημάτων για τον εξοπλισμό του Κέντρου, το οποίο να θυμίσουμε πως από την καταστροφή και μετά λειτουργεί σε έναν μικρό χώρο στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να φανταστεί κανείς για ασθενείς, αλλά και προσωπικό.

Ερωτηθείς για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις για το έργο αυτό, ο κ. Γαλατούμος σημείωσε πως όντως, υπήρξε πρόβλημα, ωστόσο, όπως επισήμανε, «δυστυχώς, όταν μιλάμε για έργο ΕΣΠΑ, αν και η τελευταία κουκκίδα δεν είναι σωστή, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για μένα, καλύτερα να γίνουν όλα όπως πρέπει, ώστε κατά 99.9 %, μην πω 100%, να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χαθεί το έργο από κάποιο λάθος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη χαθεί αυτό το έργο, πιστεύω πως δεν θα χαθεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως από την εγκατάσταση της όποιας εργολαβίας αναδείξει η διαγωνιστική διαδικασία, προβλέπεται διάστημα 1 έτους για την αποπεράτωση του έργου.

Ειδήσεις έβγαλε η σύσκεψη αρχών και φορέων που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σαμοθράκης παρουσία της Περιφέρειας
Νέα έργα οδικού δικτύου, πεζοδρόμιο από την Καμαριώτισσα προς το  Γυμνάσιο-Λύκειο

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η εξέλιξη των έργων που πραγματοποιούνται στο νησί, η χρηματοδότηση νέων έργων, σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο και γενικότερα η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, προγραμματίζεται ένα νέο έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ, για την πλήρη αποκατάστασή του. Για το κομμάτι προς τους Κήπους, θα γίνει μελέτη συντήρησης για 2-3 επικίνδυνα σημεία και σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει σχεδιασμός για πλήρη αποκατάσταση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

Επιπλέον, δρομολογείται το έργο της πεζοδρόμησης του τμήματος που συνδέει το Γυμνάσιο-Λύκειο με τον οικισμό της Καμαριώτισσας, ένα χρόνιο αίτημα, προκειμένου  να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά που περπατούν σχεδόν μέσα στον δρόμο για να πάνε και να επιστρέψουν από το σχολείο τους.  «Έχει γίνει μελέτη και σύντομα θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Περίπου του χρόνου τέτοιο καιρό, το έργο θα έχει ξεκινήσει. Το έργο θέλει τον χρόνο του, αφού περιλαμβάνει υδραυλικά, πεζοδρόμηση, φωταγώγηση, σήμανση και ό,τι άλλο πρέπει να γίνει», τονίζει ο κ. Γαλατούμος.

Δημοσιογραφικό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο!

Δεδομένη θεωρείται η διοργάνωση και φιλοξενία του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, το οποίο αναβιώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο νησί του Έβρου!

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο νησί και η συνάντηση των μοτοσικλετιστών, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. «Αν φέρει τον προβλεπόμενο αριθμό επισκεπτών, περίπου 4.000 άτομα, θα είναι μεγάλη υπόθεση για το νησί, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», σχολίασε ο Δήμαρχος.

Απάντηση για το «Αδαμάντιος Κοραής»

Σε  ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα ακτοπλοΐας, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» της Zante Ferries, θα αποσυρθεί για περίπου 1,5 μήνα από τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, και στη θέση του θα δρομολογηθεί το πλοίο «Πρωτέας».

Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Γαλατούμος, σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει καμία έγκαιρη τέτοια πληροφόρηση.

«Δεν γνωρίζω κάτι, αν και έχω επικοινωνία και συνεργασία με την εταιρεία. Αυτό που προβλέπει η κάθε εταιρεία και ο νόμος, είναι ότι όταν πάει ένα πλοίο για συντήρηση πρέπει  να το αντικαθιστά με κάποιο άλλο.  Αν φύγει το ‘Κοραής’ για διάστημα ως και 2 μήνες, που προβλέπει η  νομοθεσία, και εξασφαλίσει άλλο πλοίο, όπως κι αν λέγεται αυτό, είναι άλλο θέμα (…) Εμένα με ενδιαφέρει να έχω πλοίο και να γίνεται συντήρηση του κάθε πλοίου για να μην γίνονται ζημιές και μένει το νησί χωρίς συγκοινωνία. Αν κάποιος παρανομεί και δεν τηρεί ό,τι λέει η σύμβαση, υπάρχουν και κυρώσεις».

Κική Ηπειρώτου – Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο