Δαδιά: Τρίτη μέρα μάχης για να σωθεί το δάσος – Στάχτη 3.000 στρέμματα

Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το μεσημέρι

Μάχη για τρίτη μέρα για να προστατευθεί από τη φωτιά η μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα, το δάσος της Δαδιάς που αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών. Οι Αρχές της περιοχής αλλά και οι οικολογικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην προστασία του δάσους της Δαδιάς, εκτιμούσαν χθες ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση. Ειδικότερα, όλες οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.
Όλο το βράδυ οι πυροσβέστες προσπάθησαν να περιορίσουν τη δυναμική της φωτιάς, αναμένοντας την επανέναρξη των επιχειρήσεων των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας: Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν ρίψεις 2 πετζετέλ, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Σινούκ, ενώ θα ακολουθήσουν τρία Erickson, 2 καναντέρ και ένα AB214.  Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Στάχτη 3.000 στρέμματα
Χθες, έως αργά το απόγευμα υπολογιζόταν ότι είχαν γίνει στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους, ωστόσο ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Επίσης, έως αργά το απόγευμα υπήρχαν ενεργά μέτωπα σε διάφορα σημεία του δάσους, όμως μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην προσπάθεια κατάσβεσης σημείωναν ότι στην περιοχή δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι, γεγονός ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Φωτογραφίες από τη χθεσινή αναζωπύρωση
Anaz_evr1

Anaz_evr2

 

dadia

 

fwtia_dadia__2_

 

fwtia_dadia__3_

 

Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»
Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου – Landsat 8 – Παρασκευή 22.07.2022, 11:50 τοπική ώρα.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

 

H πρόβλεψη για σήμερα
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων  θα διατηρηθεί στα 2-3 μποφόρ από μεταβλητές γενικά διευθύνσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση τις πρωινές ώρες (23.07.2022, 03:00 – 10:00/11:00) στα 1-2 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες (23.07.2022, 13:00/14:00) στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και τις απογευματινές ώρες (23.07.2022, 17:00-20:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από Ν/ΝΔ διευθύνσεις. Σημειώνεται ότι με βάση την ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, η αυριανή ημέρα (23.07.2022) χαρακτηρίζεται από μικρή πιθανότητα εμφάνισης πυρονεφών (ακραία συμπεριφορά) εφόσον η φωτιά συνεχίσει να καίει.
– Συνολικά, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 21:00 – 23.07.2022, 08:00/09:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση :


Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο