- Τα νεόδμητα σπίτια 42-45 τ.μ. φτάνουν στα 550 ευρώ, ακόμη και στα 600, αν είναι επιπλωμένα
- Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη της τελευταίας πενταετίας στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς
Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου για φοιτητές αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω τουρισμού και τη μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής.
Ο χάρτης της φοιτητικής κατοικίας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», πλέον αποτελούν το προπύργιο του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί τόσο το κέντρο της πόλης, όσο και περιοχές όπως η Απολλωνιάδα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορεί να βρει κανείς σε κάθε γειτονιά της πόλης, από τον Άγιο Βασίλειο, ως και το ΚΕΓΕ. Πέρα από τα μεμονωμένα διαμερίσματα σε παλαιότερες πολυκατοικίες που πλέον λειτουργούν ως Airbnb, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να κατασκευάζονται ή να ανακαινίζονται ολόκληρες οικοδομές αποκλειστικά και μόνο για να λειτουργήσουν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω και της μεγάλης τουριστικής κίνησης που σημειώνεται στην Αλεξανδρούπολη, κυρίως από Τούρκους επισκέπτες.
Αποτέλεσμα, τόσο η αναζήτηση στέγης από φοιτητές, όσο και από ζευγάρια ή οικογένειες, σε προσιτές τιμές, να αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
6άρι στο Τζόκερ η εύρεση προσιτού ενοικίου
«Σχεδόν κάθε χρόνο, αναφέρουμε ότι η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο αποτελεί «τζόκερ». Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων πέντε ετών. Ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, δεν αποτελεί απλά «Όνειρο Θερινής Νυκτός», δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300€/μήνα» τόνισε στο EleftherosTypos.gr ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε o ιδιοκτήτης του Μεσιτικού Γραφείου Κουκουζίκα στην Αλεξανδρούπολη, Συμεών Κουκουζίκας, «τα νεόδμητα σπίτια με ένα υπνοδωμάτιο 42-45 τ.μ. το 2023 κυμαίνονταν στα 450 ευρώ το 2024 στα 500 ευρώ και πλέον είναι στα 550 ευρώ και αυτό εξαρτάται από αν το σπίτι θα είναι επιπλωμένο. Εφόσον είναι το κόστος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 50 ευρώ παραπάνω. Ωστόσο, αν δεν είναι νεόδμητο αλλά είναι επιπλωμένο τότε το κόστος θα μειωθεί τουλάχιστον 100 ευρώ. Αυτήν την στιγμή 1 στις 20 κατοικίες βρίσκεται στην τιμή των 300 ευρώ. Στην Αλεξανδρούπολη οι περισσότεροι φοιτητές εστιάζουν στο να βρούνε σπίτι στο κέντρο διότι υπάρχει πιο γρήγορη αστική συγκοινωνία. Μάλιστα, το 90% των φοιτητών ψάχνουν επιπλωμένο σπίτι κάτι το οποίο παλιά δεν υπήρχε και η ζήτηση των επιπλωμένων σπιτιών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια».
Κ.Η.
Περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», πλέον αποτελούν το προπύργιο του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί τόσο το κέντρο της πόλης, όσο και περιοχές όπως η Απολλωνιάδα.


