Αντιδράσεις από τους συνοριοφύλακες για την προκήρυξη και την εντοπιότητα

Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι συνοριοφύλακες του Έβρου τις 400 προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση του έργου φύλαξης των συνόρων στην περιοχή μας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με την πολυαναμενόμενη προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το κριτήριο της εντοπιότητας μοριοδοτείται με μόλις 1 μονάδα, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των συνοριοφυλάκων.

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου ζητά την επαναξιολόγηση του συγκεκριμένου κριτηρίου, επισημαίνοντας πως «η μοριοδότηση, όπως αποτυπώνεται σήμερα, εξανεμίζεται και δεν έχει καμία ουσιαστική ισχύ».

Η επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

Λίγες ημέρες πριν την εξαγωγή της προκήρυξης για την πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων για την περιοχή μας, τον Έβρο, ενημερωνόμαστε πως το κριτήριο της εντοπιότητας πριμοδοτείται μόνο με μία (1) μονάδα, όταν ορθά η προκήρυξη αφορά όσους προέρχονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με βάση την ανωτέρω θεώρηση, οφείλουμε να σας επισημάνουμε έστω και την τελευταία στιγμή την ένστασή μας προκειμένου επαναξιολογήσετε την συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργώντας ισχυρότερη μοριοδότηση πέραν της μίας (1) μονάδας στην εντοπιότητα του νομού Έβρου. Μια μοριοδότηση που όπως αποτυπώνεται σήμερα εξανεμίζεται και δεν έχει καμία ουσιαστική ισχύ.

Η συνοριακή φύλαξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην περιοχή μας στηρίχτηκε κατά κόρον σε παιδιά αυτού του τόπου.

Καταφέραμε με τεράστιες δυσκολίες τα τελευταία  είκοσι χρόνια, άλλοτε με την υποστήριξη της πολιτείας και άλλοτε με την απαξίωσή της στο θεσμό της συνοριακής φύλαξης, να κρατήσουμε τα σύνορα μας δίνοντας έναν τιτάνιο αγώνα για την πατρίδα μας και τον τόπο μας. Καθοριστικής σημασίας όμως κριτήριο ήταν η αγάπη μας για τον τόπο μας και η μόνιμη παραμονή μας στα ακριτικά χωριά μας. Αυτό το ισχυρό κριτήριο της παραμονής, αποτελεί το θεματοφύλακα για τη συνοριακή φύλαξη του μέλλοντος ανεξαρτήτως της εκάστοτε βούλησης της πολιτείας.

Θεωρούμε πως είναι επιτακτική και αναγκαία η ενίσχυση επιπλέον μοριοδότησης της εντοπιότητας όσων υποψηφίων προέρχονται από το νομό Έβρου έναντι των υπολοίπων υποψηφίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι αναγκαία η προτεραιότητα στα παιδιά των ακριτικών μας χωριών που θα αποτελέσουν τους ισχυρούς ακρίτες της χώρας μας αλλά και των χωριών τους.

Η ιστορία κύριε Υπουργέ, μας έχει διδάξει πως οι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου μας επιθυμούν την παραμονή τους και έχουν κάθε λόγο να μην αναζητήσουν στο μέλλον ούτε μετάθεση ούτε και μετακίνηση σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό και μόνο το κριτήριο αποτελεί για όλους μας και κυρίως για την τοπική κοινωνία μας την διασφάλιση διαχρονικά της αξίας της Συνοριοφυλακής και της εύρυθμης υπηρεσιακής λειτουργίας αυτής.

Σήμερα ο επαναπροσδιορισμός της δομής και η ανάπτυξη της Συνοριοφυλακής στην Ελληνική Επικράτεια βρίσκονται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι.

Τα λάθη του παρελθόντος, δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία τα έχει βιώσει και η σημερινή κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι εξαιτίας των επιλογών της πολιτείας και μόνο. Ευελπιστούμε τόσο εσείς όσο και κάθε αρμόδιος φορέας να λάβει αυτές τις αποφάσεις, που θα διασφαλίσουν ακέραιη την συνοριακή φύλαξη στο μέλλον. Η εμπειρία σας και η πολυετή γνώση σας στα θέματα αυτά, θεωρούμε πως θα βοηθήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, στην αναθεώρηση αυτών των κριτηρίων προς την ανωτέρω κατεύθυνση. Ευελπιστούμε, ότι η Κυβέρνηση θα βοηθήσει πραγματικά τον ακριτικό Έβρο που το έχει τόσο ανάγκη».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο