Η εξορυκτική δραστηριότητα, στα 13 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία
Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε να αιτηθεί την καθιέρωση της 15ης Μαϊου ως τοπικής εορτής και αργίας για την απελευθέρωση του Σουφλίου
Την αρνητική του θέση στην εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων από το κοίτασμα του Ροζίνο του δήμου Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας, σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επανέλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σουφλίου, στην τελευταία του συνεδρίαση (19/08), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο στις 14 Ιουλίου καλούσε το περιφερειακό συμβούλιο, τα δημοτικά συμβούλια, φορείς αλλά και πολίτες να διατυπώσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου τη γνώμη και τις παρατηρήσεις τους για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Όπως διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και εισηγητή του θέματος, Απόστολο Δαβή, “η εξόρυξη δεν έχει ξεκινήσει, καθώς το θέμα είναι σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Βουλγαρίας”, ωστόσο, λόγω της εγγύτητας με την Ελλάδα και τους πιθανούς διασυνοριακούς κινδύνους, “η βουλγαρική πλευρά ζήτησε, ως όφειλε, και τις παρατηρήσεις και απόψεις της ελληνικής πλευράς”.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Βουλγαρία, τα αποθεματικά μεταλλεύματα στην περιοχή όπου σχεδιάζεται η εξορυκτική δραστηριότητα εκτιμώνται σε περίπου 12 εκ. τόνους, η εξόρυξη προβλέπεται να γίνει στη διακρατική λεκάνη απορροής του Ερυθροποτάμου, που καταλήγει στον Έβρο και οι έντονες ανησυχίες που διατυπώνονται αφορούν το ρυπαντικό φορτίο από στοιχεία όπως το αρσενικό, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος, την όξινη απορροή στο ανοιχτό όρυγμα, τις πιθανές αστοχές του φράγματος, την υπόγεια διαφυγή ρύπανσης και τη διασποράς των παραγόμενων εναέριων αποβλήτων της εξόρυξης, που μπορεί να έχει εμβέλεια έως και τα 100 χλμ.
“Έχουμε από τις 28 Φεβρουαρίου του 2024, με ομόφωνο ψήφισμά μας, ταχθεί κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, και δεν υφίσταται κάποιος λόγος να διαφοροποιήσουμε τη θέση μας”, ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ο οποίος, μάλιστα, πρόσθεσε πως με αυτό το επιχείρημα απέρριψε και το αίτημα της μεταλλευτικής εταιρείας να επισκεφθεί τον δήμο Σουφλίου. “Τους είπα ότι έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας ως δημοτικό συμβούλιο και δεν χρειαζόμαστε καμία ενημέρωση”, είπε συγκεκριμένα. “Είναι αυτονόητο ότι δηλώνουμε την αρνητική θέση μας”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας, Σταμάτης Τσιακίρης, συμπληρώνοντας πως “σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και με επιπτώσεις στην κοινωνία και στη φύση, είμαστε απέναντι”.
Αίτημα για τοπική επέτειο
Στο υπουργείο Εσωτερικών, για έλεγχο και έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θα προωθηθεί άμεσα η απόφαση που ομόφωνα έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Σουφλίου, να καθιερωθεί τοπική εορτή και επίσημη τοπική αργία η 15η Μαΐου, ως “επέτειος απελευθέρωσης του Σουφλίου από τον Οθωμανικό ζυγό”, όπως ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εισηγούμενος το θέμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του δήμου Σουφλίου, αλλά και αρχαιολόγος και ιστορικός ερευνητής, Αθανάσιος Γουρίδης, ο οποίος τεκμηρίωσε και την απαιτούμενη ιστορική έρευνα.
“Με την καθιέρωση αυτή, αίρεται μία αδικία που υπήρχε για το Σουφλί, η έλλειψη μία τοπικής αργίας”, ανέφερε συγκεκριμένα, εξηγώντας ότι “ο κάθε δήμος ή πόλη έχουν το δικαίωμα να έχουν μία επίσημη τοπική εορτή και αργία, η οποία ισχύει υποχρεωτικά για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα”. Ιστορικά, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, “ο ελληνικός στρατός έφτασε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1920 έξω από την πόλη του Σουφλίου και στις 10 περίπου το πρωί της 15ης Μαΐου μπήκε και απελευθέρωσε την πόλη”. Η εορτή και αργία θα ισχύει για όλο τον δήμο Σουφλίου και όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Καλακίκος, “η καθιέρωσή της είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που καλύπτει ένα κενό που είχε ο δήμος, προσδίδοντας, παράλληλα, έναν πανηγυρικό τόνο στην επέτειο απευλευθέρωσης”.


