Την τελευταία προεκλογική του ομιλία, λίγες ώρες πριν τις κάλπες της Κυριακής, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και εκ νέου υποψήφιος Βαγγέλης Λαμπάκης το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το εκλογικό του κέντρο στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία πλήθους κόσμου και όλων των συνεργατών του.
Μάλιστα, ο κ. Λαμπάκης ξεκίνησε την ομιλία του από το θέμα της εξόρυξης χρυσού, κάνοντας λόγο για κάποιους που «θέλησαν να μειώσουν τη δυναμική της μη λειτουργίας χρυσωρυχείων». Αναφέρθηκε σε «δύο τουλάχιστον υποψήφιους Δημάρχους», οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν τον χρυσό από την πίσω πόρτα, λειτουργώντας ως Εφιάλτες. Όπως είπε, «από την μία ο κ. Μιχαηλίδης, που λέει ότι μπορεί και πρέπει να συνομιλεί με χρυσοθήρες, την στιγμή που ο λαός είπε ένα τεράστιο όχι, με επιστημονική τεκμηρίωση εδώ και 20 χρόνια… Και με κατηγορούν ότι δέχθηκα στο γραφείο μου, ως θεσμικός τον Πρέσβη του Καναδά, κι όταν μου είπε το αίτημά του είπα ένα μεγάλο όχι κι έφυγε για πάντα». Δεύτερος «Εφιάλτης», κατά τον κ. Λαμπάκης, ο κ. Ζαμπούκης, «που θέλει, λέει, δημοψήφισμα γιατί είναι δημοκρατικός… Εμείς δεν είμαστε δημοκράτες δεν αγαπάμε και δεν ακούμε το λαό; Τι προσδοκά να πετύχει; Θα σας πω. Προσδοκά να βρει όσο πιο φτωχοποιημένο μπορεί τον δήμο για να μπορέσει να περάσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον επενδυτικό αυτό θάνατο… Εκεί ποντάρει μήπως και ο λαός πει το ναι και διαλυθούν τα πάντα… Εγώ, αντί να προκαλώ την τύχη μας με δημοψηφίσματα και να συνομιλώ με χρυσοθήρες, συνεχίζω τον αγώνα. Ήμουν πρόσφατα στην Ιερισσό για να εμφυσήσω ελπίδα στους αγώνες των ανθρώπων εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στην «επενδυτική δυναμική του LNG» για το οποίο, όπως σημείωσε, «το 2012, η εταιρεία ήρθε πρώτα από το γυάλινο δημαρχείο και οι εκπρόσωποί της ζήτησαν τη δική μου γνωμοδότηση και μετά πήγαν στο κεντρικό κράτος». Επισήμανε πως το έργο θα έχει μηδενική προσβολή στο περιβάλλον, κι ότι όσα λέγονται για θερμοκρασία μείον 2 βαθμούς στο νερό κάτω από εξέδρα, δεν θα αποτελέσει καμία φοβερή επίδραση στο περιβάλλον, ενώ το έργο θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε εκτενώς και ονομαστικά σε δύο συγκεκριμένα ΜΜΕ και ονομαστικά και στους ιδιοκτήτες του, που άλλαξαν σε μία μέρα στάση απέναντί του και του έριχναν καθημερινά λάσπη. Για την εφημερίδα/τηλεόραση, είπε πως «έχει μπερδέψει τον διαφανή έλεγχο με την αισχίστου είδους αντιπολίτευση, φτάνοντας (σ.σ. ο ιδιοκτήτης) σε επίπεδα εξευτελισμού της ιστορικής του εφημερίδας», λέγοντας πως «θα σε περιφρονήσω για άλλα 4 χρόνια και θα βράζεις στο καβούκι σου».
Για τον ραδιοφωνικό σταθμό, είπε πως επίσης άλλαξε στάση, από εκεί που «με κυνηγούσε να μιλήσω , εδώ και 7 μήνες δεν με κάλεσε ούτε μία φορά και ο ιδιοκτήτης του γίνεται υποψήφιος σε άλλη παράταξη», λέγοντας πως αφήνει και τα δύο ΜΜΕ «στο έλεος των δημοτών και στον κοινωνικό αποκλεισμό και εξευτελισμό».
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί, όπως είναι το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας, τα 150 εκ ευρώ που έχουν απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ, τα τρία έργα των τηλεθερμάνσεων που σε Τραϊανούπολη , Φέρες και Άβαντα θα μειώσουν δραματικά το κόστος θέρμανσης και ηλεκτρισμού, αλλά και στα 32 εκ ευρώ που έχουν εξασφαλισθεί μετά από αγώνα για τον μεγάλο περιφερειακό. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν ανάδοχοι, και μάλιστα ντόπιες εταιρείες, για το έργο του σφαγείου Φερών και της ανάπλασης των αποθηκών.
Για τις πεζοδρομήσεις είπε πως παρά τα όσα του καταλόγισαν, σκοπεύει να πεζοδρομήσει όλο το ιστορικό κέντρο, από την Ακαδημία ως τον ΟΣΕ και διερωτήθηκε «Τι θα κάνουν τότε αυτοί οι τύποι; Θα με μαστιγώσουν;»
Μίλησε ακόμη για την καθημερινότητα, λέγοντας πως τα κρατικά κονδύλια, από τα 7 εκατομμύρια που ήταν παλιά για μικρά έργα, έπεσαν τα τελευταία χρόνια στο 1,3 για όλο το δήμο. Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή συνέχισε να διεκδικεί και μέσα από τα πλεονάσματα προχώρησε σε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα τη βελτιώσουν κι άλλο την επόμενη τετραετία με όσα δρομολογούνται.
Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι κάθε μέρα δέχεται 150 τηλεφωνικές κλήσεις και απαντά σε όλες, «είτε είναι από το Κολωνάκι είτε από την τέρμα Άβαντος».
Δήλωσε περήφανος για όσα έχουν επιτευχθεί στην κοινωνική πολιτική και τα θέματα πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, είναι περήφανη για τον ίδιο και το έργο του.
Τέλος, αναφέρθηκε στους συνυποψηφίους του, λέγοντας πως ο κ. Μιχαηλίδης έλεγε συνεχώς όχι σε όλα, για τον κ. Μυτιληνό ότι είχε πάντα στο νου του μια καρέκλα, για τον κ. Δευτεραίο, ότι μπορεί να είναι «καλό παιδί» αλλά παίρνει εντολές από τον Περισσό και το ΚΚΕ, για τον κ. Λαζόπουλο ότι έχει περιορισμένες δυνάμεις, αλλά είναι συνεννοήσιμος, ενώ το κοινό του υπενθύμισε ότι ξέχασε τον κ. Ζαμπούκη, για τον οποίο είπε πως «δεν μυρίζει αυτοδιοίκηση» και ότι δεν έχει σημασία που είναι 47 ετών.
Τέλος, ο κ. Λαμπάκης τόνισε τη σημασία της αυτοδυναμίας του συνδυασμού του από την πρώτη Κυριακή, κάτι για το οποίο εμφανίστηκε σίγουρος και κάλεσε στο βήμα, κλείνοντας, τον Θεόδωρο Αγγλία, για πολλά χρόνια συνεργάτη του, ο οποίος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος ξανά, προκαλώντας διάφορα σχόλια ότι δήθεν δεν υποστηρίζει πλέον τον Δήμαρχο.



