Διατηρούν τις θέσεις τους οι εργαζόμενοι των καταργημένων Φορέων Διαχείρισης

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ Κώστα Τριάντη, οι προστατευόμενες περιοχές θα «μοιραστούν» σε 24 αποκεντρωμένες μονάδες

Παραμένει η ανησυχία στον Έβρο

Της Κικής Ηπειρώτου

Παρελθόν αποτελούν εδώ και λίγες μέρες οι πρώτοι 10 από τους 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Φορείς Διαχείρισης Δέλτα Έβρου & Σαμοθράκης και του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου. Η απόφαση κατάργησής τους δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στα τέλη του 2021 και το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, περιλαμβάνει την απορρόφηση τους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), τον νέο φορέα για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι προστατευόμενες περιοχές θα «μοιραστούν» σε 24 αποκεντρωμένες μονάδες.

«Αφού ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος όλων των φορέων, ξεκίνησε η ενσωμάτωσή τους στον ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο», εξηγεί στην Καθημερινή ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Κώστας Τριάντης. «Με την ενσωμάτωση και των 36 φορέων, η μετάβαση στο νέο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ολοκληρώνεται».

Οι προβληματισμοί των εργαζομένων

Η κατάργηση και η απορρόφηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, δεν αφορά μόνο τα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε περιοχής, αλλά και τους 330 εργαζόμενους στους φορείς που καταργούνται, εκ των οποίων οι 324 είναι συμβασιούχοι και αν δεν απορροφηθούν στο νέο σχήμα, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Πρόκειται για επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και φύλακες και ξεναγούς, που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο ανά περιοχή ενώ το επίπεδο κατάρτισης του επιστημονικού προσωπικού, όπως δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι κ.α. είναι υψηλότατου επιπέδου. «Είμαστε συμβασιούχοι οι περισσότεροι, εδώ και 15 χρόνια και είμαστε γνώστες των περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής Natura ενώ έχουμε εξοικειωθεί και με τα ιδιαίτερα προβλήματα, κοινωνικά και οικονομικά κάθε περιοχής» τονίζει στην Parallaxi, ο δασολόγος και πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση», Μιχάλης Βάκκας, επισημαίνοντας ότι αν δεν αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, πέρα από το γεγονός ότι δεκάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι, η περιβαλλοντική προστασία στη χώρα μας θα στερηθεί πολύτιμη γνώση και εμπειρία στην διαχείριση των οικολογικών προβλημάτων.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί τους εργαζόμενους, είναι ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει προθυμία να επικοινωνήσει άμεσα με το σύλλογο των εργαζομένων ώστε να βρεθεί μία λύση που θα διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των 330 εργαζομένων. Με την απορρόφηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αυτόματα και οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο νέο φορέα αλλά με το ίδιο καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το οποίο για πολλούς δεν μπορεί να ανανεωθεί. Αυτό σημαίνει πως είτε θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου είτε θα απολυθούν. «Αντί για την ασφαλή μετάβασή μας σε καθεστώς Αορίστου Χρόνου, παραμένουμε επ’ Αόριστον στον αέρα» τονίζει ο Σύλλογος των εργαζομένων, καλώντας την πολιτική ηγεσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της για προσλήψεις μετά από διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μέσω σχετικής μοριοδότησης.

Εξάλλου, μία σειρά από προβληματισμούς για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας,  εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Έβρος πρόσφατα και ο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Ο κ. Ποϊραζίδης είχε τονίσει πως θα πρέπει ο ΟΦΥΠΕΚΑ να δεσμευτεί με σαφήνεια για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκονται σε ομηρία, ως συμβασιούχοι, που κάθε φορά αγωνιούν για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Επίσης, στο οργανόγραμμα του Οργανισμού δεν προβλέπονται κάποιες ειδικότητες που ήδη απασχολούνται στους Φορείς, κάτι που θα πρέπει να διευθετηθεί, ως «ελάχιστη υποχρέωση του Οργανισμού σε ανθρώπους που κράτησαν εδώ και πολλά χρόνια όρθιους τους Φορείς Διαχείρισης». Ακόμη, σημείωσε πως οι Μονάδες Διαχείρισης, ως διάδοχη κατάσταση των Φορέων, που ήταν κοιτίδες ανάπτυξης της κάθε περιοχής, θα πρέπει να έχουν πιο ενισχυμένο ρόλο και αποκεντρωμένη λειτουργία, ώστε να μην καταλήξουν απλώς να διεκπεραιώνουν έγγραφα.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο εξέφρασε τον προβληματισμό του ο κ. Ποϊραζίδης ήταν και αυτό της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, που εξασφαλίζονταν μέχρι τώρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στο ΔΣ των Φορέων. Ωστόσο, όπως τόνισε, η τοπική κοινωνία τίθεται σε ρόλο παρατηρητή με το νέο σχήμα.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τοπική κοινωνία… Φοβάμαι ότι ενώ μέχρι τώρα μέσα από τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων (σ.σ. ήταν όλοι άμισθοι) η τοπική κοινωνία συμμετείχε και εκπροσωπούνταν στη διακυβέρνηση των περιοχών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η βιώσιμη τοπική τους διαχείριση, τώρα θα αποξενωθεί. Γινόμαστε παρατηρητές στον τόπο μας… Θα υπάρχει μία μεγάλα Μονάδα που θα διοικεί ένα χώρο και η τοπική κοινωνία, δεν θα είναι απλώς ξένη, αλλά επισκέπτης στον τόπο της», ενώ τόνισε πως προβλέπεται να υπάρχουν μεν τοπικές επιτροπές διαχείρισης, οι οποίες όμως δεν θα έχουν αποφασιστικό ρόλο.

«Βάση» του νέου οργανισμού θα είναι οι 330 υπάλληλοι

«Οι 330 εργαζόμενοι στους φορείς βρίσκονταν σε εργασιακή ομηρία για πολλά χρόνια. Τώρα μετακινήθηκαν όλοι στον ΟΦΥΠΕΚΑ με τη σχέση εργασίας που είχαν και είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε μέσω ΑΣΕΠ την πρόσληψή τους, καθώς το οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλέπει 366 θέσεις. Οπότε σε επίπεδο προσωπικού βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε καλό επίπεδο», εξηγεί ο κ. Τριάντης. «Ομως το βασικότερο είναι ότι, με τη νέα δομή, όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι θα έρθει στην κεντρική υπηρεσία του ΟΦΥΠΕΚΑ –που είναι ήδη στελεχωμένη με 20 άτομα– και τα στελέχη των 24 αποκεντρωμένων μονάδων θα μπορούν να εστιάσουν στη μελέτη και προστασία των περιοχών τους, δηλαδή στο πραγματικό τους αντικείμενο».

Eνα από τα βασικά ζητήματα κριτικής στο νέο σύστημα είναι τα περιθώρια ανεξαρτησίας του, καθώς οι 24 μονάδες είναι πλέον υπηρεσίες ενός οργανισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος (οι φορείς διαχείρισης ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) και δύσκολα οι υπάλληλοι θα δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους, λ.χ. με κάποιο έργο.

«Οι φορείς έκαναν περίπου 7.500 γνωμοδοτήσεις ετησίως για έργα σε περιοχές Natura. Οι εισηγήσεις αυτές θα γίνονται εις το εξής από την αποκεντρωμένη μονάδα προς τη διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και κατά τη γνώμη μου θα είναι πολύ πιο ισχυρές. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι ένας ενιαίος οργανισμός, θεσμικά κατοχυρωμένος και περισσότερο ενισχυμένος. Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς στο πλαίσιο μιας αδειοδότησης ενός έργου θα μπορεί να αγνοηθεί τυχόν αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ».

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο