alexis-800x140

Αντιδράσεις για το «δια περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

«Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πόλη και Πολίτες» ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν

Την απόφαση να μην συμμετέχει στη «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Σάββα Δευτεραίο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αντί η συνεδρίαση να είχε ζητήματα άμεσης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και στο πώς θα συμβάλει ο Δήμος, τελικώς περιλαμβάνει θέματα μη επείγοντα.

«Σας ενημερώνουμε ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα συμμετέχουμε στη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με καταληκτική ημερομηνία 19/3/2020. Κι αυτό γιατί η ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνει ζητήματα που αντιμετωπίζουν  επείγουσες  ανάγκες για τη λειτουργία του δήμου, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Δεν περιλαμβάνει κάποιο θέμα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει ο Δήμος την προστασία της υγείας των εργαζομένων του και των κατοίκων του.

Αντίθετα υπάρχει θέμα αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού που δεν επείγουν. Και το χειρότερο: υπάρχει θέμα για  ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Ανάπτυξης , δηλ. πρόταση για δημιουργία μιας νέας ΑΝΕΤΑ που μαζί με τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις έκλεισαν εδώ και χρόνια χρεώνοντας τους δημότες πολλά εκατομμύρια, χωρίς ακόμη να έχει τελειώσει η εκκαθάρισή τους. Ποιος ο λόγος τέτοιας βιασύνης; Μήπως είναι ευκαιρία τώρα χωρίς συζήτηση και έλεγχο να περάσει η δημοτική αρχή ό,τι θέλει; Το ίδιο άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση με τις συνεδριάσεις της Βουλής αποδεικνύοντας ότι στην αναμπουμπούλα του κορονοϊού κεντρική και τοπική διοίκηση βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Απ’ ότι φαίνεται η δημοτική αρχή παίρνει αποφάσεις μόνη της, θεωρώντας ότι αρκεί η εφαρμογή των νόμων πέρα από τις ανάγκες και τη διασφάλιση της υγείας των δημοτικών υπαλλήλων και του λαού. Δεν συμμετέχουμε στη διά περιφοράς συνεδρίαση, δεν τη νομιμοποιούμε και παρακαλούμε μη μας υπολογίσετε παρόντες στη διαδικασία της απαρτίας».

Πόλη και Πολίτες

Σε ανακοίνωσή της και η παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη «Πόλη και Πολίτες» αναφέρει σχετικά:

«Το θεσμικό μας καθήκον επιβάλλει να τηρήσουμε τα επιβαλλόμενα από την κυβέρνηση μας μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και να στείλουμε πρώτα εμείς το μήνυμα του σεβασμού για τη ζωή του συνανθρώπου μας. Αποφασίσαμε, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, να μη συμμετάσχουμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και της Οικονομικής Επιτροπής.

Λέμε ναι στην τηλεδιάσκεψη και τη λήψη απόφασης που αφορά την έγκριση για την πραγματοποίησή της. Θεωρούμε πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων δια περιφοράς εμπεριέχει κινδύνους, ειδικά για θέματα που είναι σοβαρά και απαιτούν διάλογο. Κανένα θέμα δεν είναι πιο σοβαρό από την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που υπηρετούμε»

Μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει πως ο Δήμος επιβάλλεται να απαιτήσει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα και επιγραμματικά πρέπει:

  1. Να προβληθεί η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Στο παραπάνω πλαίσιο την άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας καθώς και όλων των Αγροτικών Ιατρείων της περιοχής.
  2. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  3. Να υπάρξουν ιδιαίτερα μέτρα για τους εργαζόμενους του δήμου στην υπηρεσία καθαριότητας και σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με πολλά ή ηλικιωμένα άτομα (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι). Σήμερα που τελικά η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αναστείλει την εξυπηρέτηση κοινού, οφείλει να προσδιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα παρίστανται σε κάθε γραφείο καθώς οι υπηρεσίες στεγάζονται σε ακατάλληλα, ανεπαρκώς αεριζόμενα κτίρια. Να μην αξιοποιηθεί η πανδημία για την αλλαγή καθηκόντων σε εργαζόμενους. Το πλεονάζον προσωπικό να αξιοποιηθεί για προφύλαξη των παιδικών χαρών από το συνωστισμό παιδιών.
  4. Να ζητηθεί η αύξηση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
  5. Να διασφαλιστούν με κυβερνητική απόφαση (και του Δήμου για τους εργαζομένους του) πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών ή των δομών ΑμεΑ.

  1. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
  2. Καμία διακοπή νερού από τη ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης.

«Η ατομική ευθύνη, που επικαλείται η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, δεν πρέπει να γίνει το «άλλοθι» για να ξεχαστούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί για να μπουν σε «καραντίνα» τα εργατικά δικαιώματα. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο