Συνολικά 44 ανήλικα παιδιά υποστήριξε από την αρχή του 2024 η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Φυλακίου στην Ορεστιάδα του Έβρου.

Οι κυριότερες εθνικότητες των ανηλίκων που υποστηρίχθηκαν από την Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ είναι η Συρία, η Τουρκία, η Ερυθραία, η Παλαιστίνη, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Σομαλία. Παρατηρήθηκε αυξητική τάση των τούρκων ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μηδενικές ροές ανηλίκων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ πραγματοποιεί συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο ΚΥΤ Φυλακίου, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο με τα ανήλικα παιδιά, φροντίζοντας την ομαλή μετάβαση των ανηλίκων σε δομές φροντίδας στην ενδοχώρα.

Επίσης, παρέχει νομική συμβουλευτική, διοργανώνει διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων εφόσον δεν παρέχονται από τις υγειονομικές αρχές και προγραμματίζει δραστηριότητας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή του Έβρου λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου Merimna III – Supporting unaccompanied migrant children at Greek borders, το οποίο υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) IOM Greece με την υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ολλανδίας, καθώς και της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα και της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.