room-to-grow-bnner

Αναστάτωση με την πρόταση για συγχώνευση Γυμνασίου και Λυκείου Σαμοθράκης

Αναστάτωση επικρατεί και στο νησί της Σαμοθράκης, μετά την πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου να συγχωνεύσει το Γυμνάσιο με το Λύκειο του νησιού και να εγκαινιάσει τη λειτουργία «Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις».

Σε ανάρτησή του, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Βίτσας, αναφέρει πως για την πρόταση αυτή της Δευτεροβάθμιας, η δημοτική αρχή είναι από καιρό ενημερωμένη, κάτι που διέψευσε ο Δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Στέργιο Αποστοκαλούδη, τον οποίο κάλεσε στο νησί, προκειμένου να γίνει μία συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου, ώστε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.  Ο κ. Γαλατούμος, μιλώντας πρωταρχικώς ως πολίτης ενός ακριτικού νησιού, σημείωσε πως είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουσιαστικά κατάργησης του Λυκείου.

«Με το ζόρι έχουμε ένα Γενικό Λύκειο στο νησί. Το  κράτος  δεν  θα πάθει κάτι επειδή θα υπάρχει ένας διευθυντής παραπάνω στη Σαμοθράκη.  Είμαστε νησί, όχι στεριά, πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες. Είμαστε το μοναδικό νησί του ΒΑ Αιγαίου και χρήζουμε ιδιαίτερης μεταχείρισης. Δεν έχει να κάνει με την ανάρτηση του κ. Βίτσα. Μιλάω σαν πολίτης και αισθάνομαι έναντι των άλλων πολύ αδικημένος. Δεν μπορεί να πληρώνω ίδιους φόρους με κάποιον που μένει στην Αθήνα ή σε νησιά κοντά στην Αθήνα».

Η ανακοίνωση Βίτσα

«Καλούμε την δημοτική αρχή που είναι από καιρό ενημερωμένη για το ενδεχόμενο, να το αξιολογήσει ως πολύ σοβαρό και να το φέρει άμεσα ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Καλούμε τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές να συνδράμουν» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην Δήμαρχος του νησιού.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Βίτσας, «δεν απευθυνόμαστε στη Δ/νση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ούτε φυσικά στον προϊστάμενο γιατί δεν είναι αρμοδιότητά του αλλά και γιατί ο κος Αποστολακούδης με ιδιαιτέρως μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί και φροντίζει αδιάκοπα για την ομαλή λειτουργία των Σχολείων του νησιού.

Ωστόσο με αφορμή τη φετινή δυσκολία πλήρωσης των θέσεων εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, παρά τις προσπάθειες και τις διαδοχικές προσκλήσεις έχει ανοίξει η συζήτηση και είναι πιθανή η κατάργηση του Λυκείου με το επιχείρημα ότι η ενιαία οργανική μονάδα θα στελεχώνεται πιο εύκολα. Το επιχείρημα αυτό δεν είναι ικανό γιατί η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων είναι απλή ρύθμιση με απόφαση Υπουργού».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «ως κάτοικοι, αλλά και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, καταθέτουμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας στα όρια του νησιού μας. Δεν μπορεί σ’ ένα ακριτικό νησί και στα όρια ενός δήμου να μη λειτουργεί τουλάχιστον ένα σχολείο Β΄βαθμιας εκπαίδευσης ανά βαθμίδα δλδ ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο. Δεν τιμάει την κρατική υπόσταση της χώρας η υποβάθμιση και η επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διοικητική αποψίλωση του νησιού (και όλων των νησιών γενικότερα) όταν στο τέλος της 2ης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα η διοικητική παρουσία του κράτους είναι στο 1/4 σε σύγκριση με τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Επιπλέον, η αυξομείωση της δυναμικότητας των σχολείων είναι διαρκής και ενώ σήμερα οι αριθμοί των μαθητών εμφανίζονται “πεσμένοι”, σε κάποιες τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο της Καμαριώτισσας λειτουργούν διπλά τμήματα άρα επίκειται και πάλι αύξηση του αριθμού».

Τέλος, ο κ. Βίτσας κατηγορεί τη δημοτική αρχή για αδράνεια: «Η δημοτική αρχή αν και από καιρό γνωρίζει το ενδεχόμενο κατάργησης του Λυκείου αδράνησε μη μπορώντας να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του θέματος. Πρέπει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωστοποιήσει στους καθ’ ύλην αρμόδιους την βούληση για την μη αποδοχή της κατάργησης του Λυκείου».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο