- Το ίδιο καλάθι με βασικά προϊόντα διατροφής, που στην Τουρκία θα κόστιζε 3.709 λίρες, στην Ελλάδα κόστισε 2.433 λίρες, αναφέρει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας
- «Παλαιότερα ερχόντουσαν οι Έλληνες στην Τουρκία για ψώνια. Όταν όμως οι τιμές μας εκτοξεύτηκαν, η κατάσταση αντιστράφηκε» λένε οι καταναλωτές
Συνεχίζουν να έρχονται και τη νέα χρονιά οι Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη, σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά και μόνο για να κάνουν τα ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής μας, στα οποία, όπως λένε, οι τιμές των προϊόντων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τη χώρα τους.
Ορισμένοι έρχονται ιδιωτικώς, συνδυάζοντας κάποιες φορές την επίσκεψή τους και για λόγους αναψυχής, ενώ άλλοι έρχονται αποκλειστικά και μόνο για να γεμίσουν τα ψυγεία και τα ντουλάπια τους, είτε μεμονωμένα, είτε με λεωφορεία που βάζουν ταξιδιωτικά πρακτορεία της γείτονος κυρίως για καταναλωτικούς σκοπούς.
Αναλυτικό αφιέρωμα σε αυτή την τάση, που μετρά ήδη πολλούς μήνες, δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Sözcü. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «οι Τούρκοι πηγαίνουν με λεωφορεία στα σούπερ μάρκετ της γείτονος, γεμίζουν τις βαλίτσες τους και επιστρέφουν».
Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει πως «τα δρομολόγια για βοδινό κιμά στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε δύο φορές την εβδομάδα». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οργανώνονται «εκδρομές αγορών» προς τη Αλεξανδρούπολη, με λεωφορεία που αναχωρούν κάθε Τρίτη και Παρασκευή βράδυ από το Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Το εισιτήριο κοστίζει 30 ευρώ και οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν αγορές σε ελληνικά σούπερ μάρκετ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Σε μια από αυτές τις εκδρομές συμμετείχε και ρεπόρτερ της Sözcü, ο οποίος αγόρασε κρέας, γάλα και ζυμαρικά, σημειώνοντας πως «το ίδιο καλάθι που στην Τουρκία θα κόστιζε 3.709 λίρες, εδώ (στην Ελλάδα) κόστισε 2.433 λίρες».
«Παλαιότερα έρχονταν οι Έλληνες στην Τουρκία για ψώνια. Όταν όμως οι τιμές μας εκτοξεύτηκαν, η κατάσταση αντιστράφηκε» λέει η Sözcü.
«Έως και 50% χαμηλότερες οι τιμές»
Όπως καταγράφει ρεπορτάζ του NOW Haber, καταναλωτές από την Τουρκία φτάνουν στην Ελλάδα με άδεια χέρια και επιστρέφουν γεμίζοντας βαλίτσες με τρόφιμα, κυρίως κρέας, τυριά, ελαιόλαδο και ζυμαρικά. Οι τιμές, όπως λένε, είναι έως και 50% χαμηλότερες σε σχέση με τη χώρα τους.
«Στην Ελλάδα το κρέας είναι στη μισή τιμή από εμάς. Το ελαιόλαδο είναι φθηνότερο και καλύτερης ποιότητας», αναφέρει ένας καταναλωτής, ενώ άλλος δηλώνει ότι δεν πίστευε όσα άκουγε πριν έρθει, μέχρι που διαπίστωσε ο ίδιος το μέγεθος της διαφοράς.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κιλό κρέας στην Ελλάδα κοστίζει 10,90 ευρώ, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς 10,60 ευρώ, όταν στην Τουρκία οι αντίστοιχες τιμές φτάνουν τα 16 και 19 ευρώ. «Ένα καλό κομμάτι κρέας σε εμάς κοστίζει 1.200 λίρες, ενώ στην Ελλάδα 800», λέει χαρακτηριστικά πολίτης.
Η εικόνα αυτή έχει οδηγήσει ακόμη και εταιρείες λεωφορείων στην Τουρκία να οργανώνουν μονοήμερες εκδρομές στην Ελλάδα αποκλειστικά για αγορές από σούπερ μάρκετ. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία είναι αυτές που τους ωθούν να αναζητούν φθηνότερα προϊόντα εκτός συνόρων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κιμά, καθώς ένα κιλό που στην Τουρκία πωλείται περίπου 1.000 λίρες, στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 650 λίρες.


