Δεν πέρασε η εισήγηση για μετονομασία της πλατείας Ελευθερίας σε «Ανθίμου Α»

Οριακά αρνητική ήταν η θέση της πλειοψηφίας των συμβούλων της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης στην εισήγηση που παρουσίασε ο ίδιος ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Ναιτίδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, για την μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πλατεία «Μητροπολίτου Ανθίμου Α’».

Η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης για τη μετονομασία της πλατείας (αστικών, στον ΟΣΕ) καταψηφίστηκε με 7 κατά, έξι υπερ , ενώ υπήρχε και ένα «παρών».

Σύμφωνα με την εισήγηση του κου Ναϊτίδη, «υπήρξε διαπιστωμένη ανάγκη μετονομασίας της πλατείας σε «Μητροπολίτου Ανθίμου Α» σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του μεγάλου και σπουδαίου έργου προσφοράς στην Αλεξανδρούπολη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του καθόλη τη διάρκεια της 30ετούς θητείας του στη Μητρόπολή μας», ενώ και σαν βασικό επιχείρημα επικαλέσθηκε την αγαστή συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής αλλά και την οικοδόμηση 35 νέων ναών και δύο ιερών Μονών….»

Από την άλλη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μερικά από τα επιχειρήματα όσων καταψήφισαν την πρόταση αυτή ήταν ο κατά περιόδους και για διάφορα κοινωνικά ζητήματα «ρατσιστικός και ομοφοβικός λόγος του», οι  «δογματικές και αντιεπιστημονικές ιδέες του», το ότι «η Ελευθερία είναι ένα πολύ όμορφο όνομα για πλατεία (ιδίως σε συνθήκες lockdown), το ότι «υπάρχει ήδη το Ανθίμειο Ίδρυμα» αλλά και το γεγονός ότι η ονοματοδοσία ανθρώπου εν ζωή είναι αντιδεοντολογική».

Μετά τη γνωστοποίηση της ύπαρξης του συγκεκριμένου θέματος στην ατζέντα της συνεδρίασης, πριν τη συζήτηση, αρκετές ήταν οι αντιδράσεις πολιτών που εκφράστηκαν μέσω των social media κατά της αλλαγής ονομασίας….

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες με τηλεδιάσκεψη (και όχι δια περιφοράς), άρα υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου και ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Πλέον μένει να δούμε, αφού ο ρόλος του είναι γνωμοδοτικός, εάν το ζήτημα της μετονομασίας θα έρθει προς συζήτηση σε κάποιο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Γ.Π.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο